Dunát festett Für Anikó és Scherer Péter

 

Fából készült, színes köztéri bútorokat helyeztek ki a Danube Flow – Hív a Duna! ingyenes programsorozat szervezői a belvárosi Duna-part négy pontjára kedden délelőtt. A Lánchíd pesti oldalán álló különleges padok díszítésében hét híresség segített, köztük Für Anikó, Bocskor Bíborka és Scherer Péter. 

A Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat célja, hogy szórakoztatva mutassa be a Duna értékeit, és tavasztól őszig Budapesten vidám akciókkal, családi eseményekkel, élményekkel csábítsa vissza az embereket a folyópartra.  A nagyszabású vállalati-civil (Coca-Cola Magyarország, Mindspace, VaLyo) kezdeményezés kiemelt része a VaLyo (Város és a Folyó) Csoport munkája, a „Duna Tanösvény”. A Vigadó tér és a Parlament között mostantól október közepéig négy ponton találkozhatnak a helyiek és a turisták színes, köztéri fotelekkel, padokkal. Az utcai bútorok raklapokból készültek Orosz Ádám, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatójának tervei alapján, aki a Danube Flow-Hív a Duna! programsorozat kreatív ötletpályázatának egyik nyertese.

- Tizenkét padot és két óriási nyugágyat készítettünk, melyekhez száz raklapot, öt köbméter faanyagot, harminc kilogramm csavart és nyolcvan liter festéket használtunk fel. A munkában 40 önkéntes segített, és a bútorok 600 munkaóra alatt készültek el. A padokon bárki üldögélhet, és közvetlenül a vízparton élvezheti a folyó közelségét, amire Budapest belvárosában egyébként nemigen van lehetőség – mondta Tömör Miklós, a VaLyo Csoport vezetője.

A Lánchíd pesti hídfőjénél, az északi oldalon a szabadidősportoké lesz a főszerep a nyáron. A tervek szerint június 13-án már itt rendezik meg a II. Amatőr Pétanque Bajnokságot. Ezen az állomáson több színes pad kapott helyet, amelyeknek a díszítésében kedden délelőtt hét ismert ember segédkezett. Für Anikó és Scherer Péter színművészek, Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője, Harcsa Veronika énekesnő, Balanyi Szilárd, a Quimby zenekar billentyűse, valamint Vágó Piros rádiós és Lévai Balázs televíziós műsorvezető ecsetet ragadott, és az egymás mellé állított padokra egy-egy betűt festett, amelyek a DUNA szót adják ki.

- Ha már Budapestnek van olyan természeti kincse, mint a Duna, akkor jó lenne, ha újra a mindennapi életünk részévé válna azon kívül, hogy autóval nap mint nap elsuhanunk mellette. Örülnék, ha az emberek lejárnának a folyópartra sportolni, sétálni, kikapcsolódni. A Danube Flow-Hív a Duna! kezdeményezés számomra azért szimpatikus, mert valami nagyon jó dolognak lehet a kiindulópontja – mondta Für Anikó színművésznő. 

 

A Lánchíd pesti oldalán, a déli oldalon irodalmi pont várja az érdeklődőket. Az információs táblán a látogatók klasszikus és kortárs írók Dunával kapcsolatos műveiből olvashatnak részleteket, és saját gondolataikat is felírhatják egy krétatáblára. A Vigadó téri hajóállomás közelében a gyerekeket egy raklapokból készült, speciális, színes libikóka várja, míg a Lánchíd és a Parlament között egy interaktív terepasztalt lehet kipróbálni. Michaela Grass, a Bécsi Képzőművészeti Egyetem hallgatója egy úgynevezett streamtable-t épített, ahol a játékos kedvű látogatók pancsolhatnak a vízzel, és maguk alakíthatják ki a domborzatot formáló folyókanyarulatokat.

 

 

 

A Danube Flow-Hív a Duna! programsorozat együttműködő partnere a Coca-Cola Magyarország. A Duna Tanösvény elkészítésében partner a faanyagot biztosító Jaf Holz Ungarn Kft, valamint a Forte, a Rabros Logisztika Kft., a WWF Magyarország, a Duna Múzeum és a Funzine.

 

Így készültek a színes padok:

http://www.youtube.com/watch?v=r3pYDpVtddE&feature=youtu.be

 

 

Bővebben:

www.hivaduna.hu

www.facebook.com/danubeflow

www.valyo.hu

www.facebook.com/valyovalyo