Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Bukaresti Nemzeti Színház vendégjátékai a Radnóti Színházban

Május végén két estére vendégül látjuk a Bukaresti Nemzeti Színház művészeit.

Május 30-án Eugene Ionesco tragikus komédiáját, a Különórát láthatja a közönség. Az abszurd drámairodalom klasszikusában egy félszeg tudós magántanítványának tartott különóra őrült rémálommá válik. Riasztóan pontos és mégis ellenállhatatlanul mulatságos a hatalomtól megittasult zsarnok születésének ábrázolása. Az előadást rendezte és a főszerepet játssza: Horaţiu Mălăele.

Május 31-én este igazi összművészeti csemegének ígérkezik.  A Dor de Eminescu (Eminescu után vágyva) címmel játszott est egyszerre nyújt színházi, irodalmi és zenei élményt. Eminescu verseit, prózai szövegeit és filozófiai írásait Ion Caramitru, a ma élő egyik legnagyobb román színész,  a bukaresti Nemzeti Színház igazgatója adja elő Aurelian Octav-Popa, nemzetközileg elismert klarinétművész közreműködésével; a két művész közös fellépése, szó és zene összefonódó dialógusa komplett művészeti estet ígér.  Ion Caramitruval 2010 őszén már találkozhattak a Radnóti Színházban, akkor Johnny Răducanu jazz-zongoristával közösen lépett föl.

Az előadások románul, magyar felirattal láthatók.

0 Tovább

LIBIKÓKA - KRIZSÓ SZILVIÁVAL FENT ÉS LENT beszélgetős est a Radnóti Színházban

LIBIKÓKA - KRIZSÓ SZILVIÁVAL FENT ÉS LENT

beszélgetős est a Radnóti Színházban

 

Krizsó Szilvia Libikóka című beszélgetős est-sorozatának első része 2012. május 21-én este 7-kor látható a Radnóti Színházban.

A köztévé műsorvezetője közéleti szereplőket faggat sikerről és kudarcról komolyan és komolytalanul.

A májusi est vendége Palya Bea népdalénekes és Kovács Gábor bankár, műgyűjtő, a Telki  Magánkórház alapítója lesz. A beszélgetés során bepillantást nyerhetnek a meghívottak másik életébe, amiről nagy nyilvánosság előtt eddig nemigen beszéltek. Ahol nem minden siker és csillogás. Megtudhatják, mi a fontos Palya Beának egy férfiban, és hogyan változtatta meg Kovács Gábor életét egy gobelinkép.  Mindketten egy aprócska faluból indultak és mára szakmájukban a csúcson vannak – erről az útról kérdezi őket Krizsó Szilvia, aki maga is új arcát mutatja a közönségnek. A könnyed, zenés, csevegő hangvételű esten a vendégeket is érik meglepetések, amiben a Radnóti Színház művészei, Schneider Zoltán és Szervét Tibor is közreműködik. Zenefelelős: Darvas Ferenc.

0 Tovább

Radnóti Színház: Georges Feydeau: Bolha a fülbe

Victor Emmanuel Chandebise/Poche      

GAZSÓ GYÖRGY
Raymonde Chandebise SZÁVAI VIKTÓRIA
Carlos Homenides de Histangua SCHNEIDER ZOLTÁN
Lucienne Homenides de Histangua PETRIK ANDREA
Camille Chandebise CSÁNYI SÁNDOR
Doktor Finache SZOMBATHY GYULA
Romain Tournel ADORJÁNI BÁLINT
Étienne FORMÁN BÁLINT eh.-TEVA ösztöndíjas
Antoinette SÁRKÖZI-NAGY ILONA
Baptistin SOMODY KÁLMÁN
August Ferraillon SZERVÉT TIBOR
Olympe Ferraillon KOVÁTS ADÉL
Rugby KLEM VIKTOR
Eugénie

ANDRUSKO MARCELLA eh.

Valamint: DARÓCZI GABRIELLA, KERSELITS NIKOLETT,

KECSKÉS MIHÁLY, TÚRI ATTILA

Dramaturg: Mohácsi István, Hárs Anna

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Remete Kriszta

Világítás: Baumgartner Sándor

Zene: Kovács Márton

Ügyelő: Szalai Péter

Súgó: Serfőző Andrea

A rendező munkatársa: Őri Rózsa


Rendező: MOHÁCSI JÁNOS

Bemutató: 2012. március 25. vasárnap 19.00

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a képre:

Fotók: Garamvári Gábor

0 Tovább

Radnóti Színház: Térey János: Protokoll

Mátrai Ágostonnak, a Külügyminisztérium protokollfőnökének mindene megvan: szépen ívelő karrier, színes társasági élet, sok nő és néhány jóbarát. Ekkor azonban, magánélete és karrierje csúcsán valami megroppan benne. Megtörténik a legrosszabb, ami egy protokollossal megtörténhet: kicsúszik a kezéből az irányítás. Csak sodródik, és tehetetlenül nézi, ahogy a számára fontos emberek idegenekké válnak, tőle függetlenül élik életüket, elbuknak vagy emelkednek. Szétcsúszó életének darabkái után kapkodva próbálja újra összerakni magát. Kérdés, hogy sikerülhet-e. Történik mindez mostanában, Budapesten és a Föld körül.

Színpadra írta: Térey János és Kovács Krisztina

Mátrai Ágoston, protokollfőnök a Külügyminisztériumban

FEKETE ERNŐ mv.
Blanka, Mátrai unokatestvére SZÁVAI VIKTÓRIA
Fruzsina, gépírónő a Parlamentben WÉBER KATA
Dorka, Mátrai exbarátnője SÁRKÖZI-NAGY ILONA
Vera, Mátrai anyja, színésznő CSOMÓS MARI
Karányi, Mátrai barátja, kritikus SZERVÉT TIBOR
Donner, Mátrai barátja, baleseti sebész ADORJÁNI BÁLINT
Novák, Mátrai szomszédja, közgazdász SCHNEIDER ZOLTÁN
Laci bácsi, Mátrai nagybátyja, klasszika-filológus LUKÁTS ANDOR
Skultéti, Mátrai főnöke, külügyminiszter GAZSÓ GYÖRGY
Tekla, titkárnő a Külügyminisztériumban MARTIN MÁRTA
Kovács, Mátrai kollegája, osztályvezető-helyettes CSÁNYI SÁNDOR

Közreműködik:Nagy Viktória / Fejes Kitty

Bora Gábor / Katona Gábor

Dramaturg: Morcsányi Géza, Hárs Anna

Díszlet: Horgas Péter

Jelmez: Benedek Mari

Világítás: Baumgartner Sándor

Mozgás: Fejes Kitty

Ügyelő: Szalai Péter

Súgó: Serfőző Andrea

A rendező munkatársa: Őri Rózsa

Rendező: VALLÓ PÉTER

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a továbbra.

0 Tovább

„Nem futó kaland az életemben a színház.”

„Nem futó kaland az életemben a színház.”

beszélgetés dr. Komáromi György gazdasági igazgatóval 

A színház mindig is fontos szerepet játszott az életében?

Pont akkor, amikor Bálint Andrást kinevezték 1985 májusában a Radnóti Színház élére, engem Szolnokon, a születésnapomon, május 22-én, az osztálytársaim elcsábítottak a Szigligeti Színházba, ahol éppen gyerekszereplőket kerestek Schwajda György Táncdalfesztivál '66 c. darabjához. A rendező, Szikora János felvett, és onnantól kezdve három és fél évig, a középiskoláig, tizenegynehány darabban szerepeltem. Jól éreztem magam ott. Lekötötte a fölös energiáimat, és egyértelmű volt, hogy olyan középiskolát keresek, ahol ezek a vágyak vagy energiák tovább élhetnek. 

Ez volt a szentesi Horváth Mihály Gimnázium híres drámatagozata.

A mi osztályunk legendás osztály volt – legalábbis utólag senki nem mondja az ellenkezőjét. Szentes nem színészképző, de megtanítja azt, hogy hogyan kell művészileg gondolkozni, hogyan kell érteni a színházat, irodalmat, és talán a legfontosabb, hogy hogyan kell lelkiismeretesen dolgozni. Harmad-negyedévre már azt is tudtam, hogy jogász vagy közgazdász szeretnék lenni. Másra vágytam, mint művészkedni, intellektuálisan más érdekelt. Fölvettek a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karára, és azzal párhuzamosan végeztem jogot is egy évig. 

És milyen út vezetett végül vissza a színházhoz?

Diploma után a Közgáz Vezetőképző  Intézetében lettem egyetemi tanársegéd, pénzügyeket oktattam. Tehát új szenvedélyem lett: a tőzsde és a pénzügyek. A Közgáz után öt évig tanítottam Veszprémben és pénzügyekből doktoráltam. Majd a CEU Business Schoolban oktattam, ezután a családdal együtt külföldre mentem tanítani. Ott már egyáltalán nem volt része az életemnek a színház. Egyébként színésznőt vettem el feleségül, tehát nem volt teljes az elválás. Amikor visszajöttünk, a tatabányai színház igazgatója, gyermekkori barátom megkért, hogy legyek a színház gazdasági igazgatója. Elfogadtam a felkérést annak ellenére, hogy korábban csak a pénzügyek elméleti oldalával foglalkoztam. 

Mennyire más egy fővárosi kis művészszínház gazdasági igazgatójának lenni?

A két színház méretben, létszámban és volumenben is más. Bálint András igazgatóval nagyon jól tudunk együttműködni, nagyon fontos munkatársam a műszaki vezető, Kövesy Károly is. 

András hosszú évek alatt nagyon jó csapatot válogatott össze. Nem tudnék meglenni egy jó titkárnő, szervezési osztály, gazdasági osztályvezető nélkül. Annak, hogy valaki jól irányítson egy szervezetet, előfeltétele, hogy megtalálja azokat, akikre támaszkodni lehet. És ebben nagyon jó a Radnóti, itt sokan vannak a helyükön tehetségüknek, ambíciójuknak, életkoruknak megfelelően. 
 

Sok mindent csinált már sok helyen. El tudná képzelni, hogy a Radnóti a végállomás?

36 évesen a végállomás kifejezés nem értelmezhető. Ami biztos, hogy bár a főiskolai és egyetemi oktatást sem hagytam abba, nem futó kaland az életemben a színház. Én most ebben gondolkozom: évadban, Bálint Andrásban, Radnóti Színházban, ebben a közegben. Nagyon jól érzem magam itt és most. 

0 Tovább

Tóth Krisztina-est a Radnóti Színházban

Tóth Krisztina-est

a Radnóti Színházban

2011. december 8.

csütörtök 19 óra 

Tóth Krisztina a mai magyar kortárs irodalom egyik legolvasottabb és legnépszerűbb alkotója, íróként és költőként is páratlanul sikeres. Vonalkód című könyvét eddig tucatnyi nyelvre fordították le, legújabb novellaregényét, a Pixelt a közönség és a szakma is egyaránt nagy lelkesedéssel fogadta. Ezen az esten személyesen találkozhatnak a szerzővel. 

Közreműködnek:

Csomós Mari

Szávai Viktória

Schneider Zoltán 

valamint

Grecsó  Krisztián

Beszélgetőtárs: Pikó András

0 Tovább

A Radnóti Miklós Színház Protokoll plakátpályázata

A Radnóti Miklós Színház Protokoll plakátpályázata 

A Radnóti Miklós Színház plakátpályázatot hirdet Térey János: Protokoll című regénye színpadi változatának előadásához. A pályázat nyílt és egyfordulós, az alábbi feltételekkel:  

  1. A pályázó
    1. Pályázatot nyújthat be bármely természetes személy.

 

2. A pályamű

2.1 A pályázatra minden olyan kézzel vagy grafikai programmal készített plakátterv beadható, ami sem nyomtatásban, sem pedig elektronikus formában nem jelent meg sem internetes oldalakon, sem a nyomtatott sajtóban, és nem nyert díjat korábbi pályázaton. Ezen feltételeknek folyamatosan fenn kell állniuk a pályázat elbírálási határidejéig.

2.2 A pályaműnek alkalmasnak kell lennie utcai plakátként, szórólapként, nyomtatott sajtóban vagy internetes felületen való felhasználásra.

2.3 A pályamű stílusában illeszkedjék a Radnóti Miklós Színház arculatához (korábbi plakátok a honlapon megtalálhatók), gondolatiságában Térey János Protokoll című művének színpadi átiratához.

2.4 Egy pályázó csak egy művet nyújthat be.

2.5  A pályaművet JPG formátumban, A/4-es, álló formában, minimum 300 DPI méretben kérjük benyújtani.

2.6 A pályamű kizárólag a pályázó saját alkotása, szellemi terméke lehet. 
 

3. A pályázat díjazása

3.1 A díj mértéke

Első  díj: 50.000 Ft és 10 db szabadon felhasználható színházjegy

a Radnóti Miklós Színház előadásaira

Második díj: 25.000 Ft és 6 db szabadon felhasználható  színházjegy

a Radnóti Miklós Színház előadásaira

Harmadik díj: 15.000 Ft és 4 db szabadon felhasználható  színházjegy

a Radnóti Miklós Színház előadásaira

3.2 A zsűrinek jogában áll a díjat megosztani vagy nem kiadni.

A  díjazott pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy a plakátot sem nyomtatott, sem pedig elektronikus formában nem jelenteti meg, valamint tudomásul veszi, hogy a plakát esetleges nyilvános felhasználásának jogával a Radnóti Miklós Színház kizárólagosan rendelkezik.

3.3 A pályázó tudomásul veszi, hogy pályaművének felhasználása esetén a színház művészi és technikai igényeinek megfelelően módosíthatja a beérkezett tervet.

3.4 A Radnóti Miklós Színház a pályázatokat nyilvánosan kezeli, a honlapján a legjobbnak ítélt pályaműveket feltünteti. 

4. A pályázat leadása

4.1 A  pályázat leadási határideje: 2011. november 30. vasárnap

                  a tárgyban feltüntetendő: „Protokoll plakátpályázat“

                  a levélben feltüntetendő:  név, telefonszám

                  Csak emailben beküldött pályaműveket fogadunk el!

                  cím: palyazat@radnotiszinhaz.hu

4.2 A pályaművön a következőknek kell szerepelnie:

     Térey János: Protokoll

      Színpadra írta: Térey János és Kovács Krisztina

      Rendező:  Valló Péter

Szereplők: Fekete Ernő mv., Szávai Viktória, Wéber Kata, Sárközi-Nagy Ilona, Csomós Mari, Szervét Tibor, Adorjáni Bálint, Schneider Zoltán, Lukáts Andor, Gazsó György, Martin Márta, Csányi Sándor

     Radnóti Miklós Színház 

5. A pályázat elbírálása

5.1  A beérkezett pályaművek elbírálását és a díjak odaítélését szakmai zsűri végzi.

5.2 A zsűri 2011. december 7-ig hozza meg döntését. A hivatalos eredményt a színház honlapján tesszük közzé, ugyanezen a napon. 

Térey János Protokoll című verses regényének Térey János és Kovács Krisztina által készített azonos című színpadi változatát elektronikus formában külön kérésre elküldjük. Igényét jelezze a palyazat@radnotiszínhaz.hu email címen. 

A pályázati kiírással kapcsolatban további információ kérhető a Radnóti Miklós Színház titkárságán. 

Budapest, 2011. október 25. 

      Bálint András

      igazgató

Radnóti Miklós Színház

0 Tovább

Radnóti Színház: Tennessee Williams: VÁGYVILLAMOS

Tennessee Williams:

VÁGYVILLAMOS

Fordította: Ambrus Mária & Zsótér Sándor 

Blanche DuBois KOVÁTS ADÉL

Stanley Kowalski CSÁNYI SÁNDOR

Stella DuBois Kowalski PETRIK ANDREA

Harold Mitchell (Mitch) SCHNEIDER ZOLTÁN

Eunice Hubbel WÉBER KATA

Egy Mexikói Asszony MARTIN MÁRTA

Egy Fiatal Pénzbeszedő FORMÁN BÁLINT eh. 
 
 
 

Az előadást a The University of the South, Sewanee, Tennessee hozzájárulásával

a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette. 

Dramaturg: Ungár Júlia

Díszlet: Ambrus Mária

Világítás: Baumgartner Sándor

Jelmez: Benedek Mari

Zene: Tallér Zsófia

A rendező munkatársa: Balák Margit

Rendező: ZSÓTÉR SÁNDOR

 Fotó: Garamvári Gábor
 
Bemutató: 2011. október 16. vasárnap 

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez:


 

0 Tovább

Kováts Adél gondolatai a jövő heti Radnóti Színház bemutató előtt

Blanche DuBois szerepében Kováts Adél

Az évad első bemutatója Tennessee Williams Vágyvillamos című darabja, Zsótér Sándor rendezésében. A főszerepet játszó Kováts Adél mesélt arról, hogyan készül az előadásra.

Blanche szerepe nagy kihívás lehet.

Lényeges, hogy az ember a lelki, fizikai alkatához, az évei számához, a mesterségbeli tudásához, a személyiségéhez képest 2-3 évente találkozzon egy olyan szereppel, ami önmagába is beljebb juttatja. Bár én általában nem cipelem haza a szerepeimet, ez most nagyon kattog a fejemben. A családom nagyon ott van mögöttem, hogy össze tudjam rakosgatni. Talán a legbonyolultabb, a legrétegzettebb szerep, amivel valaha találkoztam.

Kattints a továbbra a cikk többi részéért:

0 Tovább

Kísérleti Adás

blogavatar

Elsősorban a kultúrát szeretnénk minél szélesebb spektrumban közvetíteni, mellette tehetségesnek ítélt embereknek publikálási lehetőséget biztosítani.

Utolsó kommentek