Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Farsangi tárlatvezetés és új sorozat a Néprajzi Múzeumban

Új tárlatvezetési sorozat, 2012.

A Néprajzi Múzeum 2012-ben új sorozatot indított, amelynek keretében egész évben, minden hónap utolsó vasárnapján déli 12 órakor ingyenes tárlatvezetéssel várja a közönséget. A muzeológusok, kiállítási kurátorok különleges tárgyakat kiemelve új összefüggésekben mutatják be a kiállításokat, és alkalmanként kapcsolódnak a naptári év jeles napjaihoz, ünnepi időszakaihoz is.

0 Tovább

Parádés szereposztással jön Figaro

Parádés szereposztással jön Figaro

 

 

Almaviva gróf kastélyában vélt, vagy valós, ám meglehetősen kusza szerelmi szálakat szövöget az élet. A grófné fájó szívvel emlékszik vissza arra az időre, amikor ura még hűséges figyelemmel szerette őt. A gróf azonban szolgája jegyesének teszi a szépet. Kezdetét veszi a játszma, amelyben ki-ki saját módszereivel vesz részt: bujkálás, csel, furfang, álruha… A fordulatokban gazdag történetet, Galgóczy Judit rendezésében, január 29-étől ismét műsorra tűzi az Operaház. A címszerepben Bretz Gábor, Almaviva gróf szerepében Káldi Kiss András és a külföldi színpadokról hazalátogató fiatal bariton, Molnár Levente, a grófné szerepében Tokody Ilona és Rost Andrea, Susannaként Váradi Zita bűvöli el a közönséget. Karmester: Kovács János.

További előadások: február 1., 4., 9., 11., 17.

Fotó: Éder Vera

0 Tovább

A 43. Filmszemle programja (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi)

A 43. Filmszemle részletes programjának megtekintéséhez kattints a továbbra!

0 Tovább

Rajz felvételi előkészítő tanfolyamok a Ferenczy István Vizuális Műhelyben

Rajz felvételi előkészítő tanfolyamok a Ferenczy István Vizuális Műhelyben

Kétféle rajz felvételi előkészítő tanfolyam indul a Budavári Művelődési Házban működő Ferenczy István Vizuális Műhelyben. Az egyik kurzus azoknak ajánlott, akik képző- vagy iparművészeti pályára készülnek, míg a másik azoknak lehet hasznos, akik építész, ipari terméktervező és formatervező, vagy tájrendező és kertépítő mérnök szakra felvételiznek.

0 Tovább

Gárdonyi Géza Színház: Háy Gyula: Mohács

Mohács: szórakoztatva tanít és tanítva szórakoztat

Ez egy történelmi dráma, ahol a történelem egyfajta például szolgál a mának - mondja az előadás rendezője, Csiszár Imre.

0 Tovább

VÍG VÉGNAPJAINK FESZTIVÁL - ENNYIT HAGYTAK – BÚCSÚ AZ ERZSÉBET TÉRTŐL

VÍG VÉGNAPJAINK FESZTIVÁL - ENNYIT HAGYTAK – BÚCSÚ AZ ERZSÉBET TÉRTŐL

2012. JANUÁR 29-31.

GÖDÖR KLUB

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

 

http://godorklub.hu/nem-a-mi-helyunk.php

 
A 2002-ben pályázat útján megbízott Gödör Klub közpénzek nélkül, önfenntartóan és non-profit módon működött és kulturális értékeket támogatott, egy összművészeti és közéleti agora volt. Kilenc év után most két hét alatt kell távoznunk. A döntést pályázat nem előzte meg, indoklás azóta sem kísérte.

Bár az eljárást tisztességtelennek és jogszerűtlennek tartjuk, úgy döntöttünk, a kilenc évhez méltó módon egy utolsó összművészeti fesztivállal búcsúzunk a közönségünktől és a helytől.

Víg Végnapjaink fesztivált először 2005-ben szerveztünk, mikor úgy tűnt, búcsúznunk kell az Erzsébet tértől. Akkor a jogállami keretek betartatásával sikerült megőrizni a kulturális központ politikai és gazdasági függetlenségét. Ahogy akkor, most is petícióval tiltakozunk: http://godorklub.hu/peticio és fesztiválozunk. 

A fesztivál részletes programja: http://godorklub.hu/

Január 29.(vasárnap):  
15.00: "Vaku villan"- csoportkép - közös fotó a közönséggel  
15.30-tól estig: Gödör Emlékkönyv, Korai Ütősök 
17.00: Örömóda (Hámori Gabi, Gryllus Dorka, Parti Nagy Lajos, Weyer Balázs, Bodó Balázs, Molnár Péter, Pelsőczy Réka + színészek a Katona József Színházból, ...) 
18.00 koncertek: Karaván Família, „Én meg az Ének-Bérczesi Róbert”, Bródy János, Dévényi Ádám, ef Zámbó Happy Dead Band, Kettős Tamás és a Vadszamarak, Óperentzia, Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter, colorStar, Malacka és a Tahó, Balaton koncert, vendégek: Menyhárt Jenő, Másik János, Őz Zsolt, Vida Tóni Tordas Rádió Party.  
előadások: FÜGE Produkció és a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás: Székely János: Caligula helytartója (részletek), Zadam Társulat: I'm pro.  
kiállítás: Rajk László: Hiányzó hős 
 
Január  30. (hétfő)  
18.00: koncertek: ANEZ, Frenk, Szilvási Gipsy Folk Band, Jazzékiel, Romano Drom, Hobo és Bandája, Pál Utcai Fiúk, Alba Hyseni Project, Bardo, Beat Dis, The Carbonfools, Dj Viki 
előadások: Garangaray Dance Company: ArTeRrOr, Grecsó Zoltán: A magyar ugaron 
kiállítás: Rajk László: Hiányzó hős 

Január  31. (kedd)

19.00: A Gödör Klub logó távozik az Erzsébet térről, kíséri Dávid Yengibarjan, Vázsonyi János és Said Tichiti

 
 
Minden program INGYENES!

0 Tovább

Új Színház: Thomas Mann: A Varázshegy

ÚJ SZÍNHÁZ - NAGYSZÍNPAD

Bemutató: 2012. január 27. (péntek), 19.00

THOMAS MANN: A VARÁZSHEGY

Színpadra alkalmazta: Vera Sturm és Hermann Beil

Nádas Péter fordítása

Színpadi előadási jogok: S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main

Magyarországi színpadi előadási jogok: Creativ Média Színházi Ügynökség, Budapest

Hans Castorp Schruff Milán m.v.

Joachim Ziemßen Száraz Dénes

Hofrat Behrens Hirtling István

Clawdia Chauchat Nemes Wanda

Fräulein von Mylendonk Takács Kati

Lodovico Settembrini Almási Sándor

Leo Naphta Derzsi János

Mynheer Peeperkorn Gáspár Sándor

Dr. Krokowski Vass György

Albin úr Galkó Balázs

Első hölgy Tordai Teri

Második hölgy, Elbeszélő Sztárek Andrea m.v.

Első úr Széll Attila

Törpe Köleséri Sándor m.v.

Emerentia Bohus Andrea m.v.

valamint az Új Színház stúdiósai

Díszlet: Szikora János

Jelmez: Balla Ildikó

Dramaturg: Hársing Hilda

Súgó: Farkas Erzsébet

Ügyelő: Rovó Rézi

Rendező munkatársa: Trinfuj Mihály

RENDEZŐ: SZIKORA JÁNOS

Hans Castorp, ez az "egyszerű, noha kellemes" fiatalember, egy gazdag hamburgi kereskedőcsalád fia, meglátogatja betegeskedő unokabátyját egy svájci tüdőszanatóriumban. A három hétre tervezett látogatásból azonban hét esztendő lesz. Az Idő, e tünékeny, titokzatos elem varázslatos módon telik a luxusszanatórium zárt világában. Hans Castorp különös, felfokozott testi-szellemi kalandokon megy keresztül, melyek során ha pillanatokra is, de a halálból és a paráznaságból a szeretet álma dereng föl sejtelmesen. Hans Castorp azonban kénytelen elhagyni a "varázshegyet", mert meghívót kap a halál világraszóló ünnepére, az I. világháború félelmetes táncmulatságára, e lázas, gonosz tűzvészre, melyből ki tudja, hogy feltámad-e egykor a szeretet.

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a továbbra:


0 Tovább

Februári bemutatók és vendégjátékok a Nemzeti Színházban

Februárban két bemutatóval és három vendégjátékkal várjuk a Nemzeti Színház nézőit, valamint egy rendhagyó színházszakmai eseményre is sor kerül:
Február 3-án, pénteken a Nagyszínpadon mutatjuk be Bródy Sándor: A tanítónő című klasszikus színművét Novák Eszter rendezésében. Bródy Sándor száz éve írt „falusi életképe” ma is minden elemében ismerős – a korrupció, a zaklatás, az álszent gőg, irigység, unalom –, minden olyan, mint ma, de még a boldog békeidők finomabb árnyalataival. Tóth Flóra szerepében egy fiatal egyetemista, Szilágyi Csenge debütál.
Február 4-én, szombaton Ulrich Hub: Náthán gyermekei című művének magyarországi bemutatójára kerül sor a Gobbi Hilda Színpadon. A 12-16 éves kor között ajánlott ifjúsági előadás a bibliai Náthán és családja történetét próbálja közérthetően, a fiatalok számára megragadhatóan értelmezni és előadni. A felekezeti, vallási hovatartozást, a hitek egymás mellettiségének lehetőségeit vizsgálja az előadás egy közös társas-játékban, Kulka János főszereplésével, Gigor Attila rendezésében. Az ifjúsági előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, melyre az iskolák a Nemzeti Színház közönségszervezésén jelentkezhetnek.
A Nemzeti Színház továbbra is fontos feladatának tartja a kortárs magyar dráma ügyének támogatását, ezért február 6-án rendhagyó szakmai programot, Dorottya-napi Íróbörzét szervezünk drámaírók, színházvezetők, dramaturgok és színházrendezők számára, mellyel szeretnénk elősegíteni kortárs magyar színpadi művek és színházi szakemberek találkozását, együttműködését.

Februárban három vendégjáték révén a budapesti közönség is megismerkedhet  vidéki és határon túli színházak munkájával: a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata Jordán Tamással a főszerepben Az ügynök halálát hozza el a Duna–partra február 28-án, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata repertoárjából pedig a Bányavirág és a Platonov című előadás lesz látható február 18-án és 19-én a Nemzeti Színházban.

0 Tovább

Lajkó Félix a Művészetek Palotájában

Lajkó Félix

február 2. (csütörtök), 19:30, Művészetek Palotája 

Közreműködik: Falusi Mariann 
 

Nevezték már az ördög hegedűsének, a Vajdaság Paganinijének, csodagyereknek, aki ha színpadra áll, és hangszer van a kezében – legyen az hegedű vagy citera –, bármire képes, olyan síkokra röpíti az embert, amit csak az erre születettek tudnak.

Lajkó  Félix öntörvényűen kezeli a zenét. Nincs szükség stiláris meghatározásra, nincs szükség leírásokra, zenéje épp ezeknek az ellenkezőjéről szól: a stílusok áthágásáról, a megmagyarázhatatlan elfogadásáról. Témái néha banálisan egyszerűk, akár a természet hangjai, harmonikusak, akár egy jó bor, és ami a lényeg: sok esetben a szívhez szegeződnek, így válnak személyesé, élményszerűvé sokak számára.

A Művészetek Palotájában tartott koncertjei mindig egyediek és megismételhetetlenek, vélhetően így lesz ez most is, amikor az improvizációkra épülő  témáknak is sok szerep jut, főleg ha olyan kiválóság közreműködése teszi ezt teljessé, mint az énekesnő Falusi Mariann, aki örömmel vállalta a kihívást, hogy ráhangolódjék a palicsi hegedűs mondandójára. 
 

0 Tovább

Müpa-programok 2012. január 30 - február 12.

Roby Lakatos Ensemble

2012. február 3., péntek 19.30

 

A hegedű ördögeként emlegetett zenész, aki a legendás cigányhegedűs, Bihari János leszármazottja. Virtuóz játéka és muzikalitása Yehudi Menuhint és Claudio Abbadót is lenyűgözte, Stéphane Grappelli utódaként tekintett rá. Ritkán hallható Magyarországon, többek között ezért is ígérkezik különlegesnek az esemény.

 

MINIMATINÉ

Papillon és Araneusz

2012. február 4., szombat 11.00

 

A szárnyát vesztett pillangó és a saját hálójának fogságába esett pók története tánccal, pantomimmal és a Xanadu Zenekar közreműködésével 2-8 éves gyermekeknek, természetesen happy-enddel.

 

Rosszfiúk – Bryn Terfel áriaestje

2012. február 4., szombat 19.30

 

A Brit Birodalom Érdemkeresztjének tulajdonosa, a népszerű Metropolitan-közvetítésekből már Budapesten is ismert világsztár Donizetti, Weber, Gounod, Puccini, Boito, Verdi, Weill, Sullivan és Gershwin negatív hőseit, az operák „rosszfiúinak” több híres baritonáriáját szólaltatja meg.

 

Selmeczi György: A függő város és más zenék

2012. február 5., vasárnap 19.00

 

Selmeczi György március 8-án ünnepli 60. születésnapját, ennek tiszteletére szerzői esten szólaltatják meg legnépszerűbb darabjait neves muzsikusok és kiváló színészek. Elhangzik az 1979-es Kodály Zoltán kalandjai; a zeneszerző szülővárosa, Kolozsvár ihlette performance, a Szőcs Géza szövegére írt Függő város, az eredeti, Valentin Lustig-féle mozgóképekkel illusztrálva.

 

SZERETI ÖN BEETHOVENT?

A hős átváltozásai

Interaktív társasjáték Beethoven művészetéről – II. rész

2012. február 6., hétfő 19.00

 

„Ez az est a hősi Beethovenről szól, középső alkotói korszakára fókuszálva. Arra, hogyan hatja át műveit a hősi gesztus – gondolok a Fidelio-tematikára, az Eroica-kérdéskörre (zongoravariációk és szimfonikus mű alakjában), a Kreutzer-szonátára.” – Batta András

 

Orgona-párbaj – Karosi Bálint és Sietze de Vries (NL)

2012. február 10., 19.30

 

Az orgonaimprovizálás legmagasabb rangú, haarlemi versenyén is győzedelmeskedő Sietze de Vries, valamint a bostoni First Lutheran Church orgonistájaként nap mint nap liturgiai és rögtönzéses kihívások elé állított Karosi Bálint nemes összecsapása igazi zenei csemegének ígérkezik.

 

Le Poème Harmonique: Barokk karnevál

2012. február 12., vasárnap és február 13., hétfő

 

A 17–18. századi zenére specializálódott formáció korhű gyakorlat alapján játszó muzsikusaihoz táncosok, akrobaták, zsonglőrök, pantomimesek, komédiások csatlakoznak, hogy történetileg hiteles gesztikával és koreográfiával tegyék egyedivé ezt a különleges produkciót, amely a 17. század közepének buja barokk itáliai karneválhangulatát – sőt, karneváljait – varázsolja a ma koncerttermébe.

 

0 Tovább

Radnóti Színház: Térey János: Protokoll

Mátrai Ágostonnak, a Külügyminisztérium protokollfőnökének mindene megvan: szépen ívelő karrier, színes társasági élet, sok nő és néhány jóbarát. Ekkor azonban, magánélete és karrierje csúcsán valami megroppan benne. Megtörténik a legrosszabb, ami egy protokollossal megtörténhet: kicsúszik a kezéből az irányítás. Csak sodródik, és tehetetlenül nézi, ahogy a számára fontos emberek idegenekké válnak, tőle függetlenül élik életüket, elbuknak vagy emelkednek. Szétcsúszó életének darabkái után kapkodva próbálja újra összerakni magát. Kérdés, hogy sikerülhet-e. Történik mindez mostanában, Budapesten és a Föld körül.

Színpadra írta: Térey János és Kovács Krisztina

Mátrai Ágoston, protokollfőnök a Külügyminisztériumban

FEKETE ERNŐ mv.
Blanka, Mátrai unokatestvére SZÁVAI VIKTÓRIA
Fruzsina, gépírónő a Parlamentben WÉBER KATA
Dorka, Mátrai exbarátnője SÁRKÖZI-NAGY ILONA
Vera, Mátrai anyja, színésznő CSOMÓS MARI
Karányi, Mátrai barátja, kritikus SZERVÉT TIBOR
Donner, Mátrai barátja, baleseti sebész ADORJÁNI BÁLINT
Novák, Mátrai szomszédja, közgazdász SCHNEIDER ZOLTÁN
Laci bácsi, Mátrai nagybátyja, klasszika-filológus LUKÁTS ANDOR
Skultéti, Mátrai főnöke, külügyminiszter GAZSÓ GYÖRGY
Tekla, titkárnő a Külügyminisztériumban MARTIN MÁRTA
Kovács, Mátrai kollegája, osztályvezető-helyettes CSÁNYI SÁNDOR

Közreműködik:Nagy Viktória / Fejes Kitty

Bora Gábor / Katona Gábor

Dramaturg: Morcsányi Géza, Hárs Anna

Díszlet: Horgas Péter

Jelmez: Benedek Mari

Világítás: Baumgartner Sándor

Mozgás: Fejes Kitty

Ügyelő: Szalai Péter

Súgó: Serfőző Andrea

A rendező munkatársa: Őri Rózsa

Rendező: VALLÓ PÉTER

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a továbbra.

0 Tovább

Bárka Színház: Lángoló kerékpár

Lángoló kerékpár

Magyarországi ősbemutató 2012. január 21. Bárka Színház - Stúdió
Dorota Masłowska Megvagyunk egymással című darabját átdolgozta: KABAI LÓRÁNT
Az eredeti művet fordította: PÁSZT PATRÍCIA

A darab szereplői egy három generációból álló család:
Fásult Nénike tolókocsiban, a nagymama,
a mechanikus igavonóállat anya, Aranka
és a Pici Jégkislány, aki mindent most tölt le a netről,
valamint Edina, a szomszédasszony, aki egy dagadt disznó,
egy Rendező, akinek A lovagló ló című filmje az összes díjat besöpörte, bár még el sem készült,
egy show Programvezetőnője, aki reméli, hogy ki tud menteni valakit egy folyóból vagy egy égő házból, csak legyen ott a stáb,
és a süket és vak Mónika, akinek a leomló pixelek között eltávolították a köldökét.

Mindegyikük egy más-más párhuzamos valóság által formált külön világban él. Vagy nem...

Pici Jégkislány: Spolarics Andrea
Aranka: Varjú Olga
Fásult nénike: Szorcsik Kriszta
Programvezetőnő: Ónodi Eszter (a budapesti Katona József Színház tagja)
Edina: Ilyés Róbert
Rendező: Kardos Róbert
Mónika, a vak lány: Keskeny Anita
TV-Show stáb: Somogyi Anna, Tolnai Klári

Látvány: Árvai György
Jelmez: Szűcs Edit
Dramaturg: Garai Judit
Koreográfus: Gombai Szabolcs
Zenei vezető: Kákonyi Árpád
Rendezőasszisztens: Pogács Zsuzsi
Rendező: KAMONDI ZOLTÁN

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a továbbra.

0 Tovább

Katona József Színház: Makszim Gorkij: Kispolgárok

Január 20-án mutatják be Makszim Gorkij: Kispolgárok című darabját a Katona József Színházban.

A rendező Zsámbéki Gábor, az előadás díszletét Bagossy Levente, jelmezeit Szakács Györgyi tervezte. Szereplők: Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági, Kocsis Gergely, Fullajtár Andrea, Ötvös András, Bán János, Pálmai Anna, Rezes Judit, Máté Gábor, Kovács Lehel, Czakó Klára, Kiss Eszter, Lengyel Ferenc és Tóth Anita.

Makszim Gorkij első darabja, melyet száztíz éve, 1902-ben mutatott be a moszkvai Művész Színház, még magán viseli a jóbarát és kolléga, Csehov művészetének egyes jegyeit, de már megjelenik önálló, azóta is érvényes, markáns és provokatív hangja.

Hiába élnek a Besszemjonov-házban családtagok, lakók egy fedél alatt, mind idegenek egymás számára. Vaszilij Besszemjonov, a városi festő céh feje, régimódi ember, felesége, a családi béke és a pletykák kedvelője, a fiuk, akit diákmozgalmi szerepe miatt kicsaptak az egyetemről, lányuk, a sorsával elégedetlen tanítónő, Nyíl, akit ők neveltek, mégis nagyon különbözik tőlük. Vagy az életvidám özvegy, Jelena, valamint Tyetyerev, a részeges templomi kórista, és persze Percsihin, a madarász és a lánya, Polja - nem értik és nem is akarják megérteni egymást. A legjobb volna elhagyni azt a házat - kérdés, ki lesz képes erre…

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a továbbra.

0 Tovább

Mindent a dalról – A népdaltól a jazzig

A dal műfajának sokszínűségét mutatja be és történetének legfontosabb fejezeteit idézi fel a lantkíséretes barokk daloktól a klasszikus és romantikus repertoáron át a kuplékig és jazz-dalokig a Müpa Matinékoncertek január 22-i produkciója. A Mindent a dalról – A népdaltól a jazzig műsorvezetője Fazekas Gergely.

 

Az alábbi videó a rendezvényhez kapcsolódó ízelítő:

0 Tovább

Programok 2012. jnauár 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Néprajzi Múzeumban

Programok 2012. jnauár 22-én, a Magyar Kultúra Napján:

11.00 KÓTA hangverseny

Fellépők:
Kőrösi Csoma Általános Iskola (Budapest), karvezető: Medvenics Éva
Ady Endre Gimnázium Leánykara (Dedrecen), karvezető: Kerekes Rita
Veszprém Város Vegyeskara, karvezető: Erdélyi Ágnes
Pengető Citerazenekar, karvezető: Varró János

Információ a honlapon: http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=431

0 Tovább

A 20. Sziget bemutatja !DelaDap (A) I Know What You Want lemezbemutató, Vojasaa38

A 20. Sziget bemutatja

!DelaDap (A)

I Know What You Want lemezbemutató, Vojasa

2012. január 26., csütörtök 20h

A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó megújult honlapján (www.a38.hu), vagy személyesen az A38 Hajón. 

Az A38 Hajón szinte visszatérő  vendégnek számító elektronikus „nu-roma” zenekar, a !DelaDap igazán aktuális koncertre készül januárban: mindössze pár nappal az új nagylemez, az I Know What You Want megjelenése után lép fel a hajón, így a koncert lemezbemutató is lesz egyben. Emellett a régi-új énekesnő, a magyar származású Melinda Stoika is visszatért a zenekarba, úgyhogy nagyszerű mulatságra van kilátás. Előzenekar a hagyományos roma muzsikát játszó Vojasa, az A38 Hajó mindkét koncertről teelvíziós felvételt készít. 

A fellépés egy szívünköz igazán közel álló friss sorozat nyitókoncertje. Az immár húsz éves Sziget kerek jubileuma alkalmából most a fesztivál jön el az A38-ra (ahogy az A38 is minden évben sátrat állít a Szigeten), hogy januártól, havonta adjon egy kis ízelítőt az elmúlt Szigetek koncertjeiből vagy még eddig ott nem látott bulikból, hogy kellőképp felkészülten várhassuk az augusztust, a huszadik Szigetet.

A hagyományos cigány népzenét korszerű  elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !DelaDap a Prágából Bécsbe származott zenész és ötletzsák, Stani Vana elsöprő sikerű projektje alaposan kibővült az utóbbi években, és egy komplett közép-európai koncertkavalkáddá nemesült.

 

A !DelaDapot igazán nem kell bemutatni: számtalanszor játszott már az A38 Hajón is, mindannyiszor hatalmas táncmulatságot varázsolva a hajó koncerttermébe. Elektronikus alapok, élő hangszerek, remek énekesnők, sodró balkáni hangulat, vad cigányzene – nagyjából ennyi a !DelaDap minden búra gyógyírként szolgáló receptje.

 

A mostani koncert aktualitását az adja, hogy végre-valahára elkészült a zenekar régóta húzódó  új nagylemeze: Stani Vana még tavaly nyárra tervezte a megjelenést, eredetileg Gipsy Kicks címmel. Ám a koncepció némiképp megváltozott, a korábbi modernizált roma muzsikába egyre több elektroszving-elem keveredett, és Vana egyre nagyobb örömmel nyúlt a hagyományos cigányzene egy, a balkánitól némiképp eltérő irányzatához: a Django Reinhardt fémjelezte manouche-hoz. Így aztán a tervezett lemez címe is megváltozott, I Know What You Want lett, és a producer-zseni tényleg pontosan tudja, hogy mi kell nekünk. Laza, jazzy szvingek, sodró lüktetés, cigányzene és minden egyéb, ami egy felhőtlen estéhez kell. És legnagyobb örömünkre még a régi énekesnő, az elbűvölő szőkeség, a magyar származású Melinda Stoika is visszatért a zenekarba, úgyhogy valószínűleg hibátlan lemezbemutat koncertnek nézünk elébe, hiszen a január 20.-án megjelenő új nagylemeznek voltaképp a budapesti fellépés lesz az ősbemutatója.

 

A zenekar tagjai 
Stani Vana: lemezjátszók, ütősök, gitár, programozás

Melinda Stoika: ének 
Aleksander Stoijc: gitár 
Benni Angerer: basszusgitár 
Alen Dzambic: tangóharmonika

Rainer Gutternigg: trombita, hegedű

Simon Plötzeneder: trombita 

Lemezek 
I Know What You What You Want, 2012

Sara la Kali, 2008

Dela Paji, 2006 
Cigani Ruzsa & Angelo, 2004

 

http://www.deladap.com/

http://www.myspace.com/deladap

http://www.facebook.com/deladap.official

 

Az előzenekar, a Vojasa nevének jelentése „kedvvel”, és ez nagyon pontosan leírja az általa játszott muzsikát. A tavaly alakult együttes tagjai jól ismertek más, többnyire hagyományos roma muzsikát játszó zenekarokból – Balogh Guszti a Nomadából és a Fabula Rasából, Mogyoró Kornél az Anselmo Crew-ból és a Pecából, Rafael Zsigmond és Balogh József a Romano Dromból. A Vojasa dalainak alapja is a tradicionális oláh cigányzene, pörgős, vidám, városi formában, úgy, hogy a mai közönséghez is szóljon.

 

Tagok

Balogh Gusztáv: hegedű, mandolin, ének

Balogh József: gitár, ének

Balogh Guszti: gitár, ének

Rafael Zsigmond: kanna, szájbőgő,  ének

Bordás Péter: basszusgitár

Mogyoró Kornél: ütőhangszerek

 

http://www.myspace.com/vojasa

http://www.facebook.com/Vojasa

 

0 Tovább

Filmharmonikusok - filmzenék szimfonikus zenekarral

Filmharmonikusok

A legnagyobb kasszasikereket hozó filmek zenéi

A Budafoki Dohnányi Zenekar rendhagyó koncertje

(2012. február 11., Papp László Budapest Sportaréna)

A Budafoki Dohnányi Zenekar az elmúlt két évben több alkalommal is hatalmas sikert aratott a világ legismertebb filmzenéinek előadásával. A rendhagyó sorozat csúcspontjának ígérkezik február 11-én a Papp László Budapest Sportarénában tartandó, Filmharmonikusok című koncertjük, melynek keretében Hollerung Gábor zeneigazgató vezényletével rendkívül széles zenei kínálattal várják a film, a zene és a filmzenék rajongóit.

0 Tovább

Török Ferenc: Isztambul c. filmje február 16-tól a mozikban!

Isztambul

Színes magyar-holland-ír-török film

Országos bemutató: 2012. február 16..

Rendezte: Török Ferenc
Forgatókönyv: Török Ferenc
Fényképezte: Garas Dániel
Producer: Kántor László
Zeneszerző: Lance Hogan
Vágó: Annelotte Medema

Szereplők:

Johanna ter Steege, Lukáts Andor, Yavuz Bingöl,

Varga Norbert, Tenki Réka, Bánfalvi Eszter, Padraic Delaney

0 Tovább

Müpa-programok 2012. január 16-29.

MINIMATINÉ

Papillon és Araneusz

2012. január 21., szombat 11.00

A szárnyát vesztett pillangó és a saját hálójának fogságába esett pók története tánccal, pantomimmal és a Xanadu Zenekar közreműködésével 2-8 éves gyermekeknek, természetesen happy-enddel.

0 Tovább

Örkény Színház - Magyar kultúra napja 2012.

Január 22-én 3 részes Gyerekeknek szóló sorozatot indítunk, Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából, neves illusztrátorok közreműködésével.

Az első alkalommal Mácsai Pál olvas fel Örkény Meseleveleiből, az ezt követő illusztrációs játékot Takács Mari és Kun Fruzsina illusztrátorok vezetik, a házigazda Both Gabi.

A körülbelül 2 óra hosszú program 10.30-kor kezdődik.

Ugyan ezen a napon 19 órától Parti Nagy Lajos Ibusár című előadásával köszöntjük a magyar kultúra napját.

0 Tovább

Megrendezik a 43. Magyar Filmszemlét

Megrendezik a 43. Magyar Filmszemlét

A Magyar Filmművészek Szövetsége február 2. és 5. között megrendezi a 43. Magyar Filmszemlét. A vetítések helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi.

A protokollt nélkülöző, "fapados" rendezvény célja a sokszínű és élő magyar film bemutatása, amely a jelenlegi helyzetben a magyar filmkészítők áldozatkészségét, egyben a szakma iránti szeretetét bizonyítja.

0 Tovább

Kiállításajánló: Hibaista csoport - Semmi/Vachter János - Vége

0 Tovább

Thália Színház: Csónak

A Thália Színház bemutatja Oleg és Vlagyimir Presznyakov:

Csónak

című darabját január 13-án az Új Stúdióban.

Jon: Csuja Imre

Jon exfelesége (színésznő): Pokorny Lia

Jon felesége: Pap Lujza

Jon fia: Szamosi Donáth

A szupermarket dolgozója,1. férfi, a Lays cég képviselője: Mészáros András

Biztonsági őr és Rendőr: Both András

Hivatalnok: Nagy Péter

Idős férfi: Gosztonyi János

Partner (színész) és 2. férfi, a Lays cég képviselője: Szegezdi Róbert

Artúr: Atlasz Gábor

Zenész: Dobri Dániel

Fordította: Kozma András

Dramaturg: Hársing Hilda

Díszlet - jelmeztervező: Vereckei Rita

Rendező: Bagó Bertalan

Oleg és Vlagyimir Presznyakov kétségtelenül a kortárs orosz dráma sztárja. Darabjaikat nagy sikerrel játsszák nem csak Oroszországban, hanem szerte a világon. Sikerük titka az, hogy egyszerre ellenállhatatlanul mulatságosak és filozofikusak.

"Idehallgasson, Jon, van benne egy nyeremény - egy hatalmas yacht aaa… (a csomagolást olvassa) a "Lays" cégtől, - odaviheti az egész családját, meg egyáltalán, bárkit, akit akar, nem lenne rossz állatokat is odagyűjteni, párosával, persze… Aztán elered az eső, kitör a tájfun, szóval csak maguk maradnak életben, mert ennek a csónaknak, amelyiken ott lesznek, semmi bántódása nem esik! Aztán később, amikor a víz leapad - kilépnek a földre és mindent elölről kezdenek!"

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyag megtekintéséhez kattints a továbbra:

0 Tovább

Vészbejárat Európába

Grazi fesztiválra utazik a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Vészbejárat Európába 

Az Európai Színházi Unió  ( UTE) hat tagszínházának részvételével szervezik meg január 26. és 29. között Grazban az Emergency Entrance nevű színházi fesztivált, amelyen a kolozsvári társulat is bemutatja a Lakatos Róbert rendezte Drakulatúra – avagy a Brand Stroker projekt című előadását. A Schauspielhaus Graz szervezte fesztiválon 6 ország 9 színművet mutat be.

A prágai, athéni, Tel Aviv-i nemzeti színház, valamint a palermói és grazi városi színház, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház együttműködésének témája: Európa mint „vészbejárat”. 

Színház- és moziigazgatók, profi és amatőr színészek, zenészek és videóművészek hónapokat töltöttek el az országukat érintő migráció aktuális kérdéseinek kutatásával. A művészek kelet-európai és afrikai menekültekkel, nemzeti kisebbségek képviselőivel, hivatalos iratokkal nem rendelkező fiatal és idős nőkkel és férfiakkal dolgoztak együtt. A Görög Nemzeti Színház, a Palermói Garibaldi Színház, az Izraeli Habima Nemzeti Színház, a Prágai Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Grazi Színház közös projektje az EU 2007-13 közötti Kulturális Programjának támogatásával jött létre, közreműködésben az Európai Színházi Unióval (UTE). 

A kutatás, mely a próbafolyamat részét képezte, jelenkori emberi tragédiákat tárt fel és az ismeretlen jelent vizsgálta. A feltárt anyagból hat színmű született, melyek tartalmukban és esztétikájukban nagyon különbözőek: kísérletiek, viccesek, meghatóak, groteszkek vagy csendesek. 

A műhelymunkák előadásai 

A következő lépésként két-három csoport többnapos műhelymunkára gyűlt össze Kolozsváron, Prágában és Grazban. Összegyűjtötték és megvitatták kutatásaik eredményét, de mindenekfölött kiválasztották közös improvizációjuk anyagát. Pár nap alatt új jeleneteket dolgoztak ki, melyeknek a Következő szint #1, #2, #3 nevet adták, és amelyeket a fesztiválon is bemutatnak. A fesztiválon az előadások mellett egy szakmai beszélgetést is szerveznek színházigazgatók, színházi szakemberek, valamint közgazdászok résztvételével. A SCHAUSPIEL AKTIV! csapat szervezésében a fesztivál ideje alatt nemzetközi műhelymunkát is tartanak, melynek címe: “Hit the Road – don't you come back no more, no more … !” 

A kolozsvári előadásról 

Lakatos Róbert rendező Felméri Cecíliával közösen írt szövegkönyve: a Drakulatúra - avagy A Brand Stroker projekt dokumentumszínházi előadásként a művészek és a középosztálybeliek kiszolgáltatottságáról beszél a politikai és üzleti korrupcióval szemben. Az előadás dokumentarista jellegű, hiszen a szereplőket létező személyek ihlették, akik a videóbejátszásokban is megjelennek.

„Véleményem szerint a Drakulatúra a Vészbejárat (Emergency Entrance) nevű projekt célkitűzéseivel összhangban elérte művészi célját. Az előadás rövid, dinamikus, helyi sajátosságokkal bír, de mégsem provinciális, nyitott a különféle recepciókra, továbbá rendelkezik egy dokumentarista dimenzióval, amellyel a társadalmi érzékenységű, rendkívül időszerű színházi trendhez kapcsolódik”– írta Claudiu Groza a Tribunában a kolozsvári előadás bemutatója után. 
 

0 Tovább

Újdonsággal indít a Pannónia Fesztivál

Újdonsággal indít a Pannónia Fesztivál

Az elmúlt években jól bevált gyakorlat szerint idén is szavazásra hívja visszatérő és leendő látogatóit a Pannónia Fesztivál. A rajongók legnagyobb örömére - némi kitartással és sok jó barát segítségével - extra pontokkal is növelhető a hazai kedvencek esélye.

0 Tovább

Kísérleti Adás

blogavatar

Elsősorban a kultúrát szeretnénk minél szélesebb spektrumban közvetíteni, mellette tehetségesnek ítélt embereknek publikálási lehetőséget biztosítani.

Utolsó kommentek