Mohács: szórakoztatva tanít és tanítva szórakoztat

Ez egy történelmi dráma, ahol a történelem egyfajta például szolgál a mának – mondja az előadás rendezője, Csiszár Imre.

Háy Gyula 1960-ban fejezte be a darabot, aminek nagyon erős áthallása van a mához. 1526-ban játszódik ugyan, egy nagyon kritikus helyzetében a magyar nemzetnek, Háy elkezdte írni ’56 után, és mi most bemutatjuk ma, amikor szintén nehéz helyzetben van a társadalom. A színháznak a szórakoztatás mellett van okító, tanító, művelő szerepe is, amely segít megismerni a történelmünket. Ez a darab tragikomédia, szórakoztatva tanít és tanítva szórakoztat. Látványos, hiszen tömegeket mozgósít a színpadon, hamisítatlan történelmi környezetben játszódik, azonban a szöveg áthallásokkal teli, asszociációkra ad alkalmat. Minden korabeli és minden mai egyszerre. Magára ismerhet a néző. Személyekre, helyzetekre, mondatokra.

Az előadást január 27-től játssza az egri Gárdonyi Géza Színház Csiszár Imre rendezésében. A díszletet Szlávik István, jelmezeket Szakács Györgyi tervezte, a dramaturg Éry-Kovács András. A főbb szerepekben Karalyos Gábort, Marjai Virágot és Nagy Andrást láthatja a közönség.

Fotók: Gál Gábor