Múmiák Testközelben

Interaktív iPad alkalmazás

     Mit rejt egy múmiakoporsó? Hogyan nézett ki egy több, mint 2000 évvel ezelőtt elhunyt egyiptomi ember? Hogyan mumifikálták? Milyen tudományos módszerekkel vizsgálják a szakemberek a több ezer éves múmiákat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a budapesti Szépművészeti Múzeum és az Appsters nemrég elkészült iPad alkalmazása, a Mummy. A több mint száz Hortesznaht múmiáját és a rajta elvégzett modern, tudományos vizsgálatokat bemutató, különleges, nagy felbontású fénykép, a könyvnyi szöveges információ mellett egy 3D kisfilm is segít megismerni az ókori történelem talán legizgalmasabb korszakának titkait.

 

     Évtizedek óta több egyiptomi múmia pihen a budapesti Szépművészeti Múzeum raktáraiban. A több ezer éves holttestekről eddig keveset tudtak a szakemberek, múltjukat homály fedte, életük egyes részletei eddig rejtve maradtak. Tovább a cikk folytatására:

A Szépművészeti Múzeumban 2011-ben átfogó vizsgálatot indítottak (Budapest Múmia Projekt) abból a célból, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak a múmiákról, az ókori egyiptomiak életéről és haláláról.  Az átfogó tudományos vizsgálatsorozat nemrég befejeződött első fázisának eredményei a páratlan élményt nyújtó iPad alkalmazást letöltve fedezhetőek fel. A Mummy elnevezésű alkalmazás segítségével egy a Kr. e. 3. század folyamán élt fiatal egyiptomi hölgy, Hortesznaht múmiája elevenedik meg. A képek és az interaktív felületek segítségével mindent megtudhatunk a múmiáról, egykori fizikai jellemzőit éppúgy megismerhetjük, mint mumifikálásának részleteit, vagy az arcrekonstrukciónak köszönhetően valaha volt arcvonásait.  Az alkalmazás nem csak rengeteg fotóval, hanem CT-vizsgálat eredményeit bemutató különleges felvételekkel, filmmel, sőt egy 3 dimenziós kisfilmmel együtt pártalan élményt nyújt mindazoknak, akiket érdekel ez a több ezer évvel ezelőtti letűnt, rejtélyes, izgalmas világ.

     A különleges alkalmazást egy rövid intro film vezeti be, amely piros-kék szemüveggel valódi 3D-ben is megtekinthető. A film a több mint 2000 évvel ezelőtt fiatalon elhunyt papnő, Hortesznakht múmiájának, és a hozzá tartozó koporsónak 3D szkenneléséből készült virtuális modell, valamint a CT-felvételekből digitalizált csontváz modell felhasználásával készült. A modellekkel készült animációk testközelben mutatják be a múmia és a koporsó egyes részleteit, illetve látványosan szemléltetik a múmián elvégzett tudományos vizsgálatok (pl. arcrekonstrukció, kémiai anyaganalízis) eredményeit. 
 sz

     A felhasználót több mint 110 fotó segíti a múmia megismerésében, amelyek a múmiavizsgálat mellett a kutatás szélesebb kontextusait is feltárják az applikáció letöltői előtt. A legtöbb kép az alkalmazás első tematikus egységében található, amely három tartalmi egységben a múmiakutatás hátterét ismerteti (Introduction), az egyes vizsgálati módszereket tárgyalja (Research), valamint azok eredményeket összegzi (Reconstruction).

A bevezetésben (Introduction) Budapest és a Szépművészeti Múzeum perspektívájából közelítve, a Múzeum gyűjteményein át, az Egyiptomi kollekció legfontosabb darabjain keresztül jutunk el a múmiákhoz, amelyeken 2011 első felében egy átfogó interdiszciplináris kutatássorozatot hajtottak végre a kutatók (Budapest Múmia Projekt), emellett bepillantást nyerhetünk a múzeum jelenleg is folyó régészeti terepmunkájába (El-Lahun Survey Project).  A kutatást feldolgozó részben (Research) a Hortesznaht múmiáján elvégzett tudományos vizsgálati módszereket - radiológia (CT), történeti antropológia, arcrekonstrukció, mikrobiológia, kémiai anyagvizsgálat - ismerhetjük képekkel és részletes háttérinformációkkal. Az utolsó egység, a rekonstrukció (Reconstruction) pedig Hortesznaht életének a kutatások eredményei alapján megismert részleteit - hol, mikor élt, mivel foglalkozott, mikor, miért halt meg, hogyan mumifikálták - tárja elénk.

     A Mummy második tartalmi egysége egy interaktív rész, amelyben az alkalmazás használója maga válhat "kutatóvá" és egyénileg fedezheti fel, milyen titkokat rejt Hortesznaht koporsója, múmiája és csontváza. A mumifikálás három rétege egyenként hívható be és a test mellett elhelyezett hotspotok segítségével az adott területre vonatkozó információk válnak láthatóvá. Ezek a képek kinagyíthatóak, így a koporsó, a múmia és a csontváz szinte életnagyságban fedezhető fel a használók számára.

     Az alkalmazás készítőit az a cél vezérelte, hogy a múzeumban található múmiákat ne csak a megszokott, hagyományos eszközökkel, hanem a legmodernebb technika segítségével részletekbe menően, interaktív módon, a lehető legnagyobb élményt nyújtva mutassák be. 

Információ a Budapest Múmia Projektről és az iPad alkalmazásról:http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/aktualitasok/idoszaki/mumia/ipad