2011. október 1-én 16 órakor különleges program kezdődik a Néprajzi Múzeumban, A Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből című, 2011. szeptember 30-án nyíló kiállítás kísérő programjaként: 

Óceániai színek és formák - magyar szemmel  
Divatbemutató-performance  
 


Vajon kifejezhető-e mai, közép-európai anyagokkal, színekkel és formákkal az új-guineai teknőspáncél, trochuscsiga, vagy kenyérfa kiáztatott és puhított háncsa?

 

A Néprajzi Múzeum pályázati felhívására beérkezett 50 különleges ékszer és 28 öltözékterv kísérletet tesz arra, hogy az óceániai ékszerek és viseletek motívumait magyar szemmel újragondolva mutassa be a közönségnek. A divatbemutató-performance során valamennyi ékszer testközelben látható, a távoli motívumok mai jelentéssel, saját tárgyi nyelvünkön megfogalmazva kelnek életre. Az óceániai kagylókat, tollakat, gyöngyöket, állati és növényi eredetű ékszereket az amatőr és diák tervezők kreativitása és egyéni ízlése üvegből, tűzzománcból, cérnából, műanyagból, sőt pingponglabdából formálja meg. A hagyományos óceániai motívumkincs inspiráló forrás az alkotók számára, amelynek eredményeképpen egy kis bátorsággal, alkalomhoz illően, bárki számára viselhető, modern designnal frissülhet a hazai divatkollekció. 
 
A pályázatra benyújtott öltözéktervek az ékszer-kollekciókkal kiegészítve a látványos divatbemutató-performance során, a Modell Divatiskola növendékeinek közreműködésével kelnek életre a Néprajzi Múzeum 2. emeleti galériáján. A divatbemutató-performance a nagyszabású pályázat eredmény hirdetése is egyben.  

A teljes pályázati anyag megtekinthető: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.280624838632449.82295.122690754425859 

Továbbá: http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=369 

A program a Design Hét Budapest 2011 eseménysorozat hivatalos része. 

Az esemény internetes közvetítését a Bifi Számítástechnikai és Szolgáltató  Bt. biztosítja. 

Mellékelt képek jegyzéke:  

1. Horváth Ildikó öltözékterve

2. Boros Réka öltözékterve

3. Vereczkey Szilvia ékszerkollekciójának egy darabja

4. Söptei Eszter ékszerkollekciójának egy darabja

5. Óceániai melldísz a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből

fotó: Sarnyai Krisztina