Az acb Galéria 2012-ben harmadik alkalommal szerepelt az Art Hong Kong művészeti vásáron.

Az ART HK 2012. május 17-20. között került megrendezésre a Hong Kong Convention and Exhibition Centre épületében, 266 résztvevő galériával 38 országból. A 67 205-ös látogatószám az előző évhez viszonyítva 6%-os növekedést mutatott. A vásárt már a korábbi években is csak Ázsia Art Baseleként emlegették, így nem ért senkit meglepetésként, hogy 2011-ben az Art Baselt rendező cég többségi tulajdont vásárolt az ART HK-ban. A 2013-as évtől a vásár nevét is Art Basel in Hong Kongra fogják változtatni.

 

Hong Kong az artprice.com 2011 őszén publikált adatai szerint a világon a harmadik legnagyobb aukciós forgalmat lebonyolító város, maga mögé utasítva ezzel többek között olyan művészeti központokat mint Párizs. A nagy nemzetközi galériák az elmúlt évben sorra nyitották hong kongi filiáléjukat, a vásárt megelőző napokon és annak időtartama alatt szinte mindegyik közülük világsztárok egyéni vagy csoportos kiállításának megnyitójával szerepelt a programban.

 

A globálisan is egyre nagyobb vásárlóerőt képviselő kínai és hong kongi gyűjtők mellett a vásár színvonalának és a változatos szakmai és VIP programoknak köszönhetően számos fontos gyűjtő képviseltette magát a régión kívülről is. A szakemberek és az intézményvezetők közül is nagy számban utaztak Hong Kongba a távolabbi kontinensekről is, amely a vásár jelentőségének fontos mutatója.

 

A vásár galéria-szekciójában a nagy művészeti központok szinte összes fontos galériája jelen volt, de a feltörekvő régiókból is szép számmal érkeztek résztvevők. Kelet-Európából – Oroszországot is beleértve az egyetlen kiállító az acb Galéria volt. A további szekciók közül az ASIA ONE ázsiai művészeket képviselő ázsiai galériáknak adott lehetőséget egyéni kiállításra. A fiatal művészeket képviselő fiatal galériák a múlt évben debütált ART FUTURES szekcióban kaptak helyet. A 266 kiállító között összességében körülbelül fele-fele arányban szerepeltek a régióbeli és a régión kívüli galériák.

 

Az acb Galéria standjának koncepcióját a bemutatott műalkotások politikai-történelmi referenciái alakították. Műveivel szerepelt Esterházy Marcell, Horváth Tibor, Hideki Iinuma (Japán), Mátrai Erik, a Société Réaliste, Szarka Péter és Várnai Gyula.