Baglyas Erika Bunker című kiállítása a Kádár-korszak mindenkire kiterjesztett monitoring rendszerét szimulálja korunk technokrata megfigyelőeszközeivel egy központi épített létesítményre zoomolva. A kiállításhoz két beszélgetést kapcsolunk Beszélő 1 és Beszélő 2 címmel: az első kiadás a rendszer által kompromittáltak szubjektív tényszerűségén keresztül, a második pedig a művészeti diskurzus absztrakciós sémáira reflektálva foglalkozik a kádári szociális terekkel.

 

 

Beszélő 1 - az ex-ügynök és az ex-célszemély

 

A nyilvános beszélgetés keretében egy volt megfigyelő és egy volt megfigyelt beszélget egymással a rendszerváltás előtti évtizedekről, a Kádár-rendszer Állambiztonsági Szervezetének működéséről, egy ügynök beszervezéseinek körülményeiről, egy megfigyelt sejtéseiről, saját szerepükről, helyzetükről, választási lehetőségeikről, a kommunista diktatúrához való akkori és jelenlegi viszonyukról: az életükről.

 

A beszélgetés célja az, hogy a sok közül két olyan ember, akik ennek a diktatúrának az elszenvedői voltak saját tapasztalataikat a nyilvánosság előtt megoszthassák egymással és velünk, a hallgatósággal; így téve átélhetőbbé az ember mindennapi létkérdéseit, dilemmáit a magyar történelem megfélemlítéssel, elfojtással, és elhallgatással traumatizált időszakában.

 

Az eddig teljesen zárt épített teret, a Bunkert, ez alkalommal megnyitjuk, a néhai megfigyelő és megfigyelt a Bunker belsejében, a nézőtől elzártan foglal helyet, és kommunikál egymással. A beszélgetést folytatók nem látják a közönséget, a közönség pedig csak közvetve, vetített képen figyelheti a diskurzust és mikrofonról kihangosítva hallhatja a párbeszédet. A kettőjük beszélgetése akkor ér véget, amikor ők ketten úgy döntenek, itt és most nincs több mondanivalójuk egymásnak.

 

Ekkor kijönnek a Bunkerből, interaktívvá válik az esemény, a közönség bármit kérdezhet tőlük, így folytatódhat, immáron közösen a Beszélő 1.

 

Az eseményt videóra rögzítjük.

 

időpont: 2012. május 21. 18h

helyszín: DOVIN, H-1052 Budapest, Galamb u. 6.

 

a kiállítás május 23-ig meghosszabbítva