Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

KIÁLLÍTÁS és ÖRÖKBEFOGADÁSI AKCIÓ egy este

KIÁLLÍTÁS és ÖRÖKBEFOGADÁSI AKCIÓ egy este

A Hunkies Társaság bemutatja:
"BOHEMIAN RHAPSODY"
Bohus Péter Pál emlékére


Április 21., (szombat), 19.00, R33 Bálterem

(IX. Soroksári út 58., Közvágóhíd R33)

A Hunkies egy, nemzetközi szinten dolgozó, magyar művészeket felölelő "titkos társaság", melynek célja, hogy kiváló magyar ipar- és képzőművészek tehetségét hasznosítsa Londonban (és később a világ más nagyvárosaiban is) és öregbítse a magyar kreativitás jó hírét. A társaság ötlete Bohus Péter Pál dizájnertől, Olajos Tamás fotóstól és Deák Kristóf filmrendezőtől származik.

0 Tovább

Megjelent a MúzeumCafé 28. száma

Megjelent a MúzeumCafé 28. száma

A tervezett budapesti múzeumi negyed várható urbanisztikai hatásai és a hazai képzőművészeti élet legbefolyásosabb szereplője; magyar régészek nemzetközi munkái és holland múzeumok internetes tevékenysége; Kína sokszínű múzeumi világa és a budapesti Füvészkert; Pannónia római kori emlékei és a tavalyi év MúzeumCafé-díjasa; a rendszerváltás előtti "rizikós" kiállítások és a Holokauszt Emlékközpont megújulása - mindez, és még sok minden más érdekesség a múzeumok világából a MúzeumCafé most megjelent legújabb számában.

0 Tovább

Szociálisan érzékeny, kreatív és magyar: indul a Hello Wood

Szociálisan érzékeny, kreatív és magyar: indul a Hello Wood

Közzétették a pályázati felhívást egyetemisták részére a 2012-es alkotótáborba

Idén is folytatódik a Hello Wood kreatív-, szakmai-, társadalmi esemény, amelynek üzenete egyre több fiatal alkotót mozgósít. Művészek, designerek és gondolkodók egy csoportja az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásait figyelemmel kísérve egyre inkább úgy érzi, nem lehet passzívan figyelni, hogy az országban élő emberek többsége milyen szerény körülmények között él. Felelős alkotóként nem lehet a kényelem buborékjában kizárólag a városi elitnek alkotni. A Hello Woodban résztvevő fiatal tervezők, fotósok, filmesek, elméleti szakemberek és közgazdászok azt a modellt keresik, amelyben a tudás és az alkotóerő kohéziós szerepet tölthet be köztük és a társadalom kevésbé kivételezett vagy kifejezetten hátrányos helyzetű közösségei között. 2012-ben olyan szervezetek kapcsolódtak be a szervezésbe a MOME line - design műhely mellé mint a dráma-pedagógiában és szociális színházi projektekben jártas Krétakör vagy a szociális építészettel foglalkozó Reflekt Stúdió, a tanácsadói testületben pedig szerepet vállalt Gerendai Károly (Sziget), Halasi Rita Mária (Design Hét Budapest), Leena Pasanen (Finnagora), Árvai Kriszti (Holland Nagykövetség), Martinkó József (Trendguide) és Ráday Dávid (Proud). A szervezők a napokban teszik közzé a júliusi alkotótáborra vonatkozó, egyetemistáknak szóló pályázati felhívást.

0 Tovább

Elindult a Titanic – pénteki premierek

Elindult a Titanic – pénteki premierek

 

Április 12-én, csütörtökön este a Robert De Niro főszereplésével készült Mocsokváros utcáin című film nyitotta meg a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítés előtt nyitóbeszédet mondott Horváth György fesztiváligazgató, majd az idei mustra vendég országa, Spanyolország képviseletében Enrique Pastor spanyol nagykövet beszélt a Spanyolcsizma szekció filmjeiről, és arról, hogy az itt szereplő filmek rendezői közül kettő személyesen is ellátogat a Titanicra: Ramon Trémens (Katalónia über alles!) és Toni Bestard (Kedves idegen) április 18-án érkeznek Budapestre. A nyitó ünnepségen a Kodály Method projekt közreműködői is zenéltek, meglepetésszerűen szólaltak meg a hangszerek és az énekhangok a nézőtéren, a karzaton, az előtérből, majd a „kis csapat” a színpadon fejezte be produkcióját.

Az estét záró koccintás alatt pedig a svéd Archi Jamt vonósnégyes filmslágereket játszott a vendégeknek.

 

Április 13-án, pénteken a Toldi moziban két nemzetközi premierrel is várjuk a nézőket. A Kodály Method egy új audiovizuális-webes projekt, amit Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr indított el. Összeállításuk formabontó vizuális ötleteken alapuló zenei videói olyan bandák közreműködésével készültek, mint a Zagar, az Akkezdet Phiai, az Erik Sumo Band, vagy a Volkova Sisters. A gálavetítés 17:30-kor kezdődik, ezután a nézők az alkotókkal is beszélgethetnek. A részvétel ingyenes!

 

A dán filmek rajongói új kedvencre találhatnak az ID:A című, noirral itatott, akciódús bűnügyi filmben, amit 23:00-kor mutatunk be. A film Oscar-díjra jelölt rendezője, Christian E. Christiansen A szobatárs című klasszikus thrillerét a hazai nézők is ismerhetik. Sztárja, Tuva Novotny, akit pedig a Jalla! Jalla! című svéd komédiában és a 2010-es Drága Alice-ban is láthattunk, ezúttal egy olyan nőt alakít, aki egy napon emlékezetvesztéssel ébred Franciaországban, és elkeseredett hajszába kezd elveszett identitása után.

 

Szintén a Toldiban, 20:30-kor mutatjuk be a rendezőként és színészként is kiváló Mathieu Kassovitz várva várt, Lázadás című filmjét, mely az 1988-as Ouvéa-incidenst dolgozza fel. A Franciaországhoz tartozó, Új-Kaledónia szigetén kanak őslakosok szeparatista csoportja francia csendőröket ejt túszul. A helyzet rendezésére a francia kormány terrorelhárító csapatokat küld, de amikor a francia hadsereg is beszáll a túszmentésbe, elszabadul a pokol. A társadalmi igazságtalanságról, a testvériségről és az emberi méltóságról szóló, provokatív mű egyszerre akció thriller és intelligens politikai dráma.

 

0 Tovább

Jótékonysági est az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésére

A Humana Egyesület a Bálint Ház és a Katona József Színház együttműködésével jótékonysági estet szervez az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésre. A rendezvény keretében a Katona József Színház színművészei, Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András az Igazgyöngy Alapítvány alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket, az esten fellép még: Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid, illetve a Bohemian Betyars zenekar.

0 Tovább

Robert De Niro újra taxisofőrködik a Titanicon

Robert De Niro újra taxisofőrködik a Titanicon

A 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált Paul Weitz Mocsokváros utcáin (Being Flynn) című filmjének magyarországi premierje nyitja április 12-én, csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmben a kétszeres Oscar-díjas Robert De Niro a különc, nagydumás Jonathan Flynnt alakítja, aki elhagyja feleségét (a négyszeres Oscar-jelölt Julianne Moore) és gyermekét, Nicket (A család kicsi kincséből és a Vérző olajból ismert Paul Dano), majd börtönben köt ki, szabadulása után pedig évekig taxisofőrködik. Egyre többet iszik, egyre lejjebb csúszik, ám egy hirtelen ötlettől vezérelve tizennyolc év után felkeresi önmagát íróként kereső fiát. A Mocsokváros utcáin a szülő és gyermek közötti elszakíthatatlan kötelékek és kibékíthetetlen konfliktusok, apa és fia művészi törekvéseinek története, melyet közösen írnak.

0 Tovább

Szkafander nélkül az űrbe - Megújult a Szabó Balázs Bandája

Szkafander nélkül az űrbe - Megújult a Szabó Balázs Bandája

Rövid koncertszünet után, április 27-én új felállásban mutatkozik be a közönségnek a Szabó Balázs Bandája. "A rengeteg munka után nekem, mint zenésznek a legnagyobb öröm az lesz, hogy végre bemutathatom, hogy mi született" - mondja az énekes zenekarvezető.

0 Tovább

Verseny a Titanicon!

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Verseny a Titanicon!

 

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál egyik legfontosabb eleme már évek óta a versenyszekció, amelyben idén hét film indul a Hullámtörők-díjért, köztük brazil, francia, svéd, amerikai, norvég, szerb, illetve német-osztrák alkotások.

 

A Titanic Filmfesztivál versenyszekciója most is újító szándékú, merész, sokszor formabontó alkotásokra épül, amelyek egyben a világ filmtermésének legújabb, eddig csak kevés helyen bemutatott darabjai. A Hol volt, hol nem (r.: Jamie Heinrich) című, pár ezer dollárból készített micro-budget amerikai független film Titanic-os vetítése nemzetközi premier egyben, a brazil, de japán szereplőkkel forgatott Mocskos szívek (r.: Vincente Amorim) című történelmi dráma európai bemutató, míg az A fal (r.: Julian Roman Pölsler) közvetlenül a Berlinale után érkezik hozzánk. A botrányos témát, vagyis a tiniszexualitást körüljáró szerb Klip (r.: Maja Miloš) rotterdami díjszerzése után kerül rögtön vászonra Budapesten, de a Nana (r.: Valerie Massadian) című francia dráma sem fordult meg még sok helyen. Zajos fesztiválsiker volt viszont a gyerekszereplőkkel készült, a társadalmi, faji és egyéb sztereotípiákat a fejükre állító svéd Play (r.: Ruben Östlund) és a norvég Oslo, augusztus, a rendkívül tehetséges fiatal Joachim Trier második rendezése.

 

A filmeket háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el április 13. és 21. között, de a közönség is szavazhat kedvenceire.

 

www.titanicfilmfest.hu

www.facebook.com/titanicfilmfest

0 Tovább

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: Végleges program, zsűri, jegyelővétel

Ezúton szeretnénk értesíteni, hogy elkészült a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vetítési programja, amelyet a
www.titanicfilmfest.hu/2012/idopontok.php oldalon találsz.

A jegyelővétel holnaptól, április 6-tól indul! Aki április 11-ig előre megvásárolja jegyét, 20% kedvezményt kap!

Az idei fesztiválra 29 országból érkeznek alkotások: 57 egészestés filmet (ebből 7 dokumentumfilm, 8 zenés-dokumentumfilmet) és 6 kisfilmet (kísérőfilmek) tekinthetnek meg az érdeklődők.
A fesztivál rangos elismerését, a Hullámtörők-díjat egy háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda. A zsűri tagjai: Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer.

Az alábbi filmeknek a Titanic Filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje:
IDA:A (Dánia)
Akik ölnek – A múlt árnyai - Those Who Kill – Shadow of the Past (Dánia)
Tartozás – Indebted (Finnország) világpremier
Bírlak - I Like You (USA)
Hol vol, hol nem - Happily Never After (USA)
Kodály Method (Magyarország)

A fesztivál zsűrije

 

Stefan Laudyn

1959-ben született Varsóban. 1991 óta a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Az 1995-ben alapított Varsói Filmalapítvány alapító tagja és igazgatója. Számos filmrendező, producer és filmfesztivál tanácsadója. 2004-től 2008-ig az Európai Filmakadémia bizottsági tagja volt. Stefan Laudyn ezenkívül gitárosként is fellép, játszik a Festival Band nevű nemzetközi zenei formációban, a Rude Boys nevű lengyel együttesben és szólóban is.

 

Kocsis Ágnes

 

1971-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen lengyel, esztétika és filmelmélet szakán, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és tv-rendező szakán végzett.  2005-ben fejezte be tanulmányait. Első nagyjátékfilmje, a Friss levegő számos fesztiváldíj mellett a legjobb elsőfilmnek járó díjat nyerte el a 36. Magyar Filmszemlén, Pál Adrienn című második filmjét a 2010-es cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjjal tüntették ki.

 

Muhi András

 

1956-ban született Budapesten. Balázs Béla-díjas producer, rendező, aki kis- és nagyjátékfilmek mellett animációs és dokumentumfilmeket is készít. Az 1999-ben alapított Inforg Stúdió alapító tagja és vezető producere. Olyan nemzetközi szinten elismert filmek fűződnek a nevéhez, mint a Rengeteg, a Fekete kefe, A fény ösvényei, A nyomozó, az Aczél, vagy a Womb Méh és a Csak a szél.

 

 

0 Tovább

Örkény 100

Örkény 100

Örkény István április 5-én lenne 100 éves.

Az évforduló alkalmából színházunk ünnepi előadássorozatot tart.

Április 5-én csütörtökön, 20 órakor

Nézzünk bizakodva a jövőbe

– alkalmi összeállítás Örkény István egyperceseiből

Az előadás végén hirdetjük ki a centenárium alkalmából meghirdetett

drámapályázatunk eredményét!

Április 6-án pénteken, 19 órakor

Azt meséld el, Pista!

– Mácsai Pál előadásában

„Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben,

egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet,

mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?”

Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.

Április 7-én szombaton, 19 órakor

Örkény István

Macskajáték

Az ünnepi sorozat záró előadása.

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték.

Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden

női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép…

Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitôl,

hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek.

Mindnyájan akarunk egymástól valamit.

Csak az öregektől nem akar már senki semmit.

De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.”

Örkény István

0 Tovább

Zenés filmek a Titanicon

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Zenés filmek a Titanicon

A Titanic Filmfesztivál idén nagyon erős turnédokumentumokból. A Neil Young utazásai (Neil Young Journeys) című filmet egy sztárrendező, A bárányok hallgatnak Oscar-díjas direktora, Jonathan Demme készítette régi barátjának, az amerikai folk-rock legnagyobb géniuszának, a kanadai Neil Youngnak a 2011-es szólóturnéján. A Sosem érek haza (Never Make It Home) a 2007-ben, 38 éves korában, rákban elhunyt Kirk Rundstrom amerikai gitáros-énekes utolsó hónapjait és Split Lip Rayfield nevű bluegrass/alt.country zenekarának élén – közelgő halálának tudatában – lebonyolított utolsó vad turnéját dokumentálja. Az Örömzene (The Family Jams) című dokumentumfilm azokból a videofelvételekből áll össze, melyeket a Vetiver folk-rock zenekar gitárosa, Kevin Barker forgatott, amikor együttes 2004-ben az amerikai freak folk ifjú sztárjaival, a hárfás-énekesnő Joanna Newsommal és gitáros-énekes Devendra Banharttal közösen turnézott.

 

A José González egészen különleges élete (The Extraordinary Ordinary Life of José González) szintén egy folkos-akusztikus zenei világban mozgó fiatal művész útját mutatja be intim közelségből, de jóval nagyobb távlatban: az argentin származású svéd gitáros-énekest, José Gonzálezt a filmesek három éven és öt kontinensen át követték. Az Esperando el Tsunami (Waiting For The Tsunami) című filmben a francia rendező-operatőr Vincent Moon, egy argentin-kolumbiai zenészduó, a Lulacruzarsagában járja végig Kolumbiát.

 

Ami a hip-hop és a rap rajongóit illeti, ők a Ritmus, rím és élet című A Tribe Called Quest - dokumentumfilmnek örülhetnek (Beats Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest), melyet rendezőként és producerként is egy ismert színész, Michael Rapaport jegyez, aki egy 2008-as alkalmi turné idején készítette el filmjét a kilencvenes évek egyik legfontosabb hip-hop együtteséről, olyan közreműködőkkel, mint Busta Rhymes, Pharrell vagy a Beastie Boys tagjai.

 

A Titanic zenei szekciójának ékköve a Sigur Rós: Inni című különleges technikával készült dokumentumfilm, amely a híres izlandi alt/poszt-rock együttes 2008-as turnéjának záróestjéről szól, az angliai Alexandra Palace-ból. A szinte monokróm képanyagot különböző prizmákon és tárgyakon keresztül ismét lefilmezték, így a végeredmény olyan hatást kelt, mintha a film a régmúltból előkerült lelet volna.

A háborús övezetekben készült munkáival nevet szerzett Seamus Murphy ír fotográfus az angol dalszerző-énekesnő P. J. Harvey legutóbbi albumának, a 2011-es év legjobb lemezei közé tartozó – és Mercury-díjjal is jutalmazott – Let England Shake-nek mindegyik dalához rendezett egy-egy kisfilmet a vidéki életről, majd az egészet egybe is fűzte.

 

Egy 42 perces összeállítást is kapunk Szimler Bálinték invenciózus Kodály Method-videóiból. Egy új audiovizuális projektet hívtak életre - nem hagyományos értelemben vett videoklipekről van szó, mivel a hang és a kép ugyanabban a pillanatban születik meg egy erős esztétikai koncepcióval összhangban, az előadók egyedi vonásaira összpontosítva! A klipek szereplői között látható a Zagar, Akkezdet Phiai, az Erik Sumo Band, a Volkova Sisters, a Turbo, a Waldorf Diák Kórus, az Elefánt és a Keleti-Blokk.

 

A zenés filmek a mozik mellett egy új fesztiválhelyszínen, az A38 hajón is bemutatkoznak!

0 Tovább

Öt Templom Fesztivál

Öt Templom Fesztivál

2012. május 10-14.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.
Május 10-én csütörtökön indul és a következő hétfőig tart Győr-Újváros templomainak ünnepe az Öt Templom Fesztivál. Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből, egy fesztiválon, ahol nincs sör, nincs virsli de van hit és rengeteg ismerkedés a másik ember szeretetével.

Templomajtók, parókia udvarok nyílnak és várják kitartó szeretettel hetedik éve közös vendégeiket, egy utcában, ahol öt felekezet egy-egy temploma áll. Öt gyülekezet és a fesztivált szervező Karzat Kultúrközpont Alapítvány várja művészettörténeti és helytörténeti előadásokra, konferenciára, zeneiskolai növendékhangversenyekre, koncertre, workshopokra, kiállításokra és színházi előadásokra az érdeklődőket.

A sort a másodjára szerveződő tematikus konferencia nyitja, amin Heidl György eszmetörténész meghívására, neves vallástörténészek, eszmetörténészek adják egymásnak a pódiumot a fesztivál első két napján, az Evangélikus Szeretetház dísztermében. Az első nap estéjén a Le Tendre Amour spanyol régizene együttes koncertje a zsinagóga épületében magyarországi ősbemutató. Másnap a Pénzügyőr Zenekar a katolikus templomban, utána Ferenczi György és a Rackajam, Roby Lakatossal kiegészülve a református templomban koncertezik. Szombat este a Pusztaszó koncertje után Ripoff Raskolnikov lép a közönség elé a görög katolikus templomban. Vasárnap Tóth Emil főkántor és a Goldmark kórus közös koncertjével kezdődik és a Fekete Seretlek szlovén-cseh-szlovák-orosz együttes műsorával zárul az este. A fesztivál záróprogramja hétfőn, az evangélikus Öregtemplomban Wahorn András és Voces Aequales kórus közös koncertje, akik a fesztivál szervezőinek kérésére, először játszanak együtt.

Délutánonként a város zeneiskolásai adnak templomi koncerteket, Dimény Gábor építész tart városnéző sétákat. Workshop-ot tart a fesztivál alatt Wahorn András képzőművész, Czigány Tamás építész, valamint Mizsei Zoltán énekes, egyetemi adjunktus. Hétvégére várják a szervezők a prágai művészeti akadémia a DAMU nemzetközi színházi workshopjának diákcsapatát. 

 

A fesztivál részletes programja hamarosan a www.karzat.hu oldalon olvasható.

0 Tovább

Színház- és Filmművészeti Egyetem: Szép Ernő: Isten madárkái

A IV. éves bábszínművész osztály vizsgaelőadása

ÓDRY SZÍNPAD

Bemutató: 2012. április 3. (kedd) 19 óra, Padlás

 

Szép Ernő:

Isten madárkái

zenés díszpintyek a szénszünetben -

 

Szereplők:

 

Fini: Mórocz Adrienn

Hörömpőné: Andrusko Marcella

Kricsala Vencel, Süketnéma bagoly: Ivanics Tamás

Öreg hölgy: Eke Angéla

Démon: Bohoczki Sára

Mimi, Csirke, Diogenész, Kisdiák 2.: Szolár Tibor

Lulu, Tomika, Kisdiák 1., Karszalagos: Márkus Sándor

Papagáj: Czupi Dániel

Énekesmadár: Makra Viktória

 

Díszlet: Csunderlik Péter, Máthé Zsolt 

Jelmez: Héricz Anna

Zene: Nyitrai László 

Koreográfia: Murányi Zsófia

Smink: Bambi Katalin Láng

 

Rendező: Máthé Zsolt 
Szinkronrendező: Bereczki Csilla (e.h.)

Osztályvezető tanár: Meczner János és Csizmadia Tibor

 

Az Isten madárkái Szép Ernő egyfelvonásosa, amely egy budai díszmadár-kereskedésben játszódik az 1930-as évek elején. „Minden madár társat választ”, ám Fini, a jóforgalmú madárbolt tulajdonosnője, és egy titokzatos úr, aki minden nap benéz a kirakaton át egy félórára, idáig még elmulasztották megejteni a párválasztást. Hörömpőné, Fini barátnéja, felhívja a két árvamadár figyelmét a páros élet szépségeire, majd zsarnoki rafinériával el is éri, hogy Fini és titokzatos úr randevúzzanak. Közben különféle figurák jönnek-mennek az üzletben. Zajlik az élet.

Az előadásban feltűnő alakok egyben a madárüzlet díszmadarai is. Elhangoznak megzenésített Szép Ernő-vers, -kuplé és haikurészletek. Az álom a valóság: a kanál elhajlik - a kalitka kinyílik.


Fotók: Garamvári Gábor


A teljes képanyagért kattints a képre:


Fotók: Garamvári Gábor

 

Támogatók: NEFMI, NKA, Polgár Krisztina Emlékalap

0 Tovább

Magyar múzeumok a Google globális virtuális múzeumában

Magyar múzeumok a Google globális virtuális múzeumában

- egy kattintásnyira a világ híres festményeivel és műtárgyaival együtt

Budapest, 2012. április 3. - Két magyar múzeum részvételével a világ több mint 150 múzeumának 30 ezer műalkotása válik elérhetővé bárki számára néhány kattintással az interneten. A Google magyar és nemzetközi múzeumokkal, illetve új technológiával bővítette kulturális gyűjtőoldalát, az Art Project-et. Az új technológiának köszönhetően szabad szemmel láthatatlan részletek fedezhetőek fel a magyar múzeumok műkincseiből is.

0 Tovább

Colours Fesztivál / Odeon Lloyd Mozi : TE LÁTSZ HATÁROKAT?

Colours Fesztivál / Odeon Lloyd Mozi
TE LÁTSZ HATÁROKAT?


Szeretnénk meghívni az Odeon Lloyd Mozi rendhagyó kulturális fesztiváljára, a Colours Fesztiválra. A bevándorlókról és a beilleszkedésről szóló ingyenes rendezvénysorozat egyedülálló esemény Magyarországon: a migránsok bevonásával Budapesten és négy vidéki városban mutatja be, kik a hazánkban élő bevándorlók. A Colours Fesztivál játék- és dokumentumfilmjei mellett vendégünk lesz többek között egy 19 éves perzsa popzenész, Jahan Matboo festőművész és munkái, hazánkban élő afrikai és latin-amerikai zenészek, és még sokan mások, a világ minden tájáról.
0 Tovább

Meddig él egy fa? Örkény Istvánra emlékezünk

Meddig él egy fa?
A Pesti Színházban 2012. április 7-én ünnepeljük Örkény István születésének 100. évfordulóját.

Az est programja az alábbiak szerint alakul:
18 órától a Színház-és Filmművészeti Egyetem növendékei Forgács Péter vezetésével különleges meglepetésre készülnek. Örkény mese-levelek című könyvéből adnak elő rövid részleteket az érkező nézők szórakoztatására.
Közreműködik: Janka Barnabás, Mészáros Blanka, Tóth Jankó, Szabó Erika Csapó Attila, Bach Kata, Zsigmond Emőke, Vecsei Miklós, Tóth András, ifjabb Vidnyánszky Attila, Zoltán Áron.

0 Tovább

Északi filmek a Titanicon

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Északi filmek a Titanicon

A kortárs európai film legizgalmasabb régiója kétségkívül Skandinávia. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjában mindig is kiemelt helyen szerepeltek az északi filmek, így például az azóta Hollywoodban is szép karriert befutott dán Nicolas Winding Refn (Drive – Gázt!) korábbi munkáit is itt ismerhette meg elsők között a magyar közönség.
 

A már jól ismert Északi fények szekció hat különleges csemegének számító filmmel kedveskedik a skandináv mozi szerelmeseinek. A közülük is legfrissebb ID:A az elmúlt évek legnagyszabásúbb dán akciófilmje, a Tiszta című munka főszereplője az azóta lassan világsztárra érő, gyönyörű Alicia Vikander, A Trollvadász (André Øvredal rendezése) pedig a mai Norvégia talán legfontosabb kultúr-exportcikke, hiszen nincs olyan fontos filmfesztivál, ahol ne játszották volna kitörő sikerrel. Az Akik ölnek - A múlt árnyai a kiváló skandináv krimi egyik legújabb példája, ugyanakkor egy rendkívül sikeres dán tévésorozat mozira vágott változata, a Hullámverés izgalmas Klausztrofób vízi dráma, a nagyhírű Vesturport színházi csoport tagjaival. A hazai nézők számára külön kuriózum, hogy a Titanicon tartjuk a magyar származású, de jó ideje Finnországban élő Jelinkó Márton első rendezésének, a Tartozás című filmjének világpremierjét is.

 

Két északi film szerepel továbbá a fesztivál versenyszekciójában: a botrányos, a jóléti állam sztereotípiáit kiforgató, kizárólag gyerekszereplőkkel készült svéd PLAY, illetve az Oslo, augusztus című norvég dráma.

A Filmdokk elnevezésű dokumentumfilmes programban mutatjuk be a dán Mads Brügger rendezte Nagykövet urat, mely izgalomban és látványban bármely játékfilmmel felveszi a versenyt. A Vörös Kápolna című munkájával a Titanicon már szerepelt botrányhős-rendező ezúttal életét kockáztatva, ám roppant szórakoztató módon gyémántcsempészésben érdekelt libériai diplomatának adja ki magát a kaotikus Közép-afrikai Köztársaságban.

A hagyományosan erős Zene mindenkinek összeállításban látható majd a José González egészen különleges élete című portréfilm, mely a különc svéd világsztárról, José Gonzálezről szól.

0 Tovább

Pannonia Allstars Ska Orchestra: Lovemonster


Pannonia Allstars Ska Orchestra: Lovemonster

Március 27-én jelent meg a Pannonia Allstars Ska Orchestra új lemeze, a
Lovemonster, s az új CD tiszteletére pikniket szerveztek az Erzsébet téren.
A helyszín érdekessége, hogy mindössze néhány lépés választotta el attól a
helytől, ahol pár nappal korábban a 30 éves compact discet temették, illetve
végső búcsúja előtt felravatalozták.
A PASO tagjainak egy része "félakusztikusan" játszott az új számokból és a
régi slágerekből, majd átvonultak az Astoriához, ahol dedikálták a
Lovemonstert. Az új CD dupla album: az első korongon a zenekar a tőle
megszokott táncolós ska, rocksteady és karibi hangulatú számokat játszik,
míg a másodikon pszichedelikus reggae és dub zenével találkozhatnak a
hallgatók.

Fotók: Fekete Attila

A teljes képanyagért kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

Kafka: Jelentés az Akadémiának


Kafka: Jelentés az Akadémiának

 "Nagybecsű akadémikus urak! Megtiszteltek felszólításukkal, hogy az
Akadémia számára nyújtsak be jelentést majomelőéletemről." Így kezdődik
Kafka híres elbeszélése, mely ikerdarabja az Átváltozásnak. Ebben a műben
egy, az Aranypartról származó majom, meséli el emberré válásának történetét
az akadémia tudósainak. A "jelentésből" megismerhetjük az Ács Tamás által
megformált főhős, Rőt Péter átváltozásának állomásait, s "emberré
válásának", hasonulásának indokait.

Fotók: Fekete Attila

A teljes képanyagért katttints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

Malomudvar Színházi Műhely: Parti Nagy Lajos: Ibusár

Parti Nagy Lajos: Ibusár

A Malomudvar Színházi Műhely mutatta be először Budapesten Nádasy Erika
előadásában az Ibusár című darabot. A műnek az a különlegessége, hogy az
összes szereplőt egy színművész szólaltatja meg. Parti Nagy Lajos a Domján
Edit-díjas színésznő ötlete alapján készítette el a monodráma-változatot,
melyben Sárbogárdi Jolán története két szálon fut. Az ibusári vasútállomás
jegykiadónője nem csak saját életével ismerteti meg a nézőket, hanem
bemutatja, eljátssza álmát, készülő darabját is. A nézők tehát nem csak egy
különös színházi élménnyel lettek gazdagabbak, hanem egy igazi művészi
bravúrnak is tanúi lehettek.

Fotók: Fekete Attila

A teljes képanyagért kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

Spanyolcsizma a Titanicon

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Spanyolcsizma a Titanicon

A nagy sikerű tavalyi ír bemutatkozás után 2012-ben a Titanic „vendégországa” Spanyolország, és a program az ibériai filmgyártás különböző arcait és az ország különböző tájait próbálja minél teljesebben bemutatni. Az öt alkotást bemutató SPANYOLCSIZMA nevű szekció különböző műfajokat - dokumentumfilm, dráma, vígjáték – felvonultatva, gyönyörű spanyol tájakra kalauzolja majd el nézőket.

 

A Kedves idegen például Mallorcán játszódik, ide érkezik titokzatos külföldi – az ír világsztár Colm Meaney – aki spanyol nyelvtudás híján bölcsen hallgatva hamar a mindenki gyóntatójává válik, miközben ő maga is titkokat rejt. Hasonlóan súlyos titkokról szól az Oscar másik fele, amely Almeria partjainál készült, és egy hallgatag biztonsági őrről és annak rég látott, gyönyörű húról szól. A Katalónia über alles! teljes egészében katalánul forog, ami igazán ritkaságnak számít, s kíméletlen, néhol fekete humorú történet a katalán (fő)város társadalmáról, amely a növekvő intolerancia Európájában keresi helyét. Az Amit csak akarsz különös családi történet, ahol az apuka kénytelen – furcsa módon – pótolni korán elvesztett feleségét, hogy megvédje kiskányát, a Garbo, a kém című dokumentumfilm pedig a második világháború legmerészebb kettősügynökéről szól, aki történetesen spanyol volt. 

 

A szekció megvalósításában hathatós támogatást nyújt a spanyol nagykövetség, valamint a Cervantes Intézet. Nekik köszönhetjük, hogy a Titanic vendégeként két film rendezője is ellátogat hazánkba, Ramon Tremens (Katalónia über alles!) és Toni Bestard (Kedves idegen), akik április 18-án érkeznek Budapestre.

 

 

0 Tovább

Fish! születésnapi koncert pénteken

Fish! születésnapi koncert pénteken

Születésnapi koncertet ad a Fish! zenekar március 30-án, pénteken este a budapesti Dürer Kert színpadán. A csapat tavaly SAV címmel ingyenesen letölthető új lemezt készített, jelölést kapott az MTV European Music Awards Legjobb Magyar Előadó díjra és elnyerte Az év klipjének járó Kettőnégy Gumizsiráf-díjat.

Az ország egyik legnépszerűbb koncertzenekarának tartott Fish! 1999 óta létezik ilyen-olyan formában, de az elmúlt öt-hat évben vált úgynevezett „fontos” zenekarrá” és a legnagyobb nyári fesztiválok elmaradhatatlan fellépőjévé. A 100% hardpop stílusban zenélő rockbanda tavaly ősszel jelentette meg SAV című új nagylemezét, amit a többihez hasonlóan ingyen lehet letölteni a www.fishonline.hu honlapról. A SAV már 10 000 letöltésnél jár, az album klubturnéja pedig mindenhol teltházzal zajlott. 

Folyamatos fejlődés, alulról építkezés, humor, ingyenes lemezek, kirobbanó energia a koncerteken - a lényeg talán ennyi, nem kell túlragozni. Ahogyan a Fish! zenekari profilján a rajongók megfogalmazták: 

„A lényeg az, hogy egy Fish! koncertben bármikor, bárhol benne vagyok, élőben szétrúgják az ember seggét, imádom!"

"A Fish!-ről sajnos sok okosat nem tudok elmondani. Nem dolgoznak tornacipőt bámulós, több órán át értelmezhető, Facebook üzenőfalra kimásolható mélyértelmű szövegekkel, csupán feljönnek a színpadra, letépik a fejünket, dekázgatnak vele pár percig majd bevisznek egy touchdownt (elnézést a képzavarért). "

Fish! születésnapi koncert

2012. március 30. péntek  Dürer Kert

Program:

21:00 - Gravity Well

22:00 - Mocsok 1 Kölykök

23:00 - FISH!

belépő (csak a helyszínen): 1000 forint

Részletek:

www.fishonline.hu

www.facebook.com/fishzenekar

Fish!: Mi vagyunk itt:

http://www.youtube.com/watch?v=vdstAXi_ufY

0 Tovább

Szépművészeti Múzeum: A fotóművészet születése

A fotóművészet születése

A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889-1929)

Szépművészeti Múzeum 2012. március 30. – július 1.

A Lélek és Test, valamint a Hervé 100 című nagysikerű tárlatok után egy újabb fotóművészeti kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum. A március végén nyíló, A fotóművészet születése - A piktorializmustól a modern fotográfiáig című tárlaton látható, fotográfiák döntő többsége a piktorializmus első nagyhatású publikációjától (1889) a Film und Foto kiállításig (1929) terjedő időszakban készült alkotásokkal mutatja be azt a változást, melyet a piktorialista fotóművészet és a modern fotográfia között – közel 40 év alatt – zajlott le. A több mint tíz kölcsönző intézmény közreműködésével létrejövő kiállítás nemzetközi szinten ad átfogó képet a korszak fotográfiai változásáról. Az osztrák, német, francia, angol és amerikai fotográfusok – többek között Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Man Ray - mellett a korszak valamennyi kiemelkedő magyar fényképészének - André Kertész, Moholy-Nagy László, Pécsi József és Balogh Rudolf - műve is szerepel a több mint 200 művet bemutató tárlaton.

A teljes képanyagért kattints a képre:

Fotók: Garamvári Gábor

0 Tovább

Radikális Szabadidő Színház: Oberon világai 8.

Oberon világai 8.

A Radikális Szabadidő Színház újra műsorra tűzte az Oberon világai című
produkcióját. Az előadás 2009 óta készül, alakul s átváltozik és immár a
nyolcadik, szinte teljesen új változatnál tart. A jelenleg utolsó,
"legigazibb" Oberonban minden benne van, amit a rendező - Formanek Csaba -
saját bevallása szerint tud a színházról, életről, gyökerekről,
szerelmekről, társakról, magányról, emlékekről, vágyakról.

Szereplők:
Hakstol Sára, Kása Tímea, Szabó Emese
Bordi Gábor, Pintér Ákos, Simon Attila

Rendező:
Formanek Csaba

Következő előadás:
március 30. 19:30
Malomudvar Színházi Műhely.
Bp. Soroksári út 48. (a Nemzeti Színházzal szemben)

Fotók: Fekete Attila

A teljes képanyaghoz kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

Danube Flow - Hív a Duna!: filmvetítés és beszélgetés a Római-partról

Danube Flow - Hív a Duna!: filmvetítés és beszélgetés a Római-partról

Időpont: március 29. csütörtök, 19:00

Helyszín: Toldi mozi (1054, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

 

Filmvetítés

Mata János: Requiem a Római-partért

Budapest egyik kivételes vonzereje, a város közeli pihenő, nyaraló, rekreációs vízpart mára egészen kicsire zsugorodott. Ezt a veszteséget énekli meg Mata János: Requiem a Római-partért (55p) című dokumentumfilmje. Az alkotás az üdülőpart történetét, hangulatát az egykori „rómaisok” visszaemlékezése és családi fényképei, régi újságcikkek, archív fotók alapján eleveníti föl.

A vetítés után a rendezővel, Mata Jánossal beszélgetünk a témáról.

Belépő: 500 Ft, a terem 60 férőhelyes, igény esetén 20 órakor megismételjük a vetítést.

A filmvetítés és a beszélgetés a Danube Flow- Hív a Duna! című programsorozat része, amelynek célja a Duna értékeinek népszerűsítése és védelme. A Duna-menti magyar városok többségének lakói nehezen tudják megközelíteni a partot, ezért minden szempontból elvesztették az élő kapcsolatot a Dunával. A vállalati-civil együttműködésben megvalósuló Danube Flow- Hív a Duna! projekt éppen ezért tavasztól őszig élményeket kíván adni az embereknek. A programsorozat ötletgazdái azt szeretnék, ha az emberek ismét birtokba vennék a folyó városi szakaszait, ezért szeptember 30-ig kulturális, sport, ismeretterjesztő és családi szabadidős programokat szerveznek.

A részleteket a www.hivaduna.hu honlapon találják meg az érdeklődők.

Részletek:

www.hivaduna.hu

www.facebook.com/danubeflow 

0 Tovább

Kísérleti Adás

blogavatar

Elsősorban a kultúrát szeretnénk minél szélesebb spektrumban közvetíteni, mellette tehetségesnek ítélt embereknek publikálási lehetőséget biztosítani.

Utolsó kommentek