A halálba táncoltatott leány – Premier előtti vetítés és táncbemutató

 

A Honvéd Táncszínház és a filmet forgalmazó Mozinet Kft. táncbemutatóval és táncházzal összekötött premier előtti vetítést szervez Hules Endre A halálba táncoltatott leány című filmjéből.

Az esemény november 6-án (vasárnap) 18 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban (VIII., Rákóczi út 21.).

 

A történet főszereplője Steve, egy táncosból lett impresszárió (Hules Endre) húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra. A szocialista rendszer, amely száműzte, nincs többé. Volt káder apja nyugdíjba vonult, de öccse, Gyula (László Zsolt) továbbra is ugyanazzal a társulattal, ugyanabban a lerobbant stúdióban dolgozik, ahol együtt kezdtek. Ráadásul időközben feleségül vette Steve volt szerelmét, Marit (Melkvi Bea). A két testvér úgy dönt, hogy felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot.

 

Hules Endre rendező Zsuráfszky Zoltánt, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetőjét kérte fel koreográfusnak. Zsuráfszky megalkotta a ballada táncszínházi feldolgozását, amely eredetiségével, virtuóz táncaival és Kiss Ferenc vérpezsdítő zenéjével méltó alapot adott a filmhez. A halálba táncoltatott leányelőször a 42. Magyar Filmszemlén debütált, ahol a főszerepet alakító László Zsoltot a legjobb színész díjával tüntették ki. Azóta számtalan filmfesztiválon bemutatták – többek között Montrealban, Szöulban, Indiában és Kalkuttában.

 

Egy mozijegy áráért 18 órai kezdettel a vetítés előtt a Zsuráfszky által megkoreografált húszperces táncbemutatót is megtekinthetik az érdeklődők, a film után pedig élőzenés táncház zárja az estét.