Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zárógála – a PLAY című film lett a befutó

Zárógála – a PLAY című film lett a befutó

 

Április 21-én este megtartottuk a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláját az Uránia Nemzeti Filmszínházban, és kihirdettük az idei mustra díjnyertes alkotásait.

 

A gála vendégeit kellemes meglepetés fogadta a fesztivál médiatámogatója, az HBO jóvoltából: aki egy papírlapra bukkant a székén, az a díjátadó után egy filmes ajándékcsomagot vehetett át a mozi előterében.

 

A hét filmből álló versenyszekció alkotásainak elbírálását a korábbi évek gyakorlatának megfelelően egy háromtagú zsűri bírálta el, akik közül Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer volt jelen a díjátadón. A zsűri harmadik tagja, Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója pénteken délután Pekingbe utazott, ezért videóüzenetben köszöntötte a nézőket, és arra kérte őket, támogassák a fesztivált, hiszen óriási munka létrehozni egy ilyen eseményt. Ezután Kocsis Ágnes bejelentette, hogy a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Hullámtörők-díjat a PLAY (r.: Ruben Östlund) című svéd film kapta, a zsűri indoklása szerint „egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréjáért". Ruben Östlund rendező szintén egy videóüzenetben mondott köszönetet a díjért. A PLAY egyébként hamarosan látható lesz a magyar mozikban (forgalmazó: Anjou Lafayette).

 

A díjátadóval párhuzamosan ugyan a fesztivál többi mozijában is zajlottak még vetítések, de az idei közönségkedvenc olyan sok szavazattal megelőzte a programban szereplő összes többi alkotást, hogy bátran kihirdethettük, a nézők idén Geoffrey Enthoven Hasta la vista című filmjét szerették a legjobban a Titanicon. A szavazás 5-ös skálán zajlott, a nyertes film 4,78-as átlaggal nyerte a legkedveltebb filmnek járó kitüntetést. 

 

Végül Horváth György fesztiváligazgató lépett a színpadra, köszönetet mondott a stábnak és az idei fesztivál támogatóinak, valamint bejelentette, hogy 2013-ban április 5. és 13. között jövőre is várjuk majd a jubileumi, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál látogatóit.

 

Az idei Titanicot John Madden Keleti nyugalom – Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel) című vígjátékának magyarországi premierje zárta. A filmet 2012. május 3-án mutatja be Magyarországon az InterCom.

 

 

0 Tovább

Keleti nyugalommal zárjuk az idei Titanicot

Keleti nyugalommal zárjuk az idei Titanicot

A 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált John Madden Keleti nyugalom - Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel) című filmjének magyarországi premierje zárja április 21-én, szombaton este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

0 Tovább

Elindult a Titanic – pénteki premierek

Elindult a Titanic – pénteki premierek

 

Április 12-én, csütörtökön este a Robert De Niro főszereplésével készült Mocsokváros utcáin című film nyitotta meg a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítés előtt nyitóbeszédet mondott Horváth György fesztiváligazgató, majd az idei mustra vendég országa, Spanyolország képviseletében Enrique Pastor spanyol nagykövet beszélt a Spanyolcsizma szekció filmjeiről, és arról, hogy az itt szereplő filmek rendezői közül kettő személyesen is ellátogat a Titanicra: Ramon Trémens (Katalónia über alles!) és Toni Bestard (Kedves idegen) április 18-án érkeznek Budapestre. A nyitó ünnepségen a Kodály Method projekt közreműködői is zenéltek, meglepetésszerűen szólaltak meg a hangszerek és az énekhangok a nézőtéren, a karzaton, az előtérből, majd a „kis csapat” a színpadon fejezte be produkcióját.

Az estét záró koccintás alatt pedig a svéd Archi Jamt vonósnégyes filmslágereket játszott a vendégeknek.

 

Április 13-án, pénteken a Toldi moziban két nemzetközi premierrel is várjuk a nézőket. A Kodály Method egy új audiovizuális-webes projekt, amit Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr indított el. Összeállításuk formabontó vizuális ötleteken alapuló zenei videói olyan bandák közreműködésével készültek, mint a Zagar, az Akkezdet Phiai, az Erik Sumo Band, vagy a Volkova Sisters. A gálavetítés 17:30-kor kezdődik, ezután a nézők az alkotókkal is beszélgethetnek. A részvétel ingyenes!

 

A dán filmek rajongói új kedvencre találhatnak az ID:A című, noirral itatott, akciódús bűnügyi filmben, amit 23:00-kor mutatunk be. A film Oscar-díjra jelölt rendezője, Christian E. Christiansen A szobatárs című klasszikus thrillerét a hazai nézők is ismerhetik. Sztárja, Tuva Novotny, akit pedig a Jalla! Jalla! című svéd komédiában és a 2010-es Drága Alice-ban is láthattunk, ezúttal egy olyan nőt alakít, aki egy napon emlékezetvesztéssel ébred Franciaországban, és elkeseredett hajszába kezd elveszett identitása után.

 

Szintén a Toldiban, 20:30-kor mutatjuk be a rendezőként és színészként is kiváló Mathieu Kassovitz várva várt, Lázadás című filmjét, mely az 1988-as Ouvéa-incidenst dolgozza fel. A Franciaországhoz tartozó, Új-Kaledónia szigetén kanak őslakosok szeparatista csoportja francia csendőröket ejt túszul. A helyzet rendezésére a francia kormány terrorelhárító csapatokat küld, de amikor a francia hadsereg is beszáll a túszmentésbe, elszabadul a pokol. A társadalmi igazságtalanságról, a testvériségről és az emberi méltóságról szóló, provokatív mű egyszerre akció thriller és intelligens politikai dráma.

 

0 Tovább

Robert De Niro újra taxisofőrködik a Titanicon

Robert De Niro újra taxisofőrködik a Titanicon

A 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált Paul Weitz Mocsokváros utcáin (Being Flynn) című filmjének magyarországi premierje nyitja április 12-én, csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmben a kétszeres Oscar-díjas Robert De Niro a különc, nagydumás Jonathan Flynnt alakítja, aki elhagyja feleségét (a négyszeres Oscar-jelölt Julianne Moore) és gyermekét, Nicket (A család kicsi kincséből és a Vérző olajból ismert Paul Dano), majd börtönben köt ki, szabadulása után pedig évekig taxisofőrködik. Egyre többet iszik, egyre lejjebb csúszik, ám egy hirtelen ötlettől vezérelve tizennyolc év után felkeresi önmagát íróként kereső fiát. A Mocsokváros utcáin a szülő és gyermek közötti elszakíthatatlan kötelékek és kibékíthetetlen konfliktusok, apa és fia művészi törekvéseinek története, melyet közösen írnak.

0 Tovább

Verseny a Titanicon!

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Verseny a Titanicon!

 

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál egyik legfontosabb eleme már évek óta a versenyszekció, amelyben idén hét film indul a Hullámtörők-díjért, köztük brazil, francia, svéd, amerikai, norvég, szerb, illetve német-osztrák alkotások.

 

A Titanic Filmfesztivál versenyszekciója most is újító szándékú, merész, sokszor formabontó alkotásokra épül, amelyek egyben a világ filmtermésének legújabb, eddig csak kevés helyen bemutatott darabjai. A Hol volt, hol nem (r.: Jamie Heinrich) című, pár ezer dollárból készített micro-budget amerikai független film Titanic-os vetítése nemzetközi premier egyben, a brazil, de japán szereplőkkel forgatott Mocskos szívek (r.: Vincente Amorim) című történelmi dráma európai bemutató, míg az A fal (r.: Julian Roman Pölsler) közvetlenül a Berlinale után érkezik hozzánk. A botrányos témát, vagyis a tiniszexualitást körüljáró szerb Klip (r.: Maja Miloš) rotterdami díjszerzése után kerül rögtön vászonra Budapesten, de a Nana (r.: Valerie Massadian) című francia dráma sem fordult meg még sok helyen. Zajos fesztiválsiker volt viszont a gyerekszereplőkkel készült, a társadalmi, faji és egyéb sztereotípiákat a fejükre állító svéd Play (r.: Ruben Östlund) és a norvég Oslo, augusztus, a rendkívül tehetséges fiatal Joachim Trier második rendezése.

 

A filmeket háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el április 13. és 21. között, de a közönség is szavazhat kedvenceire.

 

www.titanicfilmfest.hu

www.facebook.com/titanicfilmfest

0 Tovább

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: Végleges program, zsűri, jegyelővétel

Ezúton szeretnénk értesíteni, hogy elkészült a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vetítési programja, amelyet a
www.titanicfilmfest.hu/2012/idopontok.php oldalon találsz.

A jegyelővétel holnaptól, április 6-tól indul! Aki április 11-ig előre megvásárolja jegyét, 20% kedvezményt kap!

Az idei fesztiválra 29 országból érkeznek alkotások: 57 egészestés filmet (ebből 7 dokumentumfilm, 8 zenés-dokumentumfilmet) és 6 kisfilmet (kísérőfilmek) tekinthetnek meg az érdeklődők.
A fesztivál rangos elismerését, a Hullámtörők-díjat egy háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda. A zsűri tagjai: Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer.

Az alábbi filmeknek a Titanic Filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje:
IDA:A (Dánia)
Akik ölnek – A múlt árnyai - Those Who Kill – Shadow of the Past (Dánia)
Tartozás – Indebted (Finnország) világpremier
Bírlak - I Like You (USA)
Hol vol, hol nem - Happily Never After (USA)
Kodály Method (Magyarország)

A fesztivál zsűrije

 

Stefan Laudyn

1959-ben született Varsóban. 1991 óta a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Az 1995-ben alapított Varsói Filmalapítvány alapító tagja és igazgatója. Számos filmrendező, producer és filmfesztivál tanácsadója. 2004-től 2008-ig az Európai Filmakadémia bizottsági tagja volt. Stefan Laudyn ezenkívül gitárosként is fellép, játszik a Festival Band nevű nemzetközi zenei formációban, a Rude Boys nevű lengyel együttesben és szólóban is.

 

Kocsis Ágnes

 

1971-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen lengyel, esztétika és filmelmélet szakán, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és tv-rendező szakán végzett.  2005-ben fejezte be tanulmányait. Első nagyjátékfilmje, a Friss levegő számos fesztiváldíj mellett a legjobb elsőfilmnek járó díjat nyerte el a 36. Magyar Filmszemlén, Pál Adrienn című második filmjét a 2010-es cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjjal tüntették ki.

 

Muhi András

 

1956-ban született Budapesten. Balázs Béla-díjas producer, rendező, aki kis- és nagyjátékfilmek mellett animációs és dokumentumfilmeket is készít. Az 1999-ben alapított Inforg Stúdió alapító tagja és vezető producere. Olyan nemzetközi szinten elismert filmek fűződnek a nevéhez, mint a Rengeteg, a Fekete kefe, A fény ösvényei, A nyomozó, az Aczél, vagy a Womb Méh és a Csak a szél.

 

 

0 Tovább

Zenés filmek a Titanicon

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Zenés filmek a Titanicon

A Titanic Filmfesztivál idén nagyon erős turnédokumentumokból. A Neil Young utazásai (Neil Young Journeys) című filmet egy sztárrendező, A bárányok hallgatnak Oscar-díjas direktora, Jonathan Demme készítette régi barátjának, az amerikai folk-rock legnagyobb géniuszának, a kanadai Neil Youngnak a 2011-es szólóturnéján. A Sosem érek haza (Never Make It Home) a 2007-ben, 38 éves korában, rákban elhunyt Kirk Rundstrom amerikai gitáros-énekes utolsó hónapjait és Split Lip Rayfield nevű bluegrass/alt.country zenekarának élén – közelgő halálának tudatában – lebonyolított utolsó vad turnéját dokumentálja. Az Örömzene (The Family Jams) című dokumentumfilm azokból a videofelvételekből áll össze, melyeket a Vetiver folk-rock zenekar gitárosa, Kevin Barker forgatott, amikor együttes 2004-ben az amerikai freak folk ifjú sztárjaival, a hárfás-énekesnő Joanna Newsommal és gitáros-énekes Devendra Banharttal közösen turnézott.

 

A José González egészen különleges élete (The Extraordinary Ordinary Life of José González) szintén egy folkos-akusztikus zenei világban mozgó fiatal művész útját mutatja be intim közelségből, de jóval nagyobb távlatban: az argentin származású svéd gitáros-énekest, José Gonzálezt a filmesek három éven és öt kontinensen át követték. Az Esperando el Tsunami (Waiting For The Tsunami) című filmben a francia rendező-operatőr Vincent Moon, egy argentin-kolumbiai zenészduó, a Lulacruzarsagában járja végig Kolumbiát.

 

Ami a hip-hop és a rap rajongóit illeti, ők a Ritmus, rím és élet című A Tribe Called Quest - dokumentumfilmnek örülhetnek (Beats Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest), melyet rendezőként és producerként is egy ismert színész, Michael Rapaport jegyez, aki egy 2008-as alkalmi turné idején készítette el filmjét a kilencvenes évek egyik legfontosabb hip-hop együtteséről, olyan közreműködőkkel, mint Busta Rhymes, Pharrell vagy a Beastie Boys tagjai.

 

A Titanic zenei szekciójának ékköve a Sigur Rós: Inni című különleges technikával készült dokumentumfilm, amely a híres izlandi alt/poszt-rock együttes 2008-as turnéjának záróestjéről szól, az angliai Alexandra Palace-ból. A szinte monokróm képanyagot különböző prizmákon és tárgyakon keresztül ismét lefilmezték, így a végeredmény olyan hatást kelt, mintha a film a régmúltból előkerült lelet volna.

A háborús övezetekben készült munkáival nevet szerzett Seamus Murphy ír fotográfus az angol dalszerző-énekesnő P. J. Harvey legutóbbi albumának, a 2011-es év legjobb lemezei közé tartozó – és Mercury-díjjal is jutalmazott – Let England Shake-nek mindegyik dalához rendezett egy-egy kisfilmet a vidéki életről, majd az egészet egybe is fűzte.

 

Egy 42 perces összeállítást is kapunk Szimler Bálinték invenciózus Kodály Method-videóiból. Egy új audiovizuális projektet hívtak életre - nem hagyományos értelemben vett videoklipekről van szó, mivel a hang és a kép ugyanabban a pillanatban születik meg egy erős esztétikai koncepcióval összhangban, az előadók egyedi vonásaira összpontosítva! A klipek szereplői között látható a Zagar, Akkezdet Phiai, az Erik Sumo Band, a Volkova Sisters, a Turbo, a Waldorf Diák Kórus, az Elefánt és a Keleti-Blokk.

 

A zenés filmek a mozik mellett egy új fesztiválhelyszínen, az A38 hajón is bemutatkoznak!

0 Tovább

Spanyolcsizma a Titanicon

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38

 

Spanyolcsizma a Titanicon

A nagy sikerű tavalyi ír bemutatkozás után 2012-ben a Titanic „vendégországa” Spanyolország, és a program az ibériai filmgyártás különböző arcait és az ország különböző tájait próbálja minél teljesebben bemutatni. Az öt alkotást bemutató SPANYOLCSIZMA nevű szekció különböző műfajokat - dokumentumfilm, dráma, vígjáték – felvonultatva, gyönyörű spanyol tájakra kalauzolja majd el nézőket.

 

A Kedves idegen például Mallorcán játszódik, ide érkezik titokzatos külföldi – az ír világsztár Colm Meaney – aki spanyol nyelvtudás híján bölcsen hallgatva hamar a mindenki gyóntatójává válik, miközben ő maga is titkokat rejt. Hasonlóan súlyos titkokról szól az Oscar másik fele, amely Almeria partjainál készült, és egy hallgatag biztonsági őrről és annak rég látott, gyönyörű húról szól. A Katalónia über alles! teljes egészében katalánul forog, ami igazán ritkaságnak számít, s kíméletlen, néhol fekete humorú történet a katalán (fő)város társadalmáról, amely a növekvő intolerancia Európájában keresi helyét. Az Amit csak akarsz különös családi történet, ahol az apuka kénytelen – furcsa módon – pótolni korán elvesztett feleségét, hogy megvédje kiskányát, a Garbo, a kém című dokumentumfilm pedig a második világháború legmerészebb kettősügynökéről szól, aki történetesen spanyol volt. 

 

A szekció megvalósításában hathatós támogatást nyújt a spanyol nagykövetség, valamint a Cervantes Intézet. Nekik köszönhetjük, hogy a Titanic vendégeként két film rendezője is ellátogat hazánkba, Ramon Tremens (Katalónia über alles!) és Toni Bestard (Kedves idegen), akik április 18-án érkeznek Budapestre.

 

 

0 Tovább

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2012. április 13-21.

Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Kino mozi,

Örökmozgó mozi, A38

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 1994-ben indult útjára, azzal a kifejezett céllal, hogy a nemzetközi filmgyártásnak a hazai forgalmazásba nem, vagy csak elvétve kerülő értékes, merész és egyedülálló alkotásait bemutassa a magyar közönségnek. 19 év alatt a Fesztivál Magyarország legnagyobb és nagyon sokáig egyetlen nemzetközi filmes mustrájává, közösségformáló és értékalkotó eseménnyé nőtte ki magát

0 Tovább

Kísérleti Adás

blogavatar

Elsősorban a kultúrát szeretnénk minél szélesebb spektrumban közvetíteni, mellette tehetségesnek ítélt embereknek publikálási lehetőséget biztosítani.

Utolsó kommentek