Marjai Judit: Halál a konyhában – Caravaggio módra

 

A PortfolioPoints keretében november 10-12 között 40 helyszínen nyíltak képzőművészeti kiállítások. Az idő és a véletlen a „Halálkonyhába” Marjai Judit kiállításának megnyitójára sodort.

Eva Kapfelsperger és Udo Pollmer könyve – Halál a konyhában - az élelmiszer-biztonság kérdéseivel foglalkozik. Sorra veszi a húskészítményekben, tejtermékekben, halban, tojásban egyéb termékekben előforduló szennyeződéseket és bemutatja ezeknek egészségünkre gyakorolt hatásait is. Ez a könyv inspirálta Marjai Juditot, aki már évek óta dolgozik sorozatán, s fotóival erre a jelenségre, magunk mérgezésére hívja fel a figyelmet. S hogy kerül Caravaggio a konyhába? A beeső fények, a kontrasztok, a vallásos témájú képeket, Caravaggiot idézik, azonban az ábrázolás nem naturalisztikus.

Fekete Attila

A kiállításmegnyitó többi képéért kattints a képre: