Megjelent a MúzeumCafé 26. száma

 

A berlini Museuminsel és a verőcei Gorka-villa; emlékszobák Szekszárdon és egy kulturális központként megújuló kastény Tiszadobon; egy brit művészettörténész Közép-Európa és benne Magyarország művészetéről és egy határon túli magyar múzeumigazgató intézménye megújulásáról; Ferenczy Károly a Nemzeti Galériában és pécsi tárlatvezetések hallássérülteknek jelnyelven. Ezek és még sok minden más a most megjelent december-januári MúzeumCaféban.

 

Múzeumi hírek, kiállítás-ajánlók, weboldal- és könyvszemle – röviden, színesen, sok képpel, ahogyan ezt már megszokhatták olvasóink a lap élén. Ezután Berlinbe vezet a Múzeumguide: a német főváros Museuminselén sorakozó kiállítási intézményeket ezúttal abból a szempontból vizsgáltuk meg, hogy azok keletkezésük idején, illetve későbbi történetük során mikor milyen válaszokat adtak a múzeumelmélet által felvetett kérdésekre. A Disputa rovatban ezúttal azt a kérdést tette fel a szerkesztőség, hogy vajon milyen hatással lesznek a múzeumok munkájára a költségvetési okokból végrehajtott kényszerű létszámleépítések, és Demeter Zsófia, a Fejér megyei Múzeumigazgatóság vezetője, Földiák András, a KKDSZ elnöke, Balázs Istvánné, a PIM gazdasági igazgatója, valamint Schneider József közgazdász válaszaiból bizony cseppet sem biztató jövőkép rajzolódik ki. Műhely rovatunkban az egyik kurátor számol be a Nemzeti Galéria Ferenczy-kiállításának érdekességeiről, bemutatjuk a múzeumok önkéntes civil segítőinek igencsak fontos szerepét, ellátogatunk a megújulásának vége felé járó tiszadobi Andrássy kastélyba, az egyik ötletgazda mesél a Néprajzi Múzeum Etnomobil 2.0 utazó kiállítás-projektjének tapasztalatairól, és végül egy érdekes pécsi kezdeményezésről olvashatnak, amelynek keretében hallássérült embereknek tart speciális jelnyelvi múzeumi programokat egy ottani muzeológus. A Posztamensben bepillantunk a világban ma oly' divatos science centerek világába, és ezzel párhuzamosan bemutatunk néhány hazai technikatörténeti kiállítást – az összehasonlításból adódó konklúziók levonását pedig az olvasóra bízzuk...

A Múzeumnegyedben először a máramarosszigeti egykori börtönben kialakított, a kommunizmus ottani áldozataira emlékező múzeumba látogatunk, azután Babits Mihály, Mészöly Miklós, Baka István és DienesValéria nyomát keresve végigjárjuk a szekszárdi irodalmi-művészeti emlékházakat és emlékszobákat, végül a Duna-kanyarba, Verőcére, a Gorka-család három generációját bemutató egykori Erzsébet villába kalauzoljuk el az olvasót, a múlt mellett szót ejtve a tervezett jövőről is. Múzeumőr rovatunkban budapesti beszélgetésre kértük Peter Vergo essexi művészettörténész-professzort, aki egy 2014-re tervezett nagy londoni Közép-Európa-kiállítás kapcsán ismerkedik egyre mélyebben a magyar művészettel, és igyekszik azt méltó helyén bemutatni a világban, Buzás Gergelyt, a visegrádi Mátyás király Múzeum igazgatóját más témák mellett az egykori palota rekonstrukciójának sokat vitatott hitelességéről faggatjuk, Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója az intézménye előtt álló feladatokról és lehetőségekről beszél, majd Zoób Kati már több múzeumi kiállítást is rendezett divattervezőtől többek között azt tudjuk meg, hogy számára a múzeum miért is olyan, mint a templom. Végül a lap utolsó nyolc oldalán a szokásos angol nyelvű összefoglaló egy kissé átalakult: ezentúl minden cikkünk rövid összefoglalója mellett egy anyagunk mindig (csaknem) teljes terjedelmében áll majd a múzeumok világa iránt érdeklődő külföldi olvasók rendelkezésére.