Washingtonba utazik a Cigányok

 

Március közepén Egyesült Államok-beli vendégjátékon vesz részt a Katona József Színház társulata az itthon is nagy sikerrel futó Cigányok című előadással.

 

Az előadás a washingtoni Kennedy Center kulturális központ művészeti fesztiválján szerepel, az eseményen Bécsből, Budapestről és Prágából meghívott művészek vesznek részt. Az egy hónapig tartó rendezvénysorozaton még a Nemzeti Filharmonikusok, valamint a Takács Quartet is fellép. A Cigányok stábja március 12-én utazott el, az előadás Washingtonban március 15-től három estén keresztül szerepel a közel 1200 főt befogadó Eisenhower Színházban.

 

A Cigányok-at 2010 őszén mutatta be a Katona József Máté Gábor rendezésében; a produkciót hatalmas kritikai és közönségsiker fogadta. „Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt. Továbbírtam a Tersánszky-féle kezdetet, és könnyedén eltörtem a sosemvolt mesevilágot, mert a mai önfeledt kegyetlenséggel beszélte el magát” - mondta a produkcióról Grecsó Krisztián, a darab egyik írója. Az előadás Budapesten legközelebb április 28-án látható.