November 4-én, pénteken mutatták be a Katona József Színházban, Georg Büchnernek, a német irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének Woyzeck című drámáját, Ascher Tamás rendezésében. A zenés produkciót Tom Waits dalai és dalszövegei színesítik. 

A részletekért kattints a továbbra, a galéria megtekintéséhez pedig a képre:

  

A történet valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét –  a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck.

    Georg Büchner mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt, halála idején a Woyzeck-en dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét, emiatt a jelenetek sorrendjét minden előadás újrarendezi.

    A különös, látomásos szöveg, a sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világ, a szinte filmszerű jelenetezési technika, továbbá a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolása a modern dráma élvonalába emeli a Woyzeck-et. 

    2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjuknak ősbemutatója. A dalszerző-énekes, akinek legújabb albuma (’Bad As Me’) épp a napokban jelent meg, így nyilatkozott a darab kapcsán: "A Woyzeck-ben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is." 

    A Katona József Színház új premierje a Woyzeck újra- és továbbgondolása. Ascher Tamás rendezésében a színpadon Keresztes Tamás, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc és Kiss Eszter látható. Dramaturg Radnai Annamária, a díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezi, zenei vezető Philipp György.