MINIMATINÉ

Papillon és Araneusz

2012. január 21., szombat 11.00

 

A szárnyát vesztett pillangó és a saját hálójának fogságába esett pók története tánccal, pantomimmal és a Xanadu Zenekar közreműködésével 2-8 éves gyermekeknek, természetesen happy-enddel.

MATINÉKONCERTEK  

Mindent a dalról – A népdaltól a jazzig

2012. január 22., vasárnap 11.00 és 15.00

 

A dal műfajának sokszínűségét mutatja be és történetének legfontosabb fejezeteit idézi fel a lantkíséretes barokk daloktól a klasszikus és romantikus repertoáron át a kuplékig és jazz-dalokig a zenei időutazás idegenvezetője, Fazekas Gergely.

LITERÁRIUM – KORTÁRS ÍRÓK A MÜPÁBAN

Térey János-est

2012. január 23., hétfő 20.00

 

A kortárs magyar irodalom hat megke­rül­hetetlen szerzője köré épülő, havonta jelentkező tematikus sorozat az írók ál­tal meghívott meglepe­té­s-­vendégek, állandó szereplők, s a társművé­sze­tek folya­ma­tos bevonásával hozza közelebb a legjobb magyar írókat az olva­sókhoz. A sorozat Térey Jánossal veszi kezdetét.

Academy of St. Martin in the Fields

Vezényel: Sir Neville Marriner

2012. január 25., szerda 19.30

 

Sztárok estje a Müpában: Glinka, Mendelssohn és Dvořák egy-egy műve hangzik el az Academy of St. Martin in the Fields hangversenyén, amelynek szólistája a világhírű fiatal német zongorista, Martin Helmchen, a dirigense Sir Neville Marriner

Portico Quartet (UK)

2012. január 25., szerda 20.00

 

Anglia-szerte az egyik legnépszerűbb fiatal jazz-zenekar, amely a műfaj hagyományos alapjait az indie elemeivel és lendületes groove-okkal színesíti. A koncerten minden bizonnyal az új, hivatalosan csak január 30-án megjelenő albumról is felcsendül némi ízelítő.

Wagner-est Fischer Ádámmal

Összefogás egy japán hangversenyteremért

2012. január 26., csütörtök 19.30

 

A Müpa és az MR Szimfonikusok szimbolikus gesztussal, egy közösen szervezett koncerttel fejezik ki együttérzésüket Sendai város 2011. március 11-i földrengés következtében összedőlt hangversenyterméért.  Az eseményre Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napok programjából állított össze egy alkalomhoz illő, különleges keresztmetszetet.

HANG-SZER-SZÁM

Zenél a világ!: „Páratlan” zenék a Balkánról

2012. január 28., szombat 11.00

 

A hangszereket autentikus élőzene és avatott művészek segítségével bemutató sorozat következő koncertjén a balkáni népzene eszközeit ismerhetik meg az érdeklődők. A tamburát, a kavalt, a harmonikát és a tapant Nikola Parov, Orczy Géza és Gera Gábor szólaltatja meg.

MINI-FESZTIVÁL

THReNSeMBle

2012. január 28., szombat 19.30

 

2012-ben már huszonnegyedszer kerül sor a kortárs és a 20. századi zenét középpontba állító seregszemlére, melynek keretében eddig számos ősbemutató is felcsendült. A 2008-ban megalakult THReNSeMBle elsődleges célja, hogy folyamatosan kapcsolatban legyen a legfiatalabb generáció komponistáival. Repertoárját folyamatosan szélesíti, a betanult műveket hazai és külföldi fesztiválokon, koncerteken mutatja be.

Love Story – Chanticleer Énekegyüttes

2012. január 29., vasárnap 19.30

 

Harmadszor lép fel a Müpában a háromszoros Grammy-díjas amerikai énekegyüttes. Ezúttal a reneszánsz, a romantika és napjaink szerelmes dallamaiból válogat az idei évadban száznál is több koncertre vállalkozó társulat, így francia chanson és Depeche Mode-örökzöld egyaránt hallható lesz a különleges esten.