Roby Lakatos Ensemble

2012. február 3., péntek 19.30

 

A hegedű ördögeként emlegetett zenész, aki a legendás cigányhegedűs, Bihari János leszármazottja. Virtuóz játéka és muzikalitása Yehudi Menuhint és Claudio Abbadót is lenyűgözte, Stéphane Grappelli utódaként tekintett rá. Ritkán hallható Magyarországon, többek között ezért is ígérkezik különlegesnek az esemény.

 

MINIMATINÉ

Papillon és Araneusz

2012. február 4., szombat 11.00

 

A szárnyát vesztett pillangó és a saját hálójának fogságába esett pók története tánccal, pantomimmal és a Xanadu Zenekar közreműködésével 2-8 éves gyermekeknek, természetesen happy-enddel.

 

Rosszfiúk – Bryn Terfel áriaestje

2012. február 4., szombat 19.30

 

A Brit Birodalom Érdemkeresztjének tulajdonosa, a népszerű Metropolitan-közvetítésekből már Budapesten is ismert világsztár Donizetti, Weber, Gounod, Puccini, Boito, Verdi, Weill, Sullivan és Gershwin negatív hőseit, az operák „rosszfiúinak” több híres baritonáriáját szólaltatja meg.

 

Selmeczi György: A függő város és más zenék

2012. február 5., vasárnap 19.00

 

Selmeczi György március 8-án ünnepli 60. születésnapját, ennek tiszteletére szerzői esten szólaltatják meg legnépszerűbb darabjait neves muzsikusok és kiváló színészek. Elhangzik az 1979-es Kodály Zoltán kalandjai; a zeneszerző szülővárosa, Kolozsvár ihlette performance, a Szőcs Géza szövegére írt Függő város, az eredeti, Valentin Lustig-féle mozgóképekkel illusztrálva.

 

SZERETI ÖN BEETHOVENT?

A hős átváltozásai

Interaktív társasjáték Beethoven művészetéről – II. rész

2012. február 6., hétfő 19.00

 

„Ez az est a hősi Beethovenről szól, középső alkotói korszakára fókuszálva. Arra, hogyan hatja át műveit a hősi gesztus – gondolok a Fidelio-tematikára, az Eroica-kérdéskörre (zongoravariációk és szimfonikus mű alakjában), a Kreutzer-szonátára.” – Batta András

 

Orgona-párbaj – Karosi Bálint és Sietze de Vries (NL)

2012. február 10., 19.30

 

Az orgonaimprovizálás legmagasabb rangú, haarlemi versenyén is győzedelmeskedő Sietze de Vries, valamint a bostoni First Lutheran Church orgonistájaként nap mint nap liturgiai és rögtönzéses kihívások elé állított Karosi Bálint nemes összecsapása igazi zenei csemegének ígérkezik.

 

Le Poème Harmonique: Barokk karnevál

2012. február 12., vasárnap és február 13., hétfő

 

A 17–18. századi zenére specializálódott formáció korhű gyakorlat alapján játszó muzsikusaihoz táncosok, akrobaták, zsonglőrök, pantomimesek, komédiások csatlakoznak, hogy történetileg hiteles gesztikával és koreográfiával tegyék egyedivé ezt a különleges produkciót, amely a 17. század közepének buja barokk itáliai karneválhangulatát – sőt, karneváljait – varázsolja a ma koncerttermébe.