Évadnyitó sajtótájékoztató a Müpában

A 2012 őszétől kezdődő évad programjait és sztárjait, 20 bérletét, új kiadványstruktúráját és programjainak szerkesztési elveit mutatta be a Művészetek Palotája vezetősége az intézmény sajtótájékoztatóján.

– A Művészetek Palotája 2012 őszétől a színházi és az európai koncertélethez igazodva évadonként hirdeti meg programjait. Kínálatának meghatározó elve a külföldön már sikert arató tematikus műsorszerkesztés, amellyel egyre szélesebb közönséget szeretne – mondta Káel Csaba. Mindezt a következő évadtól a horizont fogalma köti össze, amellyel távlatot adni tudó értékeket mutat fel az intézmény. – A mi horizontunk az európai és a magyar kultúra. Ebből a több évszázados hagyományból meríthetünk, és ezt kell továbbépítenünk – tette hozzá a Müpa vezérigazgatója.

A Müpa ötéves stratégiájában meghatározott tervek megvalósulását ismertetve kiemelte a Müpa és a Magyar Állami Operaház koprodukciójának ománi sikerét, az intézmény stratégiai partnereivel közösen létrehozott kulturális turisztikai csomagok nemzetközi értékesítésének elindulását is. Ismertette a MTVA-val kötött stratégiai együttműködést, amelynek keretében Müpa-produkciók jelennek meg a közszolgálati csatornákon.

– A megújult műsorszerkesztés szellemében két új sorozat is született: az idén hatvanéves Kocsis Zoltánnal induló Évad művésze, valamint az Évad zenekara, amely 2012-ben az ötvenéves Liszt Ferenc Kamarazenekar. Kocsis Zoltánt ezeken a koncerteken nemcsak karmesterként, hanem előadóművészként is többször hallhatja a közönség, például az ő kezdeményezésére létrejött a John Cage 100 műsorában – mondta a sorozatról Csonka András, a Müpa operatív vezérigazgató-helyettese.

A Müpa 20 bérlete újszerű szempontok szerint kapcsolja össze az koncertkínálatot. A Mesterművek, nagymesterek bérletben Sir John Eliot Gardinert a Forradalom és Romantika Zenekarával és a Monteverdi Kórussal, Sir Simon Rattle a Felvilágosodás Korának Zenekarával, a Stuttgarti Kamarakórus és a Stuttgarti Barokk Zenekar, továbbá a 2013-as Újévi hangversenyen a dirigens Helmuth Rilling lép fel. A Nagyvárosok, nagyzenekarok bérlet részeként a Turkish Presidential Orchestra, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar és az Orchestre de Paris szimfonikus koncertjeire válthat jegyet a közönség.

Emellett a kínálat része maradt a már megszokott Wagner-bérlet és a Szimfonikus felfedezések kétfajta összeállítása is. Újdonság az ECHO (Európai Koncerttermek Szövetsége) kezdeményezése, a fiatal tehetségeknek fellépési lehetőséget biztosító Rising Stars nemzetközi sorozat, amelyben idén Banda Ádám, a következő évadban pedig Balázs János képviseli Magyarországot, járja be Európa neves pódiumait – mondta Csonka András.

Kovács Ágnes, a Művészetek Palotája értékesítési és marketing igazgatója az új szerkesztési elvekhez igazodó kiadványstruktúráról beszélt: „A Müpa hét év alatt sikeres márkát épített fel, ma már megengedheti, hogy kommunikációjában az épület megismertetése helyett a tartalomra koncentráljon, a bevezetett vizuális elemeket megtartva, de rugalmasabban alkalmazva. Ezt tükrözi az intézmény új kiadványa, amely bérleteinket és kiemelt produkcióinkat ismerteti.” Az évados programszerkesztést követve a Müpa jól ismert ingyenes programfüzete is megújul, és rövidebb időszakot átfogva ősszel, télen és tavasszal jelenik meg. A változás lehetővé teszi, hogy naprakészebb információhoz jusson a közönség.