Egyedülálló  alkalom, nem érdemes kihagyni!  

Tárlatvezetések a World Press Photo kiállításban 

Fotó: Ed Kashi (Amerikai Egyesült Államok), VII Photo Agency

A World Press Photo kiállítás nyitva tartása alatt híres magyar fotóművészek, Keleti Éva, Korniss Péter, Bánkuti András és Révész Tamás, valamint a fotótörténész Szarka Klára mondja el véleményét a digitális korszak fényképezéséről és a World Press Photo pályázat nyertes képeiről. 

A részletekért kattints a továbbra:

A tárlatvezetések a kiállításra megváltott belépőjeggyel vehetők igénybe. 

A tárlatvezetések időpontjai:  
 
Október 11., kedd 
11:00 Keleti Éva 
14:00 Szarka Klára 
 
Október 12., szerda 
11:00 Korniss Péter 
 
Október 13., csütörtök 
14:00 Bánkuti András 
 
Október 14., péntek 
11:00 Révész Tamás 
 
Október 18., kedd 
11:00 Révész Tamás 
 
Október 20., csütörtök 
11:00 Révész Tamás 
14:00 Bánkuti András 
 
Október 25., kedd 
11:00 Révész Tamás
 

Előzetes megbeszélés alapján további szervezett, csoportos (minimum 15 fős) tárlatvezetésekre is lehetőség nyílik. Igényét kérjük jelezze az info@neprajz.hu email címen.  

World Press Photo 2011

2011. szeptember 30. – 2011. október 30.

A World Press Photo nonprofit független szervezetet 1955-ben alapították Hollandiában. Elsődleges célja, hogy támogassa és népszerűsítse a sajtófotósok munkáját. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. 
 
A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi az elmúlt év eseményeiből készült sajtófotó-versenyét. Ez a legnagyobb és a legtekintélyesebb verseny a fotós újságírók között. A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb és legmeghatározóbb eseményeit. 
 
A 2010. év eseményeit bemutató World Press Photo versenyre 125 országból 5691 fotóriporter pályázott. A 108059 fotó értékeléséve a nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban. A zsűri tagjai végül 23 nemzet 55 fotográfusát, köztük a magyar Lakatos Pétert díjazták.

A World Press Photo hivatalos magyar honlapja: www.worldpressphotohu.info 

https://www.facebook.com/worldpressphotobudapest 

A tárlatvezetéseken szó esik a mellékelt képekről: 

1. kép

Thomas P. Peschak (Németország/Dél-afrikai Köztársaság)

Save Our Seas Foundation 1. díj, Természet kategória, egyedi 

Egy fokföldi szula száll le Malgas szigetén a nyári fészekrakó időszakban. A Dél-Afrika nyugati partjainál található sziget tengeri madarak fontos költőhelye. 

Fotó: Thomas P. Peschak (Németország/Dél-afrikai Köztársaság)

 

 

 

2. kép

Daniele Tamagni (Olaszország)

2. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, sorozat 

A szabadfogású birkózás, vagy ahogy Bolíviában emlegetik, a lucha libre az egyik legnépszerűbb szórakozási forma az országban, és hajdanában kizárólag a férfiak felségterülete volt. Ma már sok cholita, azaz a bennszülött ajmara és kecsua indiánok hagyományos szoknyáját és kalapját viselő nő is a ringbe száll. A sajátos koreográfiával rendelkező küzdelem a jó és a gonosz részint tréfás, részint hősies harca, ami lelkes közönség előtt zajlik. Akadnak nők, akik akár férfi ellenféllel szemben is kiállnak.

A képen két cholita harca látható La Paz városában. 

Fotó: Daniele Tamagni (Olaszország)

3. kép

Ed Kashi (Amerikai Egyesült Államok), VII Photo Agency

2. díj, Korunk kérdései kategória, egyedi 

A vietnámi Da Nang város Ngu Hanh Sou kerületében élő Nguyen Thi Li (9) az Agent Orange lombtalanító vegyszer hatásának tulajdonított betegségben szenved. A vietnami háború alatt az amerikai haderők ezzel a szerrel permetezték az erdőket és a megművelt földeket, így akarták megsemmisíteni a vietkong gerillák rejtekhelyét és élelmét. A vegyszerben található dioxid vegyület egy hosszan ható méreganyag, amelynek hatása örökölhető, így még 40 év után is érződik. A helyi Vöröskereszt becslései alapján mintegy 150 ezer vietnami gyerek betegségét szüleik dioxin mérgezése okozta. A betegségek a legkülönfélébbek lehetnek, a cukorbajtól kezdve a szívbetegségen keresztül a testi és szellemi fogyatékosságokig terjednek.

Fotó: Ed Kashi (Amerikai Egyesült Államok), VII Photo Agency