Polar Beat pres. Hurra Torpedo (NO)

2012. január 20., péntek 20h

A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3500 Ft, elővételben: 2500 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó megújult honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.  

Skandináv sorozat

2012 elején új koncertsorozatot indít az A38 Hajó. A franciákra koncentráló Tours de France vagy az osztrákokra fókuszáló Zajok a szomszédból mellett a Polar Beat elnevezésű sorozat az északi, skandináv könnyűzene és dzsessz friss és fontos előadóit, irányzatait mutatja be. A koncertek megvalósításában az érintett országok kulturális intézetei működnek közre, és a sorozatban többek között fellép a norvég Hurra Torpedo, a svéd Movits, az amerikai-norvég trió, a Free Fall, illetve a finn Husky Rescue. 

HURRA TORPEDO (NO) 

A világ egyik legőrültebb projektjében vidám norvégok játszanak örökzöld dalokat konyhagépeken, mosógépdobokon, hűtőszekrényeken,  hangszereken és egyebeken. Világsztárok egy tévéműsornak köszönhetően, majd a Ford amerikai kampánya révén lettek, de ezúttal saját örömükre verik szét a főzőalkalmatosságokat. 

A norvég Hurra Torpedo zenekar konyhaeszközöket használ játékában a hagyományos hangszerek mellett. A zenekar a kilencvenes évek elején alakult a Duplex Records alkotói kör részeként, s tagjai számos más norvég zenekarban is játszanak. 

Az utóbbi években a Hurra Torpedonak évente búcsú és újraegyesítési turnéi vannak. Akkor váltak világhírűvé, amikor élőben előadták a tévében Bonnie Tyler "Total Eclipse of the Heart" című örökzöldjét konyhai munkaeszközökön, mely felvétel mémként pásztázott végig az interneten. 

Majd klipet készítettek egy norvég vígjáték számára, amelyben a zenekari tagok rájuk sehogyan sem illő munkaruházatban játszanak mindenféle konyhai eszközökkel körülvéve. A zenekarvezető Hegerberg lendületesen gitározik és szándékosan jó kemény norvég akcentussal énekel hamisan, miközben Schau egy kályhán dobol egy hűtőszekrény ajtaját csapkodva, míg Guttormsgaard a kísérő éneket adja, majd a csúcsponton leveri a villanykályha tetejét egy kézi betonkeverővel. 

2005 őszén a Ford reklámkampánya részeként turnézták körbe Amerikát az egyik partjától a másikig és vissza. A kampány részeként készült videó ugyancsak szédítő népszerűségre tett szert több, mint félmillióan töltötték le.

 
A zenekar azóta is rendszeresen fellép Norvégiában és Európa-szerte, nemrégen a francia Garorock fesztiválon Marmande-ban 5000 ember tombolt a konyhafelszerelést gyilkoló vidám csapat zenéjére. Felléptek nemrégen az Egyesül Államokban is a South by Southwest fesztiválon, emellett Bostonban és San Franciscoban, valamint a Lawrence-i Wakarusa Music and Camping fesztiválon Kansasban, és így tovább
 

A zenekar tagjai

Egil Hegerberg - basszusgitár, gitár, ének 
Kristopher Schau - ütőhangszerek, kísérő ének 
Aslag Guttormsgaard – ütőhangszerek, gitár, ének
 

Diszkográfia 
To håndfaste burgere - cassette (Duplex Records 1992) 
Stockholm - 7" vinyl (Duplex Records 1995) 
Total Eclipse of the Heart - CD (Duplex Records 2005) 
Kollossus of Makedonia - CD (Duplex Records 2006)
 

http://www.duplexrecords.no/eng/hurra/home.php

http://www.myspace.com/hurratorpedo  

videó  linkek

http://www.youtube.com/watch?v=oIaz6zBz1go

http://www.youtube.com/watch?v=MuZwnC9rB-A

http://www.youtube.com/watch?v=G9evhR-iJSE&feature=related