A Néprajzi Múzeum új fotókiállítása:

 

Fekete-Körös-völgy lakói és települései a századfordulón

Dr. Györffy István 1911. évi néprajzi kutatásának fényképei a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményéből.
A Néprajzi Múzeum és a várasfenesi Györffy István Alapítvány utazó kiállítása
Várasfenes (Románia), 2012. június 3. 2012. július 1.

 

Dr. Györffy István a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának gyakornokaként aktívan részt vett Magyarország ismeretlen néprajzi vidékeinek felkutatásában, dokumentálásában. 1911-ben másfél hónapot töltött a Fekete-Körös völgyében kisebbségben és elzártságban élő magyarság körében, ahonnan hozzávetőleg négyszáz tárggyal (cserépedényekkel, háztartási textíliákkal, teljes viseletekkel és számos, a háztartásban és a gazdasági életben használt eszközzel), rajzokkal, huszonhat határ- és dűlőtérképpel, valamint közel százötven saját készítésű fotóval tért haza. Úgy vélte, hogy elszigeteltsége révén a magyarság e csoportja körében megmaradtak, ezáltal jól kutathatók kultúrájuk, életmódjuk archaikus, ősi vonásai. A helyi közösségek kultúrájának bármely területét vizsgálta településnéprajz, építészet, lakáskultúra, viselet –, mindenhol ezeket az archaikus vonásokat kereste. Kutatásai eredményeit számos publikációban tette közzé a Néprajzi Értesítő és a Földrajzi Közlemények különböző számaiban.
 

A várasfenesi Györffy István Alapítvány és a Néprajzi Múzeum együttműködésével jött létre a vándorkiállítás, amely a gyűjtő fekete-Körös-völgyi fotográfiáit mutatja be. A kiállításra kerülő anyag túlnyomó része a nagyközönség számára még ismeretlen, és a kiállítás különleges értéke, hogy azokhoz a közösségekhez, azokra a településekre viszi el a felvételeket, ahol azok 101 évvel ezelőtt készültek.

 

A kiállítás a június 3-án nyíló várasfenesi bemutató után látható lesz Belényesen, Köröstárkányban, Kisnyégerfalván, Körösjánosfalván, Belényessonkolyoson, Belényesújlakon, Magyarremetén, Gyantán, Bélfenyéren, Tenkén, valamint Kolozsváron, Nagyváradon és Aradon.

 

Rendező: Gebauer Hanga muzeológus, a Néprajzi Múzeum munkatársa