MagyarVista Social Club: Utazólevél

lemezbemutató koncert

június 15. (péntek), 20:00, Kobuci kert

 

 

A zenekar egy lemezprojekt „utóéleteként” jött létre, a tagok többsége Mohácsy Albert Lili dalai című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A koncertfelkérések nyomán alakult ki ez a 8 fős felállás, amely most az első, saját néven jegyzett anyaggal jelentkezik. A zenekar nevét egy népművészetéről híres erdélyi, falu, Magyarvista után kapta, a szójátékkal egyben tisztelegve a világhírű kubai együttes előtt is. A közreműködői névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó, akik azon dolgoznak, hogy sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban hozzanak közel egymáshoz eltérő zenei világokat. Így talál egymásra muzsikájukban a magyar népzene és a blues, a reggae, a latin ritmusok, a jazz.

 

Tagok:

Horváth Sára (BaHorKa, NINA Jazz) – ének

Németh Ferenc (ex-Csík, Méta) – ének

Sipeki Zoltán (Zorán, Budapest Acoustic Band) – gitár

Kovács Ferenc (Djabe, Magony) - trombita, hegedű

Bágyi Balázs (Bágyi Balázs Quartet, Eastern Boundary Quartet) – dob

Oláh Péter (Bágyi Balázs Quartet, Deseő Csaba Quartet) – basszusgitár

Csikós Péter (Flipper, Zsebrakéta) – ütőhangszerek

Németh Péter (Apollogika) - ének, billentyű

 

Az „Utazólevél” a betyárballadák világában kalandozva mutat be egy elképzelt 19. századi életutat. Bogár Imre, Vidróczki Márton, Sobri Jóska, Fábián Pista, Rózsa Sándor, Fehér László, Juhász András más-más epizóddal lett halhatatlanná a nép emlékezetében; itt a dalok folyton változó főszereplővel jelenítik meg ugyanannak az élettörténetnek különböző állomásait. Áthangszerelt magyar népdalok, illetve J. J. Cale, Bob Marley, valamint Sting egy-egy „magyarított” szerzeménye teremt olyan atmoszférát, amely végigkíséri hősünket. A gyermekkori árvaság, a fiatalkori szerelmek, a bukott szabadságharcot követő kényszerű sorozások előli menekülés sokak sorsát formálhatta a 19. században. A törvényen kívülivé válás, az egyre komolyabbá váló betyárcsínyek aztán elkerülhetetlenül vezettek először a börtönig, majd a szökés után végül az akasztófáig…

 

Igazi csapatmunka eredménye a júniusban megjelenő korong, a zenekar minden tagja hozzátette a maga részét már az alkotás folyamatához is. Az eredetileg népzenész nagybőgős szerző, Mohácsy Albert (ex-Méta, Dűvő) vázlatait remek zenészek formálták igazi muzsikává, a tematikusan összegyűjtött népdalszövegekben foglalt történeteket karakterben hozzájuk illő énekhangok keltik életre.