Múzeumok Éjszakája

Indiai Kulturális Központ (1025 Budapest, Búzavirág u. 14., Tel.: +36-1/325-7742, cultural.centre@indianembassy.hu, http://www.facebook.com/indiaikulturaliskozpont)

 

18.00 Megnyitó - Őexcellenciája Gauri  Shankar Gupta Úr, India magyarországi nagykövete megnyitja a programot

 

18.10-19.15 Samsara koncert - Lantos Zoltán (hegedű), Juhász Gábor (gitár) és Szalai Péter (tabla) and Nyusztai Iván (ghatam/ kandjira)

A Samsara együttes tagjainak zenei háttere ugyan eltérő, de az indiai zene iránti szeretetük, tudásuk és szenvedélyük legendás. Együttesük 2001-ben alakult Lantos Zoltán hegedűművész vezetésével, aki Pandit Debu Chaudhuri tanitványa volt 1985-1994 között.

 

19.30-20.15 Rajendra Gangani és Swati Sinha (India) kathak táncelőadása

 Rajendra Gangani az észak-indiai kathak elismert színpadi előadója és tanára, aki India számos fesztiválján és külföldön is nagy sikert aratott hagyományokhoz ragaszkodó stílusával. India fővárosában, Delhiben él, itt működik iskolája is, ahol tanítványainak nem csak hagyományos szólódarabokat, hanem csoportos koreográfiákat is tanít.

 

20.15-21.00 Nézd a szép Krisnát! Garima és a Tarangam Táncműhely dél-indiai klasszikus Kúcsipúdí táncelőadása

Tóth Gabriella a dél-indiai Kúcsipúdí tánc kiemelkedő és egyetlen professzionális magyar szólistája. Pályafutását balett táncosként kezdte, gyermekkorától több magyar színház klasszikus és kortárs táncosa volt. 1993 óta foglalkozik a klasszikus indiai tánc gyakorlatával és elméletével Indiában és Magyarországon egyaránt.

 

21.00-24.00 Már másé a szívem (Hum Dil De Chuke Sanam) – Bollywoodi filmvetítés, hindi nyelven, magyar felirattal

A Hum Dil De Chuke Sanam jellegzetes kilencvenes évekbeli bollywoodi darab. Lángoló érzelmek, melodramatikus fordulatok, szemkápráztató díszletek, ragyogó színkavalkád és fülbemászó zenék. Ez a film számunkra mégis különleges és egyedi: a történet második felét Magyarországon forgatták, így a magyar néző rácsodálkozhat, milyen látványosak is tudnak lenni a hazai helyszínek, ha megfelelő tálalásban és kellően összeollózva látjuk őket.

 

Kiállítás: Álmom India – Juhász Balázs fotókiállítása

A fotókiállítás India ősi kultúrájába vezeti be az országot már megjárt vagy az oda vágyódó kiállítás-látogatókat. Az Álmom India egy olyan különleges, végtelen változatosságával ámulatba ejtő világot mutat be, amely a színek, a zenék, a táncok, az ízek, a hangok, a spiritualitás és az öröm földje. 

 

Folyamatos programok: indiai caramboard játék, gyerek- és felnőtt workshopok

 

A belépés Múzeumok Éjszakája karszalaggal és karszalag nélkül is ingyenes.

 

Az Indiai Kulturális Központ minden programja és kiállítása ingyenesen látogatható.