Világrekord kísérletre készül Szőke Gábor Miklós és Huszár András HINTALOVA

 

A fából készült lényeiről híressé vált Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a Hintayo kitalálójaként ismert Huszár András építész HINTALOVÁT május 18-án pénteken indították első útjára Dunaharasztiban, a mű létrejöttét támogató Jaf Holz Ungarn Kft. központjában. A fa paripa alighogy életre kelt, meg sem áll a Budai Várig, ahol május 25-én pénteken a Világharmónia Futás rendezvényen egy világrekord kísérletet készül felállítani. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

 

Az építész-szobrászművész alkotópáros, akik 2 éve tervezik az együttműködést, hetek óta építették a HINTALOVAT, amely mindenki legnagyobb csodálatára pénteken táltos paripaként repítette magasba a jelenlévőket. A szobor befejeztével Huszár és Szőke a HINTALÓ hátára ülve vezették helyére, majd törték be azt több tucat látogatóval együtt az első hintázás alkalmával. Megfigyelhető volt, hogy a színes falécekből készült óriáson a Jaf Holz szakmai programjára meghívott faipari szakemberek gyermeki mosollyal a szájukon hintáztak, amely olykor vidámparkot idéző sikongatással is párosult.

 

Úgy gondoltuk, hogy az általunk képviselt két különböző területről, a szobrászatból és építészetből, hozott tapasztalatokkal létrehozunk egy közös projektet. András a projekt építészeti részét viszi, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztatok, kihangsúlyozok, a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló mint motívum egyértelmű volt az interaktív szobor tervezésénél. Azonkívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás. A cmyk színekre festett lécek dinamikusan száguldanak a hajó oldalán, a fedélzet fölött egy hatalmas ló formájára sűrűsödnek össze a színes részecskék. A futurista dinamizmus, a száguldás vizualitása és ennek átélése a hintaló mozgásba hozása közben teljesedik ki. A gigantikus interaktív szobrot, 2-70 ember tudja közös együttműködésben mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3-4000 embert is meg tud hintáztatni.” - magyarázza Szőke Gábor Miklós.

 

Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart a csikó, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként egy gyerekek által felállított rekord-kísérletnek legyen részese. A gyerekek 1.5km-es futáson vesznek részt a Várban, kiraknak egy 10m x 10m-es óriás mandala-virágot, a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba hozzák a HINTALOVAT. A HINTALÓ rekord felállításához közel 5000 gyerekre számítanak a szervezők.

 

Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn ügyvezető igazgatója, aki a két alkotóhoz csatlakozva  pezsgővel keresztelte meg a HINTALOVAT így nyilatkozott:„Újabb csodálatos példát láthattunk arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek a fa anyagban kreatív tervezők kezében. A HINTALÓ mintapéldája annak, hogy építészek és szobrászok hogyan találnak közös alkotói felületet a fa anyag tulajdonságait kihasználva. Amellett, hogy a faanyag szabad teret ad az alkotásnak, újrafelhasználható, környezetbarát alapanyag, hasznosítása gazdasági, társadalmi szempontból fenntartható modellt képez.”

 

A két alkotó barátsága 2010-ben a Hello Wood alkotótáborban kezdődött. Idén ismét találkozhatunk mindkettőjükkel a Hello Woodon, ahol a fa workshop csoportvezetőiként  engedik további utakra határtalan fantáziájukat.

 

A Jaf Holz Ungarn Kft. május 18-i Szakmai Piknik és Koktél Parti rendezvényének további részleteiről információ itt: www.ilovewood.hu

 

A HINTALÓ további állomásai:

2012. május 25. péntek 8-16 óráig Szent György tér, Budai Vár

2012. május 27. vasárnap Városi Gyereknap, Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya

2012. június Futball EB, Millenáris, Budapest

 

A HINTALÓ megszületéséről szóló videó itt (készítette: Dömölky Dániel): http://www.youtube.com/rockinghorseproject

Fotók (készítette: Dömölky Dániel): https://picasaweb.google.com/113429208650202507115/HINTALO

https://www.facebook.com/HungarianRockingHorse