[Dunkelbunt] & The Secret Swing Society (A) live

Zajok a szomszédból / Noises from the Neighborhood – Új osztrák zenék

2011. november 26., csütörtök 21h

A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő

A koncert támogatója az Osztrák Kulturális Fórum. 

Az A38 Hajó Zajok a szomszédból elnevezésű, friss osztrák zenéket bemutató sorozatában ezúttal a hajón már többször megfordult Dunkelbunt lép fel – némi csavarral. Mert az eddig főleg mixeiről, remixeiről és válogatáslemezeiről elhíresült, Balkán-mániás fiatalember ezúttal egy komplett élő zenekar élén érkezik. 

Dunkelbunt, azaz Ulf Lindemann Hamburgban kezdte zenei szárnypróbálgatásait, de a kétezres évek elején annyira lenyűgözte Bécs akkoriban a csúcsra érő, villódzó, multikulturális elektronikus zenei élete, hogy székhelyét áttette az egykori császárvárosba.... Az ifjú Ulf valósággal beleszeretett a sokfajta hatásba, különösen a balkáni területekről kivándoroltak gazdag zenei tradíciójába. Dunkelbunt hamar beilleszkedett a bécsi szcénába, és jellegzetes, elektronikával, erőteljes ritmusokkal és balkáni népzenével bőséggel átitatott szettjei hamar nagy népszerűséget hoztak számára. Ám nem csak DJ-ként és remixerként tevékenykedett, hanem évekig dolgozott első nagylemezén, a Morgenlandfahrton (azaz Keleti utazáson). 

A lemez alapja Ulf 2005-ös Bécs-Isztambul biciklitúrája volt, ami egyfajta modern népzenei gyűjtésként és samplingtúraként is felfogható. Az albumon hallható az út közben kötött rengeteg barátság eredménye, vendégművészként megjelenik a Fanfare Ciocarlia, az Amsterdam Klezmer Band, Harry Stojka vagy MC Killo Killo. A Morgenlandfahrt éppoly változatos, mint a Balkán zenei világa: balkáni népzene, dub, elektró, klezmer, roma muzsika, szerb és román rezesbanda-hangulat, török dallamok kavarognak rajta, mindez kitűnő és remekül táncolható formában.  

Azóta Dunkelbunt igazi remixer-producer prófétája lett a stílusnak, fáradhatatlanul gyártva a legkülönbözőbb és legváltozatosabb mixlemezeket és gyűjteményeket. A balkáni táncőrületeket ismerve nem csoda, hogy egy idő után megunta a pult mögötti ácsorgást, és összeállt a Secret Swing Society nevű „titkos társasággal”. Élő koncertjein pedig igazán felszabadultan játssza az elektronikával jócskán átitatott talplávalót. 

Felállás 
Mr Dunkelbunt: billentyűs hangszerek, szinti, ének, szkreccs, beatbox 
Cloud Tissa: ének, ütőhangszerek, elektronika, dub 
Hidan Mamudov: klarinét 
Jimi D: ének, gitár 
El Pirado: trombita, kürt 
Dr Schimansky: ütőhangszerek, elektronika, ének, dub
 

http://www.dunkelbunt.org/

http://www.myspace.com/dunkelbunt