Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Prospero könyvtára

Prospero könyvtára

 

Formanek Csaba új darabjában Shakespeare művének, a Viharnak az előtörténetét dolgozza fel. Prospero, Milánó ura napjait a könyvtárában tölti, szinte csak a könyveinek, a tudománynak, a titkos tanoknak él. Ilyen helyzetben „természetes”, hogy a hercegi udvarban felüti fejét az intrika és a főurak hatalomátvételre készülnek…

A színdarabot stílusosan Prospero szentélyében, könyvtárban tekinthetik meg a nézők. Az ELTE Egyetemi Könyvtárának Díszterme biztosítja a mű kivételes helyszínét.

 

Szereplők:

 

Prospero, Milánó ura --- Csák György

Antonio, öccse --- Válik István

Alonso, Nápoly királya --- Szemere Zsolt

Sebastian, fivére --- Bordi Gábor

Gonzalo, jóravaló öreg tanácsos --- Solténszky Tibor

Filoména, Prospero felesége --- Mezei Réka

Arianna, Prospero idősebb lánya --- Hakstol Sára

Vittorio, Prospero fia --- Simon Attila

Miranda, Prospero kisebb lánya, csecsemő (pólyában)

Szellemek-színjátszók --- Kása Tímea, Bognár Anita, Farkas Judit, Varga Zsófia, Sarbó Kata, Matisz Flóra

Könyvtáros --- Pokorny Szilárd

Udvaroncok --- Pintér Ákos, Rátky László

 

Zene: Matisz Flóra

 

Író: Formanek Csaba

(William Shakespeare, Marcus Aurelius, Vörösmarty Mihály és Katona József műveinek felhasználásával)

Írótárs: Csák György

Dramaturg: Cserje Zsuzsa



Rendező: Formanek Csaba

 

A bemutató időpontja: 2011. december 15. 19:00

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem (Budapest, Ferenciek tere 6.)

A teljes képanyaghoz kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

Vachter János: Napütötte sáv

Napütötte sáv

Vachter János az Igazgyöngyöt keresve képeket hozott haza.

Gyerekeket ábrázoló képeket és a belső képeiket.

Képeket intim tereikből, azokból a terekből, amelyeket ők őriznek, ők visznek el magukkal, ha el tudnak valaha jutni majd valameddig, valahová.

Vachter először az iskolájukba ment - fogalmazzunk visszafogottan -, az ősParadicsomba, egy olyan suliba, amilyen minden gyereknek alanyi jogon járna. Ahol a gyereket figyelem veszi körül, ahol ő a diadalmas hős, ahol legyőzheti sárkányait, ahol szabadságában áll azzá lenni, aki.

Ahol nem nevetséges szabályok kötik az órákat.

Ahol aki alkot, szabad.

Ezután a fotóst erős kíváncsisága elvitte a gyerekek otthonaiba. Kies helyekre. Rendmániás háztartásokba illő, télire eltett csemegék mögött ott áll lesben a romlás. Az asszony a teremtett rend elé áll, ott fotózkodik, de bármilyen gigászi rendet teremtene, nem tudná eltakarni a háttérben a sebet kapott falat.

Hűvös reménytelenségben nagy-magyarországos óra mutatja az időt a falon. Nagyon kicsike benne a mostani Magyarország. Ahogy nagyon kicsike a mostani Magyarországban Told, a legtöbb kép helyszíne.

Egyes toldiak konok büszkeséggel vallják, hogy a szegénység toplistásai. Toldról is sok gyerek kerül az Igazgyöngybe, hogy ott alkothasson, lehessen saját meséje, hogy egy kicsit saját maga lehessen. Az Igazgyöngy meséhez segíti a gyerekeket és a valóság könnyebb elviseléséhez a szüleiket.

Ezt a konok büszkeséget merítette fénybe Vachter János. Színessé tette a szegénység fotóit, erősen komponálta őket, sokszor a gyerekrajzok színvilágához igazította a fotókat. Minden bizonnyal ilyen képet akarnának mutatni magukról és - fogalmazzunk erős túlzással - otthonaikról az Igazgyöngybe járó toldi gyerekek, ahogy a kiállítás másik felében, a saját rajzaikban is többnyire erős, vidám színekkel dolgoznak.

Azt mutatják, hogy akármilyen szegénységben, de egy keskeny, napütötte sávban élnek. Mert a közelükben áll és kiáll mellettük egy iskola. Ahol figyelnek rájuk, így - legalábbis e pillanatban még - van némi reményük arra, hogy jövőjük lehessen.

Semmiképp nem szebb, de nem is feltétlen szép. Csak így egyszerűen: jövő.

Ambrus Judit

A teljes képanyaghoz kattints a folytatásra:

0 Tovább

Solymosi Tamás világhírű balettművész a karácsonyi Diótörőben

Solymosi Tamás világhírű balettművész a karácsonyi Diótörőben

Az Operaház téli műsorkínálatának immár több mint hatvan éve legkedveltebb előadása A diótörő. A darabot a rendkívüli érdeklődésre való tekintettel, idén egyedülálló módon, összesen tizenhat alkalommal tűzte műsorra a dalszínház. A varázslatos hangulatú balettet Csajkovszkij zenéjére, Vaszilij Vajnonen klasszikus koreográfiájára a Magyar Nemzeti Balett táncosai és a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei elevenítik meg a színpadon.

0 Tovább

SZABAD AKADÉMIA: FORGÁCH ANDRÁS

SZABAD AKADÉMIA

 

December 11-én, vasárnap FORGÁCH ANDRÁS, drámaíró, dramaturg, rendező lesz beszélgetőpartnerünk.

Téma: Heinrich von Kleist: Amphitryon - a születés mítosza




"Nem tehetem meg, hogy úgy fessek tájképet, hogy közben nem veszek tudomást arról, ami körülöttem zajlik."
                                                                                                                                            Oskar Kokoschka

A Maladype Színház 2010 októberétől ennek a mottónak a jegyében indította útjára „Szabad Akadémia” címet viselő előadássorozatát, amely mindenféle akadémikusságtól mentesen szeretné vizsgálni látszat és valóság állandó helycseréjét a (színház)művészetben.

Vendégeink voltak:
Aprics László, Heller Ágnes, Kozma András, Sáry László, Janisch Attila, Kukorelly Endre, Orosz István, Schilling Árpád, Béres Ilona

További információ: Szabad Akadémia

0 Tovább

Kiállítás a MissionArt Galériában


Kiállítás a MissionArt Galériában

A kiállítás nyitva december 13-tól, támogató összejövetel: december 15-én csütörtökön, 18 órakor

Az alig 33 éves Gábriel Ajnának november 25-én súlyos agyvérzése volt, azóta kórházban fekszik. Mostani állapotában sajnos még jóváhagyatni sem tudjuk vele a tervezett akciónkat, reméljük utólag egyetért majd vele. A MissionArt Galériában rendezett kiállítás keretében szeretnénk arra buzdítani mindenkit, hogy vásároljon a szuggesztív és izgalmas képekből, mert az ebből befolyó összeget Ajna gyógyulására fordítjuk. (Részletfizetés is lehetséges) A rendezvényen lesz tombola is 1000 Ft-os jeggyel, ennek megvásárlásával is támogathatjuk Ajnát. A nyeremény az ő egyik festménye lesz.

Szeretettel várunk mindenkit!



MissionArt Galéria Budapest | Cím: 1055 Budapest, Falk Miksa u.30. | Telefon: +36 1 302 85 87 | E-mail: budapest@missionart.hu
0 Tovább

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Ódry Színpad: JEAN RACINE: BERENICE/EGY KIS MARIVÓ

Az V. éves színművész osztály vizsgaelőadása

ÓDRY SZÍNPAD

Bemutató: 2011. december 10. (szombat) 15 óra Klub/Várkonyi-terem

  1. felvonás: JEAN RACINE: BERENICE (1670)

Fordította: Vas István

Szereplők:

Titus: KOVÁCS GERGELY

Berenice: TÓTH ESZTER

Antiochus: SIMON ZOLTÁN

Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ

Rendező: HARGITAI IVÁN

Osztályvezető tanár: MÁTÉ GÁBOR

Titusnak és Berenice-nek le kell mondania az évek óta tartó egymás iránti szerelemükről, mivel a férfi társadalmi pozíciójában idegen származású nőt nem vehet feleségül. De ott van Titus jó barátja, a Berenice-be szintén régóta szerelmes (és szintén idegen származású) Antiochus… Semmi erőszak, csak kötelesség, szenvedély, hűség, barátság és szerelem…

  1. felvonás: EGY KIS MARIVÓ

Marivaux A szerelem és véletlen játékai (1730) című műve nyomán

Lator László fordításának fölhasználásával

SILVIA, Orgon lánya: HUZELLA JÚLIA

DORANTE, Silvia kérője: RADNAI MÁRK

LISETTE, Silvia öltöztetője: PÁLOS HANNA

ARLEKIN, Dorante embere: TASNÁDI BENCE

Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ

Rendező: MÁTÉ GÁBOR

Osztályvezető: MÁTÉ GÁBOR és DÖMÖTÖR ANDRÁS

A véletlen és a szerelem játékra kel egymással: az apák által házasságra kiszemelt fiatalok szeretnék inkognitóban megismerni egymást, ezért mindketten szerepet/ruhát cserélnek "beosztottjukkal". Az eladó lány és a kérő a beosztottjaik ruhájában - és viszont - a két beosztott a fölötteseik szerepében. A játszma - a véletlen és a szerelem játéka - egyre átláthatatlanabbá válik…

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyaghoz kattints a továbbra

0 Tovább

ErKell nekünk!

ErKell nekünk!

Összefogás a 100 éves Erkel Színház felújításáért


Fotó: Tomas Opitz

"Az Erkel Színház létkérdés a magyar operajátszás számára, a kormány ezért idén 100 millió, jövőre további 1,7 milliárd forintot szán arra, hogy 366 nap múlva, 2012. december 8-án az Erkelt felújítva, játszásra alkalmas állapotban megnyissuk a nagyközönség előtt" - mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa az Erkel Színházban tartott sajtóbejáráson, ahol a média képviselői utoljára láthatták a díszletekkel telezsúfolt épületet a rekonstrukció előtti állapotában. A december 8-án éppen századik születésnapját ünneplő épületben az Operaház vezetősége és neves művészei kísérték körbe az újságírókat.

0 Tovább

Kiscsillag lemezbemutató koncert Budapesten

Kiscsillag lemezbemutató koncert Budapesten

December 10-én mutatja be a fővárosi közönségnek legújabb nagylemezét a Kiscsillag. „Egy üresjáratok nélküli bitang rakenroll koncert lesz a szombati” – állítja Lévai Balázs, a lemezbemutató koncert művészeti rendezője. 

Budapesti állomásához érkezett a Kiscsillag országos lemezbemutató turnéja. A zenekar december 10-én, szombaton, a Barba Negra Music Clubban mutatja be a novemberben megjelent, Néniket a bácsiknak! című új nagylemezét. Az eddigi lemezbemutató koncertekhez hasonlóan Lovasi Andrásék ezúttal is hazai klubkoncertekre nem jellemző díszlettel, dramaturgiailag felépített műsorral lépnek színpadra, amit Lévai Balázs, a Dob+Basszus házigazdája rendez, ám ez alkalommal még több meglepetésre számíthat a közönség. Néhány dalt például ígéretük szerint eddig sosem hallott változatban fognak előadni Budapesten. "A Kiscsillag decens, cool pasikból álló banda, akik hihetetlen energiával tolják a rock'n'rollt a színpadon. Ennek szellemében építettük fel a koncertprogramot: az ősrobbanástól elegánsan haladunk az eksztázis felé.” – mondja Lévai Balázs. „Nincs lötyögés, felesleges dumálás, a dalokat próbáljuk minél jobb helyzetbe hozni. Van néhány meglepetés is a programban, amelyek dramaturgiailag fontos pontokra kerültek. A látványvilág pedig szolid, de karakteres, jól illeszkedik a Kiscsillag tesztoszterontól átitatott örömzenéjéhez. A végeredmény: egy üresjáratok nélküli bitang rakenroll koncert."

A rendhagyó  lemezbemutató keretében fellép a dallamos punk rockot játszó Bankrupt, illetve a HEKK kamarakórus is, melynek megalapítását bevallottan a 2005 tavaszán alakult Kiscsillag ihlette.  

Koncert és jegy információk:

Időpont: 2011. december 10., szombat 
Helyszín: Budapest, Barba Negra Music Club (XI. Prielle Kornélia u. 4.) 
Kapunyitás: 20.00 
Bankrupt koncertkezdés: 21.00 
Kiscsillag koncertkezdés: 22.00 
 
Jegyek kaphatók elővételben az Interticket Országos Jegyirodai Hálózatában (jegyirodák listája a
www.jegy.hu weboldalon) és a helyszínen. Telefonos jegyvásárlás bankkártyával az 1/266-0000-as számon. Internetes jegyvásárlás a www.jegy.hu oldalon. Jegyár elővételben 2200 Ft, a koncert napján, a helyszínen 2500 Ft.

Kiscsillag: 
Lovasi András – gitár, ének 
Ózdi Rezső – basszusgitár 
Mihalik Ábel – dob 
Leskovics Gábor – gitár, vokál

www.kiscsillagzenekar.hu 
www.megadokiado.hu

0 Tovább

Előadásbúcsúztatás és új bemutatók a Fészek Színházban

Előadásbúcsúztatás és új bemutatók a Fészek Színházban

Az idén két éves, fiatalokból álló társulat decemberben elbúcsúztatja iluska.wb című előadását, hogy megkezdje legújabb produkcióinak próbáit. A tavaszi időszakban három premier is várható a józsefvárosi színházban, ahol nem csak a színház célközönségét alkotó fiatalok, de a felnőtt nézők közül is mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő előadást.

A szeptember közepén bemutatott, a január 15-i, West-Balkánban történt eseményekre reflektáló iluska.wb előadást elbúcsúztatja a társulat. Bár a színház sikerrel vette azon törekvését, hogy a fiatalabb generációt érintő kérdésekkel és problémákkal foglalkozzon, párbeszédet teremtve a nézőkkel, véges kapacitásai miatt megválik a produkciótól, hogy tovább kutatva újabb, érdekes témákat vessen fel.

0 Tovább

ADVENT ÉS ADOMÁNYGYŰJTÉS AZ OPERÁVAL

ADVENT ÉS ADOMÁNYGYŰJTÉS AZ OPERÁVAL

December 9-én éjjel állítják fel az Operaház 15 méteres karácsonyfáját. Másnap, december 10-én, szombaton délután 17 órakor pedig megkezdődik a Magyar Állami Operaház első szabadtéri karácsonyváró programja, amely egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. adventi adománygyűjtő kampányával.

0 Tovább

Klórterem - Horváth Roland kiállítása

Klórterem - Horváth Roland kiállítása

Kiállító művész: Horváth Roland
Kiállítás címe: Klórterem
Megnyitó: 2011. december 8. csütörtök 19:00
A kiállítást megnyitja: Sárvári Zita esztéta
Megtekinthető: 2011. december 8. - 2012. január 6.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 14-18 óráig

A Neon Galériában december 8-án nyíló második egyéni tárlatán Horváth Roland a tőle már jól ismert hangulatú csendéleteket állít ki, emellett újságokban talált fényképek egy-egy képelemre redukált átdolgozásai is részét képezik a legújabb munkáiból készült válogatásnak.

0 Tovább

A magyar premierrel egy időben erdélyi mozikban is indul a Kopaszkutya Kettő!

A magyar premierrel egy időben erdélyi mozikban is indul a Kopaszkutya Kettő!

Szomjas György: Kopaszkutya Kettő című játékdokumentumkoncertfilmjének premierjére december 8-án (csütörtök) 20 órakor, a Barba Negra Music Clubban kerül sor. A film bemutatója legalább annyira extrém lesz, mint a film műfaja. A vetítést a nézők nem ülve, hanem állva nézhetik végig és kedvükre táncolhatnak a Hobo Blues Band felhangzó slágereire. A vetítés után pedig a film szereplői Hobo, Bill és Egon egy exkluzív koncertet adnak a felejthetetlen dalaikból!

/Jegyek korlátozott számban, elővételben is csak a koncert helyszínén, a Barba Negra Music Club recepcióján (1117 Budapest Prielle Kornélia utca 4.) kaphatók 10 és 20 óra között, vagy telefon: +36 70/608-4510. A jegy ára: 3000 Ft/

0 Tovább

Szeretettel Charlie

Szeretettel Charlie

A Laboratorium Anime társulat Daniel Keyes: Virágot Algernonnak című regénye alapján készítette el új előadását. Mondhatnánk egy monodrámát, de ez nem teljesen állja meg a helyét. Igaz, a darabot egy színész - Gönczy Attila - játsza, de árnyként, fel-feltűnnek társai is. A nézők, akárcsak Charlie és Algernon, a kísérleti egér, egy útvesztőben – úttévesztőben – bolyonganak. Algernon egy valódi útvesztőben keresi a jutalmat, Charlie múltjával, jövőjével ismerkedik, a fogyatékosból zsenivé váló elme birkózik sorsával, saját magával. A néző pedig az inkább csak felvillantott többi szereplő kapcsán az emberi viselkedés útvesztőjében bolyonghat, s merenghet azon, vajon melyik Charlie volt a boldogabb, szeretetteljesebb.

Gönczy Attila remek színészi játékkal mutatja be az átváltozást, alakítását Bartók György és Molnár Berta zenéje kíséri. A darabot, melynek bemutatója december 11.-én 20. órakor a Sirályban lesz, Sardar Tagirovsky rendezte.

A teljes képanyag megtekintéséhez kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

ÁTHALLÁSOK – Liszt és a zsidó kultúra kapcsolata

ÁTHALLÁSOK – Liszt és a zsidó kultúra kapcsolata

Hangverseny Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Néprajzi Múzeumban

2011. december 6-án 19.00 órai kezdettel

 

Liszt férfikari zsoltárfeldolgozásai igen változatos kompozíciós képet mutatnak. A skála a klasszikus férfikari stílusban íródott, akár a capella is előadható zsoltártól a szólista és kórus mint kántor és gyülekezet közös megszólalásán, valamint egy belcanto árián át a kései Liszt stílus XX. századi kompozíciókat előrevetítő darabjáig terjed. Az öt zsoltármegzenésítésen túl a szerző Meyerbeer operájának koráltémájára írt nagyszabású orgonafantáziája, valamint két, hangversenyteremben ritkán előforduló kompozíció gazdagítja az est programját: Salomon Sulzer, XIX. századi bécsi kántor és komponista kántorra és kórusra írt vallásos művei Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és a méltán világhírű Szent Efrém Férfikar tolmácsolásában.

 

Dávid zsoltárai

 

Műsor

Liszt: Mihi autem adhaerere (73. zsoltár)
Sulzer: Ádon olám
Sulzer: K'vákorász és B'ros hásáná
Liszt: De profundis (129. zsoltár)
Liszt: Domine salvum fac regem (20. zsoltár)
Liszt: Fantasie und Fuge über den Choral 'Ad nos, ad salutarem undam'
Liszt: Mein Gott, der ist mein Hirt (23. zsoltár)
Liszt: Laudate Dominum (116. zsoltár)

 

Közreműködik:

Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás)
Fekete László főkántor (magas basszus)
Varga Donát (tenor)
Laborfalvi Soós Béla (basszbariton)
Király Csaba (orgona)

0 Tovább

Neoangin aka Jim Avignon (D/USA) Specko Jedno az A38 Hajón

Neoangin aka Jim Avignon (D/USA)

Specko Jedno

2011. december 10., szombat 19:30

A38 Hajó - Petőfi híd budai hídfő

A koncert előtt 18:30-tól Jim Avignon villámkiállítással összekötött performance-a az A38 Hajó kiállítóterében!

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft. A performance-ra a belépés díjtalan! Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.

Ha a Neo-angin (a Negro mintájára) a torok kéményseprője, akkor Neoangin a fülé és a szemé. Egy rendkívül sokoldalú zenész-festő-ruhatervező-dizájner-rajzfilmes koncertje és kiállítása az A38 Hajón!

Neoangin, azaz Jim Avignon még Christian Reisz néven született egy jelképes napon: december 24.-én. Talán innn ered fokozott érdeklődése az ajándékozás iránt, de annyi bizonyos, hogy korunk egyik legönzetlenebb művészével van dolgunk. "Inkább adok el ezer képet, darabját egy dollárért, mint egyetlen képet ezer dollárért" - nagyjából ennyiben foglalható össze ars poeticája, amihez az összművészetet művelő, festő-grafikus-rajzfilmes-zenész-performer-dizájner világéletében ragaszkodott. Frankfurtban például egy nagyszabású tárlat és akció keretében nem kevesebb, mint nyolcszáz művét osztogatta szét a közönség tagjai között: az ironikus cím ("Get Rich with Art", azaz "Gazdagodj a művészettel!") nagyszerűen figurázza ki az egyre inkább a pénzvilág részévé váló artworldöt. Egy másik kiállításán minden nap reggel festett egy képet, amit este rituálisan megsemmisített, hogy másnap újra kezdje.

0 Tovább

Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos

A Budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet bemutatja:

Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos

december 13. (kedd), 20:00, RaM Colosseum

A flamenco legjava gitárra, énekre és táncra komponálva. Egyetlen alkalommal most Budapesten is látható az a táncegyüttes, amely produkciójával az UNESCO világörökség részévé emelte a flamenco táncot. Kihagyhatatlan élmény a RaM Colosseum nagyszínpadán!

A "Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos" név az elmúlt évek legvonzóbb, flamencohoz kapcsolódó projektjéhez kapcsolódik. A flamenco az UNESCO világörökség része, és Spanyolország legnemzetközibb művészeti formája. A Sangre Nueva-ban mindegyik évben a flamencoban feltűnő legfiatalabb és leginnovatívabb javaslatok jelennek meg. A projekt egy, a Universal Musicnak készült bemutató albummal kezdődött, amelynek producere Paco Ortega volt; egy olyan albumról van szó, ami a Flamenco három legfontosabb területét hivatott egybefoglalni: szólóhangszer (gitár, zongora, stb.), ének, és tánc. A Sangre Nueva & Jovenes Flamencos immár a zenei körforgás, és Madrid kulturális naptára részévé vált.

0 Tovább

Bárka Színház: TASNÁDI ISTVÁN: EAST BALKÁN

A mai magyar színházzal szemben gyakran hangoztatott, részben jogos vád az, hogy kerüli azokat a problémákat, amikkel a hétköznapokban találkozunk, nem szembesíti a nézőt mindazokkal, amik élesen, sűrűn és nyomasztóan meghatározzák életünket, elsősorban a jövő generációjának életét. Nem egyszerűen a Zeitstück múlandó aktualitásáról van itt szó, sokkal inkább az élő, a nézőt valóságosan megszólító szerepének kereséséről, és e szerep remélt megtalálásáról: Vidovszky és Tasnádi korábbi közös munkája, a Cyber Cyrano azt bizonyítja, van esély arra, hogy a színház újra fontos szerepet játsszon a fiatalok életében. Erre teszünk újra kísérletet az East Balkán bemutatásával.
JANKA: Herman Flóra
SOMA: Dér Zsolt
TIMI: Császár Réka
ATESZ: Balla Richárd
PETRA: Sipos Viktória
TÖKI: Koloszár András
SZABINA: Könczei Anna
ZEKE: Juhász Lajos
TIBI: Vitányi-Juhász István
ANYA: Varga Anikó
BOB: Dévai Balázs
HÁRFA: Ivánovics Beatrix

Díszlet: Heike Vollmer
Fény: Sarah Jane Shiels
Jelmez: Szabó Gergely
Zene: Monori András
Mozgás rendező: Gyevi-Bíró Eszter
Dramaturg: Egri Bálint
Rendezőasszisztens: Gábos Katalin

Rendező: Vidovszky György
Köszönet Bárdi Gergő, Bodnár László, Kenderes Csaba, Hartai Petra, Szilvási Dániel,

Márton Betty, Pomlényi Attila, Varga Lili, Nemes Anna, Varga Bence, Salamon András,
valamint a Nemes Nagy Ágnes Színészképző segítségéért!

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a folytatásra:
0 Tovább

Rodin szerelme a Párisi Galériában

Rodin szerelme a Párisi Galériában

 

Rodin szerelme - avagy a lángoló márvány - címmel láthatók az Andrássy úti Alexandra könyváruházban Kaiser Ottó fotói. Hogyan lehet egy márvány lángoló? Vásáry Tamás zongoraművész, mint a kiállítás megnyitója, elmesélte, a képzettársítás az Ő egyik verséből származik. Kedves szokásként, mikor felesége visszatér külföldi útjából, mindig virággal és verssel várja. Egy alkalommal Tunyogi Henriettet Camille Claudelről, Rodin szerelméről szóló költemény fogadta. A vers aktualitását az adta, hogy a balettművésznőt Camille világának színpadra állítása foglalkoztatta. A szobrásznő életének kettősségét a művészet, a tánc nyelvén bemutató mű próbái közben, illetve abból kiindulva születtek Kaiser Ottó fotográfiái. A képek év végéig láthatók a könyváruházban, de a fotók motívumai felfedezhetők a táncelőadásban is. A Francia Intézet december 8 és 9.-én mutatja be a Lángoló márvány című előadást.

A teljes képanyagért kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

BolykiSoul&Gospel Kórus adventi, országos turnéja

BolykiSoul&Gospel Kórus adventi, országos turnéja 
 

A 2011-ben Bolyki Balázs által alapított Bolyki Soul&Gospel Kórus az adventi időszakban országos turnéra indul. Az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Győrben is ad koncerteket a közel 60 énekest számláló kórus. A felcsendülő dalok között megtaláljuk az ismert karácsonyi dallamokat, de vadonatúj saját szerzemények is elhangoznak majd. 

A kórust Bolyki Balázs azzal a szándékkal alapította, hogy a magyar és nemzetközi gospel és soul zenei színpadokon új hangzást és minőséget képviselve, saját oktatási rendszerét megvalósítva még több rajongót szerezzen e műfajoknak. Az idén februárban startoló kórus a kezdeti tizenöt főből, mára nyolcvan tagú együttessé nőtte ki magát. A tagok többségének nincs zenei előélete, se képzettsége, hanem a Bolyki Balázs által oktatott előadói technikának köszönhetően válnak profi előadókká. 

A kórusról készült videókat itt érdemes megtekinteni: 

http://www.youtube.com/watch?v=-N_aXqB_dF4

http://www.youtube.com/watch?v=f7aZsa6tWDw&feature=related 

A kórusról bővebb információt és érdekességeket a közösségi oldalukon lehet olvasni. 
 

A Bolyki Balázs által vezetett Bolyki Soul&Gospel Kórus adventi koncertkörútra indul. A koncert műsorát a legismertebb gospel művek mellett saját szerzemények is gazdagítják. A koncertek időpontjait és helyszíneit lentebb olvashatod. 

A koncertekre a belépő egységesen 700 forint. A jegyeket a koncertek előtt a helyszínen lehet megvásárolni. 

Időpontok és helyszínek: 

December 9. 18 óra - Cegléd

December 10. 18 óra - Kecskemét

December 11. 18 óra - Budapest, Szilágyi Dezső téri Református templom

December 16. 19.30 óra - Budapest, Gazdagréti Református templom

December 17. 17 óra - Miskolc, Avasi Református templom

December 18. 17.30 óra - Győri Református templom

December 23. 18 óra - Budapest, Vörösmarty tér 

Várunk szeretettel!

0 Tovább

ADVENT a Corvin negyedben

ADVENT a Corvin negyedben

Mikulástól Karácsonyig

Művészet, Mesterség, Gasztronómia

2011. december 3-4.,10-11.,17-18.

Csillogó fények és igazi téli vásári hangulat költözik a főváros megújult pesti városközpontjába, a Corvin negyedbe. A Corvin közben és a vadonatúj Sétányon kézműves vásár, téli finomságok és a fagyos napokban lélekmelengető, szórakoztató programok várják a korzózókat Mikulástól Karácsonyig


A Corvin mozi körül valamint a Corvin Plaza mögötti Corvin Sétányon December 3. és 24. között kézművesek és iparművészek portékái hívogatnak abban a reményben, hogy hamarosan egy család karácsonyfája alá költözhetnek. Csábító illatok vonzzanak különleges gasztronómiai élményeket ígérve. A vásár teljes területét átszövő interaktív csillaggyűjtő játék során a legkisebbek, és a lelkükben örök fiatalok pedig bebocsátást nyerhetnek Télkirály birodalmába, ahol a kiállt próbatételek után meglepetés ajándékok várnak rájuk a Mézeskalács Palotában.

A mesevilág még nem ér itt véget: hétvégenként igazi tündérekkel találkozhatunk a Corvin Mozi galériáján kialakított Tündérműhelyben és kiállításon. Lesz itt varázslatos tündérmese és tündér tánc, sőt még a tündér iskolába is ellátogathatunk.

Ügyes kezű gyerekeket és felnőtteket várnak a sétányon a fűtött Adventi Kézműves Műhelybe, ahol hagyományőrző kézműves mesterségekkel és modern technikákkal ismerkedhet meg az, aki saját kezűleg szeretné elkészíteni karácsonyi dekorációját vagy ajándékát.

A hidegre fittyet hányva zenészek, táncosok, gólyalábas garabonciások, énekesek, tűzzsonglőrök lépnek fel szombaton és vasárnap a Corvin Pódiumon, hogy szórakoztassák a nagyérdeműt.

A színes programból érdemes kiemelni a december 10-én 15:30- kor kezdődő Katáng együttes lemezbemutató koncertjét. December 11-én 17.30 -kor vérpezsdítő spanyol Flamenco karácsonyi muzsika várja a vendégseregletet. Az interaktív színház és a revü izgalmas világa iránt érdeklőknek ajánljuk az Orfeum, Pest egyetlen mulatójának produkcióiból készített összeállításokat. A programsorozat záróakkordjaként 18-án vasárnap 18 órakor Lovász Irén és zenész barátai lépnek fel.

De lesz itt állatsimogató, ahol alkalmanként találkozhatunk Süti malaccal, az RTL klub "legállatibb" sztárjával, a gyerekek felülhetnek a pónis Mikulás fogatra vagy éppen a Mikulás vonatra. A dalos kedvűek pedig együtt fújhatják a karácsonyi verklissel:

Kiskarácsony- Nagykarácsony,

Jártál-e már a Sétányon?

Hanem jártál, a gyere most el!

Vár a Corvin, ne szalaszd el!

És hogy mindehhez miből merítsünk energiát? Nem kell messze menni, hiszen a vásáron megtalálhatóak lesznek a langalló- és lángos sütők, kürtős kalácsosok, lacikonyhások, és persze lesz forralt bor, krampampuli és forró tea is.

0 Tovább

Thália Színház: Agatha Christie: Az egérfogó

A Thália Színház bemutatja Agatha Christie

Az egérfogó

című darabját december 3-án a Nagyszínpadon.

Mollie Ralston: Szabó Emília

Giles Ralston: Juhász István

Christopher Wren: Schruff Milán

Mrs. Boyle: Almási Éva

Metcalf őrnagy: Újréti László

Miss Casewell: Sztárek Andrea

Mr. Paravicini: Spindler Béla

Trotter, nyomozó őrmester: Haumann Máté

Díszlet: Szikora János

Jelmez: Velich Rita

Rendező: Szikora János

Fotók: Garamvári Gábor

Egy vidéki panziót elzár a hó a külvilágtól. Gyilkosság történik és bizonyos, hogy a gyilkos a házban van. Mindenki gyanús, bárki lehetett a tettes. Egy gyilkosság, egy panzió, két tulajdonos, öt vendég és egy rendőr. Számokban így lehetne leírni a történetet

"Elterjedt az a nézet, mely szerint a detektívhistóriák leginkább a lóversenyre emlékeztetnek, ahol sok az induló, az esélyes ló és lovas. "A pénzedért arra fogadsz, akire akarsz." A közmegegyezés szerint az ilyen történetben a favorit nem hasonlít ahhoz, akit a lóversenypályán annak tartanak, vagyis: lehet kívülálló személy is. Nézzük meg, kiről tételezhető fel a legkevésbé, hogy a tettet elkövette, s ezzel tíz közül kilenc esetben munkánk véget is ért." Agatha Christie

Fotók: Garamvári Gábor

A teljes képanyagért kattints a továbbra:

0 Tovább

Félvégtelen - Kötetbemutató

Félvégtelen - Kötetbemutató

2011. November 29.-én az Írók Boltjában került sor Bajnai Nóra és Bodor Lilla Félvégtelen című könyvének bemutatójára. Két tehetséges fiatal művész közös könyvének érdekessége, hogy az olvasó egyszerre foghat kezébe egy művészeti albumot és egy verses kötetet. A festmények és a versek egymástól függetlenül, de mégis mintegy egymásra válaszolva, egymásra reagálva jöttek létre.

A bemutatóval egybekötött beszélgetést és egyben közönségtalálkozót Mányoki Endre és Nádor Zsófia vezette. A kétműfajú album a Scolar kiadó gondozásában jelent meg.

A teljes képanyagért kattints a képre:

Fotók: Fekete Attila

0 Tovább

Sztárszereposztásban jön az Aida

Sztárszereposztásban jön az Aida

Fotó: Éder Vera

Verdi egyik legsikeresebb operáját 1885 óra játssza a budapesti Operaház társulata. Eddig 890 alkalommal láthatta a közönség Aida és Radames szerelmének tragédiáját. Az Aida az egyik leggyakrabban játszott opera Budapesten, Verdi művei közül csak a Traviata előzi meg. A két háború között az összes nagy külföldi vendégművész elénekelte Radames szerepét, nagy elődök után 1987-ben Placido Domingo is. Az utolsó, ötödik rendezést 1993-ban mutatták be, azóta játssza változatlan formában a dalszínház – az Erkel Színház után az Operaházban is. Nagy Viktor színreviteléhez Csikós Attila tervezett hatalmas, korhű díszleteket, a jelmezeket Vágó Nelly tervezte. A darabot utoljára 2009-ben láthatta az Operaház közönsége.

December 11-étől sztárszereposztással tér vissza a mű, négy alkalommal kerül színre a legnevesebb hazai operaénekesek előadásában. A címszerepet Sümegi Eszter énekli, Amneris szerepét Komlósi Ildikó, Radamest Fekete Attila, a királyt Bretz Gábor személyesíti meg. Ramfis, a főpap szerepében Palerdi Andrást, Amonasróként Fokanov Anatolijt láthatjuk, a főpapnő szerepében pedig Mester Viktória lép színre.

Előadások: december 11., 13., 18., 20.

www.opera.hu

0 Tovább

acb Galéria: Fülöp Gábor: Víz

Fülöp Gábor: Víz 

2011.12.02.- 12.23. 
megnyitó: 2011.12.01. 19-21h 
megnyitja: Sturcz János művészettörténész
 

(megtekinthető: keddtől péntekig 14.00 – 18.00, illetve előzetes bejelentkezéssel 
 

Fülöp Gábor (1981) 2009-es acb galériabeli kiállításával hívta fel magára a szakma, a közönség, és nem utolsó sorban a gyűjtők figyelmét. Legnagyobb erényének technikai virtuozitásán felül a faszobrászat hagyományos technikájának sajátos újraértelmezése tekinthető. Érdeklődésének középpontjában az élő organizmusoknak az egymással és környezetükkel való viszonya áll, visszatérő témája az emberi test. Gondolkodásában nagy szerepet kap a keleti filózófia, műveiben leginkább a panteizmus szemlélete érhető tetten. Kiemelt figyelmet szentel szobrai felületének, mely a belső és a külső határaként egyszerre elválaszt és összeköt. Az elmúlt egy évben a fa mellett előszeretettel használ egyéb anyagokat, melyeket önmagukban, egymással vagy fával kombinálva alkalmaz.

Víz című kiállításán három új szobrot mutat be, melyek mindegyike kötődik a vízhez mint anyaghoz, közeghez. A három alkotásban – melyek közül az egyik emberalak közös munka Hegedűs Anett Lillával – három különböző felvetés valósul meg mind plasztikai értelemben, mind a témához való viszony tekintetében. A víz megjelenik a kiállításon a maga anyagi mivoltában – az egyik szobor alkotóelemeként –, máshol az immateriálissal, a megfoghatatlannal, illetve a keletkezéssel és az elmúlással megfeleltetve. Sokrétű szimbolikája a közvetlen utalásokon túl további jelentésrétegekkel gazdagítja az egyes műveket, s ugyanígy a kiállítás egészét is.

A kiállított szobrok közül csak az egyiknek az anyaga fa, a két életnagyságú emberalak szintetikus anyagokkal (egyik esetben víztiszta gyantával, másik esetben egy speciális ragasztóanyaggal) való kísérletek eredményeként öntés, majd utólagos felületi megmunkálás során lett létrehozva. A formaalakításban felbukkannak olyan, a művészre eddig is jellemző stílusjegyek, mint például az archaikus szobrokat idéző testtartás, a gondos kidolgozottsággal hangsúlyozott organikus felületek, vagy a negatív formák kitüntetett szerepe, melyek Fülöp Gábor alkotói fejlődése útjelzőiként időről időre, így a bemutatott művekben is újragondolásra kerülnek.

A kiállítás a művek tematikus vezérmotívum köré szerveződésén túl alkotói állásfoglalás magáról a szobrászatról, a biztos technikai tudás, a műfaji határok felfedezése felé irányuló kísérletezés és az ezekben rejlő művészi kifejezési lehetőségek szintéziseként.

1068 Budapest, VI. Király u. 76.  T: 413 7608, 413 7609,   acbinfo@acbgaleria.hu,   www.acbgaleria.hu

0 Tovább

Hovatovább összművészeti fesztivál romák és nem-romák kulturális együttműködéséről

Hovatovább Fesztivál

November 30. - december 14.

A Hovatovább összművészeti fesztivál romák és nem-romák kulturális együttműködéséről. Kiemelt témája az oktatás, az alapítványi iskolák helyzete. A programban koncert, színház, film, beszélgetés szerepel. Fellép többek közt Fischer Ádám, a Romano Glaszo, Ujj Zsuzsi, felolvas Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, eljön a Karaván Színház és a Stúdió K, bemutatkozik az Igazgyöngy Iskola és a Dr. Ámbédkar, lesz gyerekrajz- és fotókiállítás, megnyílik a kortárs roma festők tárlata, beszélgetni fog Ferge Zsuzsa, a Romaversitas, Spiró György, Závada Pál és sokan mások. Vetítünk filmet, a Krétakör bemutatja az Új Néző-projektet. December 4-én kerül sor a fesztivál gyerekprogramjára színházi előadásokkal, kézműveskedéssel, zenebohócokkal.

A fesztivál első hetében a két bemutatkozó iskolából 16 gyereket és négy tanárt látunk vendégül.

A zárónapon jótékonysági árverést tartunk a fesztivál fő meghívottja, az Igazgyöngy Művészeti Iskola tanulóinak rajzaiból - az árverés bevétele a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő iskolát támogatja.

A cikkben szereplő képek Vachter János a helyszínen megtekinthető kiállításából származnak.

Részletekért és képekért kattints a továbbra:

0 Tovább

Kísérleti Adás

blogavatar

Elsősorban a kultúrát szeretnénk minél szélesebb spektrumban közvetíteni, mellette tehetségesnek ítélt embereknek publikálási lehetőséget biztosítani.

Utolsó kommentek