Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Frissek – Első Minifesztivál

Frissek – Első Minifesztivál

 

A Sanyi és Aranka színház november 26.-án adott helyt az első FRISSEK Minifesztiválnak. Frissek, mert fiatalok, frissek, mert új produkciókat mutattak be, első, mert ezzel egy sorozat vette kezdetét. A Lengyel Kata által életre hívott fesztiválon különböző művészeti ágak képviselői léptek színpadra. A fellépések közti szünetben videoklipeket vetítettek, dj szolgáltatta a zenét, a színház büféjében pedig lehetett beszélgetni, ismerkedni – nem utolsó sorban a művészekkel. A fesztivál egyik célja éppen ez volt, a művészek, a különböző művészeti ágak és a közönség közti kapcsolat megteremtése. A következő hangulatos Minifesztiválra előreláthatólag januárig kell várni.

 

Fellépett művészek:

Vass Imre - kortárs táncművész

Rubik Ernő Zoltán - zeneszerző, zenész 

Grecsó Zoltán - kortárs táncművész 

Weiner Sennyey Tibor - író, költő

Lengyel Katalin - kortárs táncművész

A teljes képanyagért kattints a képre:

0 Tovább

A 20 éve alapított Orfeo zenekar és a Purcell kórus koncertje

Vivaldi és Haydn
A 20 éve alapított Orfeo zenekar és a Purcell kórus koncertje
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2011. november 25.

Közreműködik: Szutrély Katalin, Pintér Ágnes - szoprán, Nagy Bernadett - alt, Kálmán László - tenor, Kovács István - basszus, valamint Gyöngyösi Levente - orgona; koncertmester: Paulik László; vezényel: Vashegyi György

Az idén 20 éves Orfeo zenekarnak ez az idei utolsó koncertje a Müpában.

Az egyházzenei műsor már az adventi időszakra készülődés jegyében hangzik majd el.

0 Tovább

Karácsonyi vásár az Iparművészeti Múzeumban

2011. december 10-11., szombat-vasárnap 10-20 óráig

Kreatimm- Design elvitelre!

Jubileumi karácsonyi vásár az Iparművészeti Múzeumban

ahol a vásárlás is élmény

Lepje meg magát az ajándékválasztás örömével! Magyarország legnagyobb karácsonyi iparművészeti vására immár 15. alkalommal nyitja meg kapuit december 10-11-én az Iparművészeti Múzeumban. Meghosszabbított nyitva tartással, minden eddiginél nagyobb területen, több mint 150 magyar iparművész kínálja legújabb alkotásait a megszokott magas minőségben, elérhető áron. Ruhák, kiegészítők, ékszerek, kerámiák, lakásdekorációk, játékok, kézműves és design tárgyak és még sok minden más várja, hogy olyan ajándékká váljon, amit öröm adni és kapni, s nem utolsósorban: érdemes megőrizni.

Budapest legszebb szecessziós palotájában újra élmény lesz a karácsonyi bevásárlás!

Pihenjen meg kiállításainkban a karácsonyi rohanás közepette: a vásár belépőjegyével 300 Ft kedvezménnyel tekinthetik meg kiállításainkat az ünnepek alatt és után január 15-ig.

0 Tovább

[Dunkelbunt] & The Secret Swing Society (A) live az A38Hajón

[Dunkelbunt] & The Secret Swing Society (A) live

Zajok a szomszédból / Noises from the Neighborhood - Új osztrák zenék

2011. november 26., csütörtök 21h

A38 Hajó - Petőfi híd budai hídfő

A koncert támogatója az Osztrák Kulturális Fórum.

Az A38 Hajó Zajok a szomszédból elnevezésű, friss osztrák zenéket bemutató sorozatában ezúttal a hajón már többször megfordult Dunkelbunt lép fel - némi csavarral. Mert az eddig főleg mixeiről, remixeiről és válogatáslemezeiről elhíresült, Balkán-mániás fiatalember ezúttal egy komplett élő zenekar élén érkezik.

Dunkelbunt, azaz Ulf Lindemann Hamburgban kezdte zenei szárnypróbálgatásait, de a kétezres évek elején annyira lenyűgözte Bécs akkoriban a csúcsra érő, villódzó, multikulturális elektronikus zenei élete, hogy székhelyét áttette az egykori császárvárosba....

0 Tovább

A hetediken - Bakelit

A hetediken - Bakelit

 

Morris Panych kanadai szerző Történet a hetediken (Seven stories) című drámáját az inárcsi KB35 Társulat hozta el a Bakelit stúdió színpadára. A darab elején egy féri áll magasan a nézők feje felett – egy ház hetedik emeletének párkányán. Miért? Mintha maga sem tudná. Álldogálás közben megismerkedik az emelet lakóival, a nézők pedig egy olyan fanyar, csípősen humoros társadalomkritikával, amely nem csak Kanadában találó. Úgy tűnik a férfi a „legnormálisabb” messze a környéken, de akkor miért álldogál a párkányon? Kiderül, hogy az első benyomás csalóka, Ő is szerves része ennek a társadalomnak. Most ugrik, vagy nem ugrik? A lakók erre is, arra is biztatják, dönteni-e kell, s végül megkapja a maga szalmaszálát...

Kattints a képre a teljes galéria megtekintéséhez:

0 Tovább

„Mennyországban csengetének…” Az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum közös adventi fotókiállítása

"Mennyországban csengetének…"

Az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum közös adventi fotókiállítása

Fővédnök: Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár

Helyszín: Budapest, Kossuth tér

Látható: 2011. november 26. - 2012. január 8.

Megnyitó: 2011. november 26. szombat 13.30

A fotókiállítást megnyitja: az Országgyűlés alelnöke és Szarka Klára fotótörténész

Az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum közös adventi fotókiállítást és kísérő rendezvénysorozatot szervez, amelynek célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig.

Szabadtéri fotókiállítás:

0 Tovább

Tóth Krisztina-est a Radnóti Színházban

Tóth Krisztina-est

a Radnóti Színházban

2011. december 8.

csütörtök 19 óra 

Tóth Krisztina a mai magyar kortárs irodalom egyik legolvasottabb és legnépszerűbb alkotója, íróként és költőként is páratlanul sikeres. Vonalkód című könyvét eddig tucatnyi nyelvre fordították le, legújabb novellaregényét, a Pixelt a közönség és a szakma is egyaránt nagy lelkesedéssel fogadta. Ezen az esten személyesen találkozhatnak a szerzővel. 

Közreműködnek:

Csomós Mari

Szávai Viktória

Schneider Zoltán 

valamint

Grecsó  Krisztián

Beszélgetőtárs: Pikó András

0 Tovább

Pszichiáterek méltatták A magyar Belmondót

Pszichiáterek méltatták A magyar Belmondót

Tragikomikus lélekkukkolás, egy szexfüggő fiatalember kendőzetlen önvallomása és sok humor várja A magyar Belmondó című színházi előadás nézőit november 25-én és 29-én a budapesti Kino Moziban. A monodrámát az ismert színész-rendező, Baksa Imre játssza és Rába Roland, a Nemzeti Színház művésze rendezte. A színház és a pszichiátria határmezsgyéjén mozgó, szokatlan darab a Magyar Pszichiátriai Társaság tetszését is elnyerte.

A terápiás kezelésnél kevés intimebb, bizalmasabb helyzet van, hiszen ami ott elhangzik, az csak az orvosra és a betegre tartozik...

0 Tovább

Thália Színház: Peter Schaffer: EQUUS

Martin Dysart, pszichiáter: Alföldi Róbert

Alan Strang: Szamosi Donáth

Dora Strang, az anyja: Kútvölgyi Erzsébet/Egri Márta

Frank Strang, az apja: Kőszegi Ákos

Hesther Salomon, bírónő: Béres Ilona

Jill: Holecskó Orsolya

Rendező: Dicső Dániel

Alan Strang, a zavart elméjű fiú, egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelés alá kerül. Martin Dysart pszichiáter feladata feltárni az utat, ami a szörnyű bűntettig vezetett. A kezelések során a fiú és Dysart idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait. De végeredményben ki kinek a páciense?

Dysart a saját démonjai szürke rabja. Alan együtt vágtat a sajátjaival. A fiú és orvosa között szövődő kapcsolat mindkettejük életét megváltoztatja, de megmenti-e...?

Peter Shaffer világhírű drámájának ősbemutatója 1973-ban Londonban volt. Budapesten 1980-ban Darvas Iván és Gálffi László főszereplésével tartották meg a premiert.

Fotók: Garamvári Gábor

0 Tovább

SZÉ. Rágyógyulunk?

SZÉ. Rágyógyulunk?

A Néprajzi Múzeum programjai az ELTE TÁTK Szakkollégium Éjszakáján

(ELTE Lágymányosi Campus, Pázmány Péter sétány 1/A, Északi épület, -1. szint)

2011. november 17. 19.00 - 1.45


Rágyógyulunk?

"A kultúra használati utasítás az élethez" (Kunt Ernő néprajzkutató)

Néprajzi filmklub és kulturális laboratórium

Nem csak gyógyszerek és pirulák segíthetnek bennünket abban, hogy jól és egészségesnek érezzük magunkat. Saját kultúránk számtalan eleme megoldást kínál ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat a bőrünkben, a mindennapokban vagy a közösségben, ahová tartozunk. A Néprajzi Múzeum Mozgóképtárából válogatott filmek néhány magyar és nem magyar példán keresztül mutatják be a népi gyógyászatot, a rontáselhárító vagy termékenységet biztosító rítusokat és a közös szórakozás, vidám együttlét szokásait.

0 Tovább

ŐS MINI 1971 - 2011

 

ŐS MINI  1971 - 2011

(Török Ádám - Papp Gyula - Nagy István - Németh „Nemecsek” Tamás)

November 19., szombat, 19 óra (és vasárnap 18 óra), Bemrockpart

 

A magyar progresszív rockzene jeles képviselője, a Török Ádám (fuvola, ének) által létrehozott és vezetett Mini együttes. A zenekar 1968-as megalakulásától kezdve hosszú éveken keresztül, hétről hétre, vagyis vasárnapról-vasárnapra rendszeresen megtöltötte a Bem rakpart 6. szám alatti Művelődési Ház klubhelyiségét, valamint fontos szereplöje volt az Ifiparkban és a Tabánban rendezett kiemelkedő rockeseményeknek. A Mini együttes egyik legsikeresebb felállása 40 évvel ezelőtt, 1971. január 24-én tartotta első koncertjét Papp Gyula billentyűssel, Nagy István basszusgitárossal, valamint Németh „Nemecsek” Tamás dobossal. Ez az a négyesfogat, melynek korszakához a Mini - s talán a magyar rocktörténelem - legjelesebb dalai közé számító Gőzhajó, Vissza a városba, Kereszteslovag, a Halványkék gondolat, a Délelőtt köthető. De ekkor született a lemezekről letiltott Bartók Béla feldolgozás, az Este a székelyeknél című opusz, amely az első hazai prog-etnorock-világzene megjelenésnek számított!

A legendás formáció a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szombati buli után ugyanott vasárnap este 18 órakor is fellép. 

0 Tovább

Oscar-jelölt és magyar rövidfilmek péntektől az EUShorts Fesztiválon

Oscar-jelölt és magyar rövidfilmek péntektől az EUShorts Fesztiválon

Dundi szinkronúszók, félresikerült bankrablás, trollkölyökre cserélt gyermek, graffititigris, szerelmes kamaszok és tragikomikus családok. Az idei EUShorts Európai Rövidfilm Fesztiválon péntektől jövő szerdáig összesen 50 alkotást, köztük Oscar-jelölteket, fesztiválgyőzteseket és két fiatal magyar rendező munkáját láthatja a közönség a budapesti Toldi Moziban.

Részletekért kattints a továbbra:

0 Tovább

Marjai Judit: Halál a konyhában – Caravaggio módra

Marjai Judit: Halál a konyhában – Caravaggio módra

 

A PortfolioPoints keretében november 10-12 között 40 helyszínen nyíltak képzőművészeti kiállítások. Az idő és a véletlen a „Halálkonyhába” Marjai Judit kiállításának megnyitójára sodort.

Eva Kapfelsperger és Udo Pollmer könyve – Halál a konyhában - az élelmiszer-biztonság kérdéseivel foglalkozik. Sorra veszi a húskészítményekben, tejtermékekben, halban, tojásban egyéb termékekben előforduló szennyeződéseket és bemutatja ezeknek egészségünkre gyakorolt hatásait is. Ez a könyv inspirálta Marjai Juditot, aki már évek óta dolgozik sorozatán, s fotóival erre a jelenségre, magunk mérgezésére hívja fel a figyelmet. S hogy kerül Caravaggio a konyhába? A beeső fények, a kontrasztok, a vallásos témájú képeket, Caravaggiot idézik, azonban az ábrázolás nem naturalisztikus.

Fekete Attila

A kiállításmegnyitó többi képéért kattints a képre:

0 Tovább

ETNOZENEI NAPOK a Művészetek Palotájában

ETNOZENEI NAPOK

Művészetek Palotája

2011. november 16., 17., 18., 23.


2010 novemberében az elektronikus zenét járta körbe a Művészetek Palotája őszi tematikus fesztiválja, melynek nyomán - nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal - idén is több koncertből álló sorozat szerepel a programban. November 16. és 23. között az etnozene lesz a főszerepben, ezúttal négy este hat produkció mutatja meg a közönségnek, hogy milyen távoli(nak gondolt) stílusokat fog össze a közös inspiráció, a népzenei indíttatás, a világzenei hatás. Olyan hagyományos hangszerek kerülnek fókuszba, mint a tárogató, a cimbalom, a kaval, vagy éppen a didzseridú és a sámándob, de ezeket olykor a legmodernebb technikával együtt szólaltatják meg a muzsikusok, miközben a műfaji nyitottság és a kísérletező kedv zenei határátlépésekkel párosul.

Tovább a részletekért:

0 Tovább

Vevők és albérlők szolgasága, francia kortárs darabok felolvasása és könyvbemutató a Nemzeti Színházban

az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Budapesti Francia Intézet, a Nemzeti Színház és a Katona József Színház közös szervezésében,

az SACD támogatásával,

a Maison Antoine Vitez, a Centre des Écritures Dramatiques WB segítségével 

Vevők  és albérlők szolgasága, francia kortárs darabok felolvasása és könyvbemutató a Nemzeti Színházban

2011. november 26. 19 óra 30, Kaszás Attila Terem 

Marie Dilasser: Le Sous-locataire (Az albérlő) 

Marie Dilasser 1980-ban Brestben született. Az ENSATT (École Normale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre) drámaíró-szakán végzett 2006-ban. Dilasser műveit az Éditions Intempestifs jelentette meg. Generációjában az egyik legeredetibb tehetségnek tartott drámaírónő darabjait humor és költőiség jellemzi. 

Az alaphelyzet elnyűhetetlen, kell hozzá férj, feleség, szerető és egy szekrény. Ebben a műben a házaspár felszed egy hajléktalant, aki mindkettőjük szeretője lesz. Kezdetben nagyszerűen működik a hármas, de lassanként a házaspár kapcsolata teljes egészében a hatalmas vendégszobában lévő szekrény magányába menekülő férfi vállán nyugszik. Nem csoda, ha menekülni szeretne... 

Jean-Marie Piemme: Liquidation totale (Végkiárusítás) 

Jean-Marie Piemme 1944-ben Seraingben született. Liège-ben irodalmat tanult, majd Párizsban a Sorbonne-on színházi tanulmányokat folytatott Bernard Dort tanítványaként. 1984-ben kezdett dolgozni a belga nemzeti operában, a Théâtre de la Monnaie-ban. Jelenleg az INSASban  (Institut Supérieur des Arts de Diffusion, Bruxelles) tanít, valamint Lausanne-ban a Théâtre de La Manufacture iskolájában.

A nyomortól való félelem, a munkahely elvesztésének réme fenyegeti a szereplőket. A drámaíró azt mutatja meg, hogyan viselkedünk egy ilyen helyzetben, ki meddig megy el önmaga kiárusításában... 

A darabokat az ELTE (vezetőtanár: dr. Horváth Ágnes), a Debreceni Egyetem (vezetőtanár: dr. Lukovszki Judit), Szegedi Tudományegyetem (vezetőtanár: dr. Kovács Ilona), Pécsi Tudományegyetem (vezetőtanár: dr. Kóbor Márta) fordítószemináriumán résztvevő hallgatói fordították. 

Közreműködők: Nagy Mari, Tompos Kátya, László Zsolt, Nagy Zsolt, Rába Roland, Seres Dániel, Nyitrai László (zongora)

A rendező  munkatársa: Bencze Zsuzsa

Szerkesztő-rendező: Lakos Anna, Vörös Róbert

A belépés ingyenes!  Regisztráció szükséges: szervezes@nemzetiszinhaz.hu

 

Változatok Flaubert nyomdokán a dilettantizmusra, beszélgetés a

Katona József Színházban

2011. november 27. 18 óra, Sufni

Az elmúlt évadban Flaubert: Bouvard és Pécuchet című regénye nyomán itthon Forgách András írt darabot Dilettánsok címmel, Franciaországban pedig  Pierre Senges írta meg saját változatát Dialogue de Bouvard et Pécuchet (Bouvard és Pécuchet dialógusa) címmel, amelyet a Comédie-Française-ben olvastak fel a múlt évad végén.

A beszélgetés során többek között arra keressük a választ, hogy mely azonosságok és különbözőségek lehetnek a két adaptáció között; a két drámaíró mire helyezte a hangsúlyt, mit emelt ki a regényből, milyen formát választott?

A beszélgetés résztvevői: Ascher Tamás, Forgách András, valamint a fordítószemináriumok hallgatói.

 

A Kortárs Drámafesztivál ajánlott programja

0 Tovább

A Pál Adrienn című film túl a 10.000 nézőn!

A Pál Adrienn című film túl a 10.000 nézőn!

Kocsis Ágnes cannes-i és Filmszemle-díjas Pál Adrienn című filmje átlépte a 10.000-es nézőszámot Magyarországon, mellyel a legsikeresebb idén bemutatott egészestés magyar játékfilm lett.

A Pál Adrienn hosszú évek óta az egyik legnagyobb hazai sikertörténet. Tavaly Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban debütált, ahol elnyerte a filmkritikusok FIPRESCI-díját. Ezt követően – a magyar filmfinanszírozási rendszer összeomlása miatt – csak idén március 17-én kerülhetett nálunk mozikba, de alacsony kópiaszáma ellenére folyamatos érdeklődés mutatkozott rá. A most elért 10.000 nézővel a Pál Adrienn nem csak a többi magyar művészfilmet, de az összes idén bemutatott egészestés magyar játékfilmet előzte meg.

 

A Pál Adrienn itthon elnyerte a 42. Magyar Filmszemle fődíját és közönségdíját, de kitüntették a legjobb producer és hang kategóriákban is. Ráadásul külföldi körútja Cannes-nal egyáltalán nem ért véget: folyamatosan szerepel nemzetközi fesztiválokon, a 20. fesztiváldíját pár héttel ezelőtt nyerte el. A film most is folyamatosan műsoron van: jövő hét hétfőn Veszprémben látható közönségtalálkozóval összekötve, Budapesten pedig rendszeresen feltűnik az Odeon, Puskin, Tabán és Uránia mozik programján. A filmet Magyarországon a Mozinet Kft. forgalmazza.

 

0 Tovább

Budapest „mega-projekt”: dacolva a krízissel

Budapest "mega-projekt": dacolva a krízissel

A kormány a múzeumi főigazgatót bízza meg a 150 millió eurós múzeum negyed terveinek felügyeletével

Budapest. Baán Lászlót, a Budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatóját nevezték ki az új múzeumi negyed kormánybiztosának, jelentették be szeptember 30-án. Ő tervezi majd meg a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek összevonását. A terv központi része lesz egy nagy múzeum épület, az Új Galéria, amelyben a tervek szerint mindkét múzeum modern gyűjteménye elhelyezkedik majd. Baán, aki október 1. és 2013. szeptember 30. között tölti be a kormánybiztosi tisztet, nemzetközi építészeti tendert ír ki az új épület megtervezésére.

Tovább a részletekért:

0 Tovább

Radikális Szabadidő Színház: Hamlet

A Radikális Szabadidő Színház novemberi projektjében a Király Fürdő különböző tereiben láthatjuk felbukkanni Hamletet és a helsingőri világ szereplőit. Az első részben Rosencrantz és Guildenstern jelenik meg az udvaron, bejelentkeznek, itt vannak, eljöttek, megérkeztek. A közönséget faggatják, hogy akkor mi a teendőjük, ha már hívatták őket. Keresik a királyt, hiszen ez itt a Király Fürdő. Szirénhang csalja őket egy helyre, ahol fej-írás játékot játszanak, majd hosszan-hosszan megbeszélik, hogy hívást kaptak, megint hívást kaptak, menniük kell, mindig őket hívják, mert Ők mindig mennek azonnal, nem tétováznak. Végül nagy sokára kinyitják az ajtót, de már nem jutnak sehová…

A többi epizód péntekenként 22 órától tekinthető meg a Király fürdőben.

Képek pedig itt találhatók az előadásról:

http://www.fattila.hu/egyeb/hamletbordely/ 

Fekete Attila

0 Tovább

A38 Hajó: Dubioza Kolektiv (BiH), Diskobajagi (BiH), Malacka és a Tahó

Dubioza Kolektiv (BiH), Diskobajagi (BiH), Malacka és a Tahó

2011. november 19., szombat 20h

A38 Hajó - Petőfi híd budai hídfő

Belépő elővételben: 2500 Ft, koncert napján: 3000 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.

Szarajevó első számú nemzetközi exportcikke a város ostromán edződött Dubioza Kolektiv, a szédítő erejű hiphop-reggae-rock-népzenei koktélt produkáló csapat, amely az ország első civil szervezetének a létrejöttében is asszisztált, s azóta a BBC Bosznia hiteles szócsövének titulálta, miközben a fél világ már ismeri, becsüli, szereti őket. Előttük a mi helyi színeinket méltán képviselő Malacka és a tahó, azután pedig boszniai dadatáncmix a Diskobajagi jóvoltából.

Rézsletekért a továbbra:

0 Tovább

Katona József Színház : Woyzeck

November 4-én, pénteken mutatták be a Katona József Színházban, Georg Büchnernek, a német irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének Woyzeck című drámáját, Ascher Tamás rendezésében. A zenés produkciót Tom Waits dalai és dalszövegei színesítik.

A részletekért kattints a továbbra, a galéria megtekintéséhez pedig a képre:

0 Tovább

Néniket a bácsiknak! - megjelent a Kiscsillag harmadik albuma

Néniket a bácsiknak! - megjelent a Kiscsillag harmadik albuma

2006-os Greatest Hits Vol. 1 című debütáló és 2009-es Örökre szívembe zártalak című albuma után november 4-én harmadik nagylemezével jelentkezett a Lovasi András vezette Kiscsillag. "Ha igaz, hogy egy zenekar sorsát a harmadik lemez dönti el, akkor mi jó irányba fogunk dőlni." - állítja a gitáros-énekes zenekarvezető.

Részletekért kattints a továbbra:

0 Tovább

25 éves az After Crying

25 éves az After Crying

Jubileumi lemezbemutató

november 9. (szerda), 19:30, Művészetek Palotája

 

Zene: Pejtsik Péter, Torma Ferenc, Winkler Balázs  
Szöveg: Egervári Gábor

 
Közreműködik:

Bátky Zoltán – ének

Egervári Gábor – fuvola

Lengyel Zoltán – zongora, szintetizátor

Madai Zsolt – dobok

Pejtsik Péter – cselló, basszusgitár

Torma Ferenc – gitár, szintetizátor

Winkler Balázs – trombita, cink, szintetizátor 
 

Az After Crying együttes, a nemzetközi zenei élet egyik legizgalmasabb csapata számtalan hazai és külföldi koncert után, tizenkettedik albumának megjelenésével a Művészetek Palotájában ünnepeli 25. születésnapját. A zenekar tagjai tudatosan építették föl értékrendjüket, melyben az európai kultúra nagyjait tekintették és tekintik ma is legnagyobb példaképeiknek. Az alkotóközösség művészi célkitűzése, hogy olyan műveket hozzon létre, amelyek a mai zenei köznyelv elemeit is használják, tehát sokak számára érthetőek, emellett képesek komoly témákról mély tartalmat magas művészi igénnyel megfogalmazni. Egyfajta „korszerű komolyzene' ez, amely egyszerre kíván saját kora közönségének és az örökkévalóságnak szólni.

0 Tovább

Hidak zenei pilléreken

Hidak zenei pilléreken

Sebestyén Márta pályájának egy újabb állomása, természetes folytatása lesz november 5-én az UNESCO „Művészek a békéért” kezdeményezése keretében megvalósuló produkció, melynek során a közös pentaton skála pilléreire ver hidat a görög és a magyar zenei motívumok között, neves vendégművészek segítségével.

 

A világhírű énekes zenepedagógus édesanyja révén került kapcsolatba a zenével, aki Kodály Zoltán egykori tanítványa volt. A népdalok világa hamar magával ragadta, tehetségére már fiatalon felfigyeltek. Az Év énekesnője elismeréstől kezdve a Liszt-, Prima Primissima- és Kossuth-díjon át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjéig mára szinte valamennyi jelentős hazai díjat megkapott, de az Oscar-díjas Angol beteg c. filmben és Deep Forest Grammy-díjas albumán is énekelt. Zenei termékenységét, művészetének sokoldalúságát mutatja, hogy pályafutása során saját albumai mellett különböző formációkkal számos lemezen működött közre. Előadásában a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette a magyar népdalok sajátos hangulatát, mintegy harminc nyelven előadott énekeivel földrajzi, szellemi és kulturális távolságokat hidal át. 
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a magyar és a görög zene között von párhuzamot, a műsor alapját csángó és epiruszi motívumok képezik, melynek során a táncházi hagyomány is találkozik a trák zonaradiko tánccal. A „hídépítésben” a The Görögs Ensemble, a Bridges sikeres thesszaloniki premierjén is közreműködő együttes, valamint Balogh Kálmán cimbalomművész, a hazai világzenei élet egyik legkiemelkedőbb alakja lesz a segítségére.
 

2011. november 5.,  szombat 19.30

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Sebestyén Márta & The Görögs Ensemble: Hidak

Görög-magyar zenei párhuzamok 

Sebestyén Márta – ének, furulyák, Balogh Kálmán – cimbalom 
The Görögs Ensemble:

Szofia Labropoulou – kanun, hangszerelés, Urania Labropoulou – santur, Periklisz Papapetropoulosz – lafta, saz, Nikosz Paraoulakisz – ney, kaval, Janisz Plagianakosz – bőgő, Sztratisz Pszaradelisz – líra, lafta, saz, Dimitrisz Emmanouil – ütőhangszerek 
 

0 Tovább

Képes beszámoló az 1. Színházi Kádfürdő Fesztivál-ról

A Vízraktér október 29.-én tartotta az 1. Színházi Kádfürdő Fesztivált. Az alapötletet a Formanek Csaba által péntekenként szervezett-rendezett kád performanszok, a különleges helyszínt pedig a Király Fürdő picinyke kádfürdő szobái szolgáltatták. A szobák nem csak méretük, hanem szabálytalan formájuk miatt is igazi kihívást jelentettek a pályázók számára. A Vízraktér által kiírt pályázatra 7 alkotócsoport jelentkezett, s az aprócska terekben színvonalasnál színvonalasabb előadásokat láthatott a közönség. A nézők részesei lehettek  pszichológiai kísérletnek, megcsodálhattak táncosokat, transzba eshettek és pajzán meséket is hallgathattak.

A fesztiválon első helyezést ért el a Mimage Pantomim Stúdió (Balczó Dorottya, Prauda Gergő, Takács Gergő) Jótékony hatás című alkotása. Holtversenyben második lett Lengyel Kata A vég és Egyed Bea, Kovács Gergely Holnap estig című produkciója.

A fesztiválon fellépett további alkotók: Jobbágy Bernadett (A fehér pirula);Matisz Flóra és Pál Zsolt (Transzkétszer), Csillag Botond, Egger Géza, Elek Ányos (Háromdé); valamint Olasz Etelka mesemondó.


A teljes képanyaghoz kattints a képre:

0 Tovább

A halálba táncoltatott leány – Premier előtti vetítés és táncbemutató

A halálba táncoltatott leány – Premier előtti vetítés és táncbemutató

 

A Honvéd Táncszínház és a filmet forgalmazó Mozinet Kft. táncbemutatóval és táncházzal összekötött premier előtti vetítést szervez Hules Endre A halálba táncoltatott leány című filmjéből.

Az esemény november 6-án (vasárnap) 18 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban (VIII., Rákóczi út 21.).

 

A történet főszereplője Steve, egy táncosból lett impresszárió (Hules Endre) húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra. A szocialista rendszer, amely száműzte, nincs többé. Volt káder apja nyugdíjba vonult, de öccse, Gyula (László Zsolt) továbbra is ugyanazzal a társulattal, ugyanabban a lerobbant stúdióban dolgozik, ahol együtt kezdtek. Ráadásul időközben feleségül vette Steve volt szerelmét, Marit (Melkvi Bea). A két testvér úgy dönt, hogy felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot.

 

Hules Endre rendező Zsuráfszky Zoltánt, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetőjét kérte fel koreográfusnak. Zsuráfszky megalkotta a ballada táncszínházi feldolgozását, amely eredetiségével, virtuóz táncaival és Kiss Ferenc vérpezsdítő zenéjével méltó alapot adott a filmhez. A halálba táncoltatott leányelőször a 42. Magyar Filmszemlén debütált, ahol a főszerepet alakító László Zsoltot a legjobb színész díjával tüntették ki. Azóta számtalan filmfesztiválon bemutatták – többek között Montrealban, Szöulban, Indiában és Kalkuttában.

 

Egy mozijegy áráért 18 órai kezdettel a vetítés előtt a Zsuráfszky által megkoreografált húszperces táncbemutatót is megtekinthetik az érdeklődők, a film után pedig élőzenés táncház zárja az estét.

0 Tovább

Kísérleti Adás

blogavatar

Elsősorban a kultúrát szeretnénk minél szélesebb spektrumban közvetíteni, mellette tehetségesnek ítélt embereknek publikálási lehetőséget biztosítani.

Utolsó kommentek